興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

洋房

請問一定要入屋安裝modem嗎?

有朋友想申請電話撥號上網,九倉話要入屋裝model,請問是否有此需要呢?
撥號比寬頻慢很多嗎 煩解答

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

Re: 請問一定要入屋安裝modem嗎?

好多都要入屋, 有 D 係唔使, 撥號當然係慢.... 如果可以忍受到慢就無所謂..... 仲有用左撥號上網, 咁個時就會用唔到電話, 仲有人地打入黎你就會斷線....

洋房

catjefcat:
多謝你回復 :-P
請問是否要另買一個modem,好多都要入屋安裝,是否有些公司不用入屋,是那間公司呢?又要麻煩你啦

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

咁你朋友之前有無用開或電腦內置有撥號上網的 modem, 如果無就要買..... 個外置的 modem, 呢間係我 n 年前用過, 個時係唔使入屋, 你去銀行入數次後 fax 資料比佢, 佢就會 send d instruction 比你, 你跟做設定就可以上到網, 不過咁多年前的事, 都唔知有無改變..... 你可以打去問下佢地....

click here

洋房

catjeffeat:
我和我朋友都係電腦新手 佢有電腦但味定用什麼方式上網,等我明天問佢部電腦有無內置modem先,
唔該曬你 可能第日又要麻煩你啦

複式洋房

Does your friend's computer is Notebook or desktop? When did your friend purchased? For nowaday almost all computer come with build in modom and network interface that able to connect internet via telephone line or boardband network.

珍珠宮

唔好咁講啦... 其實最好都係用寬頻啦.... 56K 真係慢到嘔架....

chankamfung 寫道:
catjeffeat:
我和我朋友都係電腦新手 佢有電腦但味定用什麼方式上網,等我明天問佢部電腦有無內置modem先,
唔該曬你 可能第日又要麻煩你啦

洋房

sirlo and catjeffcat :lol:
多謝回應!唔好意思 今日至找到個朋友,佢都唔知部腦有無內置modem,要問翻個sales至知,佢部係
desktop,兩年前買架,。
想省錢 :-( 所以考慮撥號。你們有無好介紹

珍珠宮

話唔定有呢?? 就算你買張寬頻 LAN CARD 都好平....

sirlo and catjeffcat :lol:
多謝回應!唔好意思 今日至找到個朋友,佢都唔知部腦有無內置modem,要問翻個sales至知,佢部係
desktop,兩年前買架,。
想省錢 :-( 所以考慮撥號。你們有無好介紹

洋房

我係電腦白痴到連LAN CARD係嘜都唔知,點用架,我自已比緊寬頻月費就知

洋房

原來佢部電腦無內置MODEM,是否一定要買舊modem係屋棋?

男爵府

2020勳章 好媽媽勳章

原來佢部電腦無內置MODEM,是否一定要買舊modem係屋棋?

買張modem card就得,幾十蚊~
不過用56k真係慢到嘔架><"

男爵府

chankamfung

而家寬頻都好平..$200已經無限上網..仲有預算..而且又怏 .. 撥號上網真係好慢.. 照現時有d網頁有多相or video .. 要開一個網頁可能要等好耐架 .. 同埋最好問清楚幾多錢1個鐘 .. 再計番條數 ..

Ding

洋房

Ding and迪迪仔:
唔該曬 我要叫個ftiend唔好56k至得。
咁張modem card係唔係插入部腦就得架啦。佢部腦係兩年前買,會唔會out左用唔倒張card呢

複式洋房

Does your friend's desktop bought from Golden or with brand, eg, IBM, HP, ACER, COMPAQ, DELL, etc? If the former, have to check with the Golden shop and show the receipt altogether (they should clear know what they sold). For the later, can check with the serial number from the web site. It is becuase I have not use desktop few years, not so sure the update network card standard. As far as I know, there should be PCI interface but may not be the right one for your friend. Normally, it card just cost few tens of dollar only.

男爵府

2020勳章 好媽媽勳章

Ding and迪迪仔:
唔該曬 我要叫個ftiend唔好56k至得。
咁張modem card係唔係插入部腦就得架啦。佢部腦係兩年前買,會唔會out左用唔倒張card呢

唔用56k就唔駛買modem card呀,如果用寬頻就要買lan card(如果佢底板無既話)($50左右都有張),56k or lan card都一樣,要插起底板既pci槽(通常係白色幾條),唔駛怕用唔到,pci好多年前都有,妳怕既話可以開機箱望下先,我反而係怕妳地機箱唔識開或者其他...

男爵府

chankamfung

撥號上網最快都係用 56k .. 無得揀.. 除非裝寬頻.
兩年前嘅機都唔係好舊jet ..我果部都係 .. 你可以check下 system device 入面有無內置 modem / lan card .. 唔識check .. 最簡單方法係睇下機後面有無個好似電話插頭嘅位 .. 如果係孖插就大有可能有內置 modem .. 如果係單插就係 lan card. 兩樣都無就同廸廸仔講嘅咁 .. 買張 card 自己裝 .. 真係好易架 .. 插左落去再開機...部腦識得話搵到新 hardware . 你照佢指示做就得 .. 真係最怕你連拆開機殼都唔識咋 ..
Ding

首頁

尾頁

跳至
熱門主題