跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

Re: 第二胎0605靚媽請進

irene,
我都覺成日好

男爵府

irenetay 寫道:
各位靚媽咪好!

我都係第二胎,預產期係12/5, 大仔已經3歲5個月啦.

我都覺得第二胎好似辛苦D, 唔知係咪要"嗅"住個大仔又要返工, 好似冇時間休息咁, 成日都好

我就好少少唔洗返工,但都一樣咁 想,個仔(15個月大) 成日要我抱,痴到實,唔比我行開.

男爵府

我唔kam抱個女, afraid "正" 親我
http://www.tickercentral.com/view/59wk/l.png[/img][/url][/img][img align=right][/img][img align=left][/img]

大宅

咁識講咩~
我個仔講太空話, 但係我地都經常同佢講野啦~

我個仔就來19個月

Home Page忘記背後, 努力向前

大宅

依架都仲可以抱到一陣(多數係屋企,去街就爸爸抱), 遲多個幾兩個月就真係唔敢抱佢啦!
依架都要成日同佢做思想準備,同佢講吓,氹吓佢咁啦!

大宅

HEIMAN,貓貓Sharon,irenetay,
我都照抱個女架,唔係點呀?不過而家都逼佢行,抱少左架啦,但最苦係佢係街訓著左,唔抱唔得,嘩,成兩包米咁重架,你都咪話!
星期六日我老公都要返工,係我湊架炸,無人同我換手。不過好彩有亞女,如果唔係我悶死左啦!

cyns2004hk,
我個女十八個月,都係乜都唔講,只係講mommom,車、船、魚、、熱、睇電視,無啦!!!問親佢問題都點頭!
有時真係唔知佢要乜 ,佢想點!一日係咁指手畫腳叫你話畀 佢知呢D係乜 ,果D係乜 ,真係幾煩。佢識講野就好啦!

大宅

mirandasuper, 得你自己照顧個囡咋, 咁你又要煮野比佢食, 又要照顧佢, 你真係會好倦架播, 亞囡一瞓覺, 你好爭取時間休息下勒。

我個囡都好"痴"身, 不過我有時星期五等佢放學後便送佢去婆婆度住番一晚, 等我可以休息下, hehe

今胎真係覺得比第一胎倦d, 可能又要照顧亞囡啦, 不過亞囡都好乖, 好似婆婆今早叫佢打電話比我, 佢叫婆婆唔好打黎嘈醒我, 因為mama有左bb, 會好倦, 我聽完後真係覺得生女好d, 我唔知第2胎係仔定女, 你地知道未呀????

男爵府

ho_fish 寫道:
mirandasuper, 得你自己照顧個囡咋, 咁你又要煮野比佢食, 又要照顧佢, 你真係會好倦架播, 亞囡一瞓覺, 你好爭取時間休息下勒。

我個囡都好"痴"身, 不過我有時星期五等佢放學後便送佢去婆婆度住番一晚, 等我可以休息下, hehe

而家未知係仔/女,其實都無所謂,星期二會去睇e生,希望到時會知.

今胎真係覺得比第一胎倦d, 可能又要照顧亞囡啦, 不過亞囡都好乖, 好似婆婆今早叫佢打電話比我, 佢叫婆婆唔好打黎嘈醒我, 因為mama有左bb, 會好倦, 我聽完後真係覺得生女好d, 我唔知第2胎係仔定女, 你地知道未呀????

大宅

ho_fish,
嘩,你個女幾大呀?佢好生性呀!我個女就一日係咁問我野(我唔明佢講乜)!另外,因為其實一至五都係我亞媽黎我屋企幫我湊架啦,佢身體唔係咁好, 我放假,我都想佢返屋企集息下,咪唯有我無得放假囉!所以我亞媽星期五晚就去由我接手個女架啦 !

HEIMAN
你做乜無寫野既?

男爵府

係喎,哈哈..........唔知打左去邊,仔/女都無所謂,星期2睇e生,唔知知唔知道???

