意見反饋
義工

自由報料 今日: 379|主題: 268081

門口土地(急問?)

大宅

國民生產總值:2726

2019勳章

門口土地(急問?)

我家的門口已供奉了土地,但最近管理處話吾可以擺怎辨呢?

大宅

國民生產總值:2154

Re: 門口土地(急問?)

好似話要請走佢架,請地主去廟吧~ 你去香舖問問~
歡迎光臨參觀 ¤朗朗小部屋®¤ hihi~朗朗boy來了~ 8月26日出世 ~ 同我玩啦 ~ 我好man架!嘻嘻!

子爵府

國民生產總值:13822

Anson媽媽,

你試下唔放地下... 貼上牆 丫, 我都係 !! 或者搬入屋 ,照放地下...

如果 想請走... 就上注香, 品o下... 講: 要請走土地 o既原因, 等d 香燒完, 就用袋 裝好, 好似一般 棄置垃圾 咁 處理 lor...

Anson媽媽 寫道:
我家的門口已供奉了土地,但最近管理處話吾可以擺怎辨呢?
Click> St cat 校服[/url],Click> 要帶茶點??... 頭痕 :-|

大宅

國民生產總值:2726

2019勳章

[quote]
mmak 寫道:
Anson媽媽,

你試下唔放地下... 貼上牆 丫, 我都係 !! 或者搬入屋 ,照放地下...

如果 想請走... 就上注香, 品o下... 講: 要請走土地 o既原因, 等d 香燒完, 就用袋 裝好, 好似一般 棄置垃圾 咁 處理 lor...

mmak :
如放入屋,土地便不能面向門口,可以嗎?另外你話將土地裝高貼牆,管理處批準嗎?點解你可以既?
多謝你地能解答!

公爵府

國民生產總值:29991

2019新春慶豚圓 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

yes,I used this way:
土地裝高貼牆

子爵府

國民生產總值:13822

Anson媽媽,

管理員 當時向我話: 清潔阿嬸 嘈~~阻著喎!
... 咁 .. 我去 買左張 好似揮春 o既 紙"土地"..貼在牆上, 唔放香爐 改用 插香o個d 貼在牆上o既 筒仔...再在地上放個細細碟仔或者 鐵缶蓋 盛著d 香灰, 每次 上完香, 自己都好好手尾, 取回碟仔入屋...

你唔出聲, 管理處 都唔會發現....
除非佢地 係用唔準生火 依個理由, 唔俾你裝地主 lor...
否則 都會隻眼開隻眼閉 o既...

Anson媽媽 寫道:
mmak :
如放入屋,土地便不能面向門口,可以嗎?另外你話將土地裝高貼牆,管理處批準嗎?點解你可以既?
多謝你地能解答!

[quote]
mmak 寫道:
Anson媽媽,

Click> St cat 校服[/url],Click> 要帶茶點??... 頭痕 :-|

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.