懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

唉!餵人奶攪到阿女入左醫院. 

我在10 月28 號生左阿女, 30 號返左屋企, 以為餵人奶佢會好些, 原來幾日奶水都唔夠, 有補奶粉但最後佢水份唔足, 三天無大便, 馬上在上星期四入左醫院觀察, 到現在都沒出院, 好在佢無事, 在醫院食得, 大小二便到OK, 但在醫院成4天, 攪到阿女咁又第一胎無經驗, 我不知幾心痛, 所以希望餵人奶的初手媽咪真係要留意一下, 要自己瞓足食飽, 先有奶水, 如果唔係好似阿女咁又要抽血化驗, 又要插尿喉, 就麻煩. 我現在不知幾掛住個女,但老公同我這幾日就瞓得好好!

複式洋房

Re: 唉!餵人奶攪到阿女入左醫院. 

Hope your BB get well soon!

禁止訪問

禁止訪問

睛靈勳章

禁止訪問

男爵府

看到您的分享,自覺直到今天在餵人奶方面都遭遇了不少困難。
我上月17日剖腹分娩,手術後數天覺得沒有奶水,著亞媽煲木瓜湯,豈料出院當晚"谷奶"非常辛苦,再加上傷口痛,完全不能入睡,情緒亦很低落,當時已有放棄的念頭;其後當我奶水充足又沒有"谷奶"之苦時,BB卻不大願吃,唉!
現在BB雖然每天都吃小量(只是一至兩次而己,之後要再補奶粉),我都未敢期望是否可持續餵哺母乳,只抱著隨遇而安的心態,能餵多久就多久。
餵人奶,真的很困難呀!
您真的應趁這幾天好好休養身體,就算真的不能餵哺母乳,吃奶粉一樣OK啦!千萬不要弄致自己情緒低落。

伯爵府

好媽媽勳章

每次食奶之前要check佢片片, 每次都要濕濕先得, 大便冇反而冇問題, 小便一定要有, 如果連續兩次乾片, 咁就可能要補補奶粉, 如果要保障佢唔好黃得勁, 要密密餵, 比多d水份佢, 就會退黃, 而且多d刺激, 上奶都快d, 夜奶唔好怕辛苦, 因為半夜上奶係上得最快既!

最初未上奶, 每邊15分鐘, 訓練佢啜, 同刺激你上奶, bb出世頭48個鐘係未餓既, 呢個時候最好係train佢啜, 到左第3日至第4日, 你就會上奶架啦, 有d人仲會快d添, 上左奶, 個乳房會重重地咁, 咁就要比bb食一邊清左先, 唔好只啜15分鐘, 因為more than 15分鐘, bb先可以食到前奶(重水份同糖份)同埋後奶(重脂肪, 可以令佢增磅), 食清佢係憑感覺, 你可以自己用手托下個乳房, 好明顯食左果邊比未食果邊輕既, 咁下餐就比bb食重果邊, 但如果之前果餐bb食得唔好, 冇食得好清, 可以下餐比返之前果邊佢食, 咁以後上奶會平均d, 唔會一邊多一邊少咁!

人奶b係慢d退黃架, 只要唔超標就得架啦, 我個女成個幾月先退哂架! 如果bb黃, 餵人奶果陣唔好食蔘, 蔘會令佢黃d添[quote]
貓姐 寫道:
聽你地咪講, 其實點先知bb夠飽, 又冇缺水傢

大宅

同埋餵人奶既媽咪, 可以的話每日朝早推 bb 去屋企晒到太陽既地方, 咁 bb 啲黃又退快啲
該用戶已被刪除

複式洋房

哎呀~聽你地咁講我真係有D擔心自己湊唔點阿B添~我今個月就生啦!都係打算會比人奶BB飲(有的話~我會盡量比)其實餵人奶要唔要另外比DD水BB飲架?同埋如果BB黃係咪有時會出院後先黃架?同埋係咪肉眼都睇到BB黃架?(屎啦!我怕我到時唔知BB黃呀!)
kc0630:
希望你既BB好快可以出院啦~~你要襯呢幾日抖足精神啦!BB好快可以出院架啦~~
[img][/img]

男爵府

好多人餵人奶都會試過情緒低落ga la! 唔係唔夠就係太多,谷到好難餵,不過盡量放鬆心情,出左院都可以去健康院請教姑娘,捱過左頭一個月,就可享受到母乳餵哺的樂趣,我頭一胎時都叫做捱過,可以餵bb到兩歲,黎緊li胎都會繼續,大家努力啦!!

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我個b都係滿月先退哂黃,餵人奶最重要自己食得好,飲多啲水,放鬆心情都有幫助上奶

大宅

聽完你地甘講, 我都驚自己餵得唔好. 我bb出年2月先出世, 但係我已經開始不停去聽有關餵人奶既講座, 希望會有幫助.

複式洋房

我個女終於今日下午出左院, 返到屋企成日要我抱, 可能唔慣, 講開人奶, 我有一边己經無奶了, 因為佢成四日唔係我身边, 幸好佢無事, 報告又正常, 但眼屎超多, 想餵人奶, 阿囡己經唔要了, 唯有用泵的方法, 飲得幾多就幾多. 我令佢入左院, 個心到好guilty. 但現在一齊安好, 多謝你地的關心, 做人mami 唔簡單. 大家加油

大宅

kc0630,
你個女出左院就好刺. 其實好多謝你既share. 我bb下個月出世, 我真係吾知餵吾到奶會攪到咁嚴重, 聽完你既sharing, 我會多d留意bb既小便情況. 大家一齊努力!

複式洋房

其實餵人奶o既bb面黃係好常見﹐o個時個醫生叫我如果餵全人奶就要加vitamin D supplement俾bb

複式洋房

kc0630:
出左院就好啦!大家都放心啦!!
我地大家一齊加油啦!!
[img][/img]

男爵府

其實餵人奶都比小小水bb飲!
我餵左2星期最初係醫院都已經話佢開始黃!
出院之後我都比人奶有加小小奶粉因為未上奶!
之後bb5日我上奶不過好似開始好黃我就早上既太陽比佢晒下不過唔可以直接去晒佢佢身體背住去晒!!!
之後bb第7日去睇醫生都話佢黃不過未洗去照,叫我日日比佢晒下就ok!我仔仔食人奶個2星期次次食一次奶柯1次有時2次@@~~~你地唔洗太擔心o家!新手媽媽係咁...我個時餵奶餵到精神唔夠好唔想見bb~~~不過好快冇野!
一定要休息多d同埋唔好咩都食呀因為比人奶bb,你食咩佢又食咩!!!!自己飲多d水,最好飲奶!
希望kc0630 bb快d冇事

[size=medium]*Humphrey*[size=small]04年8月28日10:40am係浸會出世7磅3安士

大宅

我都有餵人奶,不過係會補埋奶粉,因為我怕自己唔夠奶水俾佢,不過我發覺其實餵人奶都唔係好辛苦,因為我會一路餵一路睇電視,如果半夜就採用醫院方法,就係我0訓0係度,BB側身食,幾好0架…不過其實我都會照補奶粉俾佢,因為BB其實好快啜到累,所以我起碼都會每次補3安奶俾佢,有時佢會食哂,有時就只係食1安…

首頁

尾頁

跳至