我試過同個仔玩玩下訓左,個衰仔就meet d牆紙玩,仲要放下口到食,到而家都未見番個c 鞋. :-(

大宅

HEIMAN,

別墅

mirandasuper,

e,我個女衣家19個月,咁大家個b差唔多大wor

行行成日鐘意食紙,一日食到黑,激c 不過我好少見佢吞落肚,食到咁上下佢就lur番出lai :tongue:

阿女今晚轉lai轉去,搞到我都訓唔到 佢都係岩岩先介夜奶,可以一覺訓天光炸,之前半夜3.4點醒左食完奶唔訓,wok wok都要2粒鐘先訓番,好彩衣家好d,唔係仲tired,

別墅

貓貓Sharon 寫道:
我唔kam抱個女, afraid "正" 親我

我都盡量少抱行行,佢衣家都算肯自己行,紐抱我就唱歌比佢聽,咁佢都肯 我同佢講媽媽肚有個bb,唔知佢明幾多,但每次問番佢媽媽個肚有咩呀?佢都識答:bb 今聽完我講"唔知"之後日係係度講"唔知""唔知""唔知" 幾好笑

大宅

scmnhh,
我個女都有食紙架,不過而家少左,佢食紙我打佢架!佢前日剛剛十八個月,一日係咁指手畫腳!問佢咩都唔答人!你個女識講BB就好啦,我成日指住個肚話BB係度,佢就錫我個肚一下,但係係日頭,我問佢個BB係邊,佢指住我心口!!真係畀佢氣死!

我估你一家好錫你個女,如果唔係唔會咁耐都戒唔到夜奶,我個女滿月就戒左啦,係因為我好忍心,情願睇住佢喊兩個鐘我都由佢喊!你個女而家訓過夜,你都要盡情訓多

男爵府

我個仔都未介到夜奶,到3,4點飲完就先可以訓到天光,而家老公都有幫下手餵奶,但換片同沖涼就無可能做到,唔係話臭到嘔就話怕浸親個仔.

別墅

我昨天同亞女換片, 亞女"dum"左我 tummy一腳,嚇死我呀,唔知有冇嚇親小B呢 :cry:

別墅

qqbma,

應該冇事ge,之前行行都試過幾次hout我平訓時成個人踩上去我個肚度

mirandasuper,

係呀,我同老公都唔肯俾行行喊得太耐.....當佢半夜2-3個鐘唔訓時真係唸住等老公出trip時由佢喊幾日俾佢介夜奶,但我又心軟 :-( 終於捱過呢d日子啦

heiman,

其實我覺得如果唔駛返工,而阿b真係肚餓末由佢食lor,佢咁上下大就自然介ga la

大宅

qqbma,scmnhh,
我先兩個星期都領教過我個女一腳,佢真係好大力,我即時好似畀人打左一下好勁咁!我即時入toilet睇睇有有野,好彩無野,我果時都好驚!所以我之後幫佢換片都唔係企係正中!

scmnhh,HEIMAN,
我因為比較嚴,我一心想佢早

大宅

Hi all

我都係第二胎呀, 5月12預產期, 大仔都兩歲八個月啦! 但我今胎仲緊張過上胎. 因上胎唔知驚, 但今次諗起到8個幾月時, 個肚又重又瞓唔到, 仲有臨生時的痛......你地有冇我呢d恐懼感呀? :-(

HEIMAN
你有冇試下臨瞓前個餐奶加多d 份量呀? 其實歲幾都可以戒夜奶la, 尢其是冬天, 半夜起身都幾辛苦, 希望你bb戒夜奶成功la.

mirandasuper

我仔歲半時都幫佢試戒片, 但唔成功, 又到冬天, 所以停咗, 到天氣回暖 (佢兩歲), 我再幫佢戒, 結果幾天便戒到日片la, 所以唔使急架 !

男爵府

Ansonbaby:

我都有咁做過,但只是時間上退遲d想食,亦都試過餵d清水比個仔飲,但或者都怪我心軟啦,見到個2 行眼淚就算啦有得食.

首頁
12345...8

尾頁

跳至