意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 75|主題: 127768

請菲傭~~你地會搵香港完約定係從未黎過香港呢?

大宅

國民生產總值:1571

請菲傭~~你地會搵香港完約定係從未黎過香港呢?

點解呢?

洋房

國民生產總值:567

Re: 請菲傭~~你地會搵香港完約定係從未黎過香港呢?

我會選在香港做過的工人,因為我要她幫忙照顧初生嬰兒,曾在香港工作的工人,會比較放心。我的舊工人去加拿大,再請的工人,也曾在港工作,兩個工人也不錯。工人來過香港與否並非最重要,人品和工作能力才最重要,但這兩個要素要等真正工作時才能看清楚,所以有時也要看看運氣!

珍珠宮

國民生產總值:44689

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

選在香港做過的工人,起碼可以試工,見過佢,不用估估吓,嚟到先知唔掂

大宅

國民生產總值:3472

我會揀比較年紀大d同o黎過香港做的賓賓, 因為大年紀d的個心會定d唔會諗住成日去玩, 我的賓賓巳經36歲, 佢做過新加坡同香港, 幫我湊bb唔駛我教完全合晒格, 都好好彩呀.

大宅

唔該哂你地!
仲有冇其他意見呢!

複式洋房

國民生產總值:251

我會請從未黎過香港的菲傭,因為自己訓練出來比較好D,在HK完約我諗會較主觀同難教。

珍珠宮

國民生產總值:31427

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

sephina 寫道:
我會請從未黎過香港的菲傭,因為自己訓練出來比較好D,在HK完約我諗會較主觀同難教。

agree
由自己訓練出來既,冇得比較,會容易教d

大宅

push

侯爵府

國民生產總值:21494

好媽媽勳章

我o岩o岩請左個未出外打過工,仲要34歲o既賓賓,主力係用黎湊細路;可能有人會覺得我做乜搵個三十幾歲又未出外打過工o既呀嬸番黎,我就預左會教到嘔血,但好幾位用左起碼十年工人o既朋友都話呢種工人最易教最聽話,就算係bunbun,佢都都唔會同你講數要放星期日…而家我請呢個我事前已經打埋電話俾佢test佢d英文及問佢唔放星期日得唔得,佢口頭上話ok,最緊要有份工…雖然目前佢未到我屋企唔知真係會點,但起烈唔會一開波就同我講數先啦!
§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

象牙宮

國民生產總值:209247

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mcmung 寫道:
我會選在香港做過的工人,因為我要她幫忙照顧初生嬰兒,曾在香港工作的工人,會比較放心。我的舊工人去加拿大,再請的工人,也曾在港工作,兩個工人也不錯。工人來過香港與否並非最重要,人品和工作能力才最重要,但這兩個要素要等真正工作時才能看清楚,所以有時也要看看運氣!

人品和工作能力係最重要, 好似我第1個賓, 未嚟過香港做嘢, 已經教到嘔血(都唔緊要), 仲要手腳唔乾淨(洗碗又唔乾淨), 連小朋友玩具都攞, 仲要成日同我將啲嘢換膠袋(擾亂我o既記性), 冇問我半夜靜雞雞開洗衣機, 之後仲要將我屋企電話俾啲識咗唔夠1個星期o既男人(佢嚟咗香港唔夠兩個星期, 放咗1次星期日), 哩個就係未嚟過香港o既30幾歲o既賓姐. 我而家哩個喺香港請, 識得煮飯煲老火湯, 都定性o既, 所以我覺得唔關乎佢係咪第1次嚟香港打工, 而係關乎佢人品同彩數.

禁止訪問

國民生產總值:91

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.