意見反饋
義工
跳至
[2006年] 唔知同阿女揀邊個名好..........

子爵府

國民生產總值:13304

唔知同阿女揀邊個名好..........

你地同bb揀左名未呢?
我心目中有三個,但係唔知邊個比較好,老公又無意見,
所以想請你地比少少意見我,睇下邊個好

1. 陳紫蕾
2. 陳紫晴
3. 陳紫盈

子爵府

國民生產總值:11158

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 唔知同阿女揀邊個名好..........

3. 陳紫盈 - 幾好聽。

洋房

國民生產總值:222

I think the second and the third name are pretty good.

男爵府

國民生產總值:7403

嘻嘻,我又反而覺得紫蕾有意思D...紫色的花蕾,而且蕾字較少人用....

伯爵府

國民生產總值:18262

我like first one!

別墅

國民生產總值:631

我都揀第一個

侯爵府

國民生產總值:22068

"紫蕾"個名特別d
~我對寶貝~
筠雅giana&覺賢percy

大宅

國民生產總值:4684

點解3個名都咁多筆劃0既 ?-(

子爵府

我老公姓陳係大姓,我唔想太過簡單,因為好容易撞名。

大宅

goofyszesze,
哦.....
我都覺得1 好d, 冇咁common 囉, 不過妳有冇打算攞個名去問下呢? 因為我頭先幫妳查過嬰兒改名0既書.
紫 : 有愛情厄, 秀氣"令"俐, 中年吉祥, 晚年勞神多疾, 短壽.

子爵府

即係話個紫字唔好囉,你查書你就咁查個字就ok,使唔使對出生年月日架。
如果我搵人睇下個名,會問下佢邊個名會好囉。
不過,呢

大宅

國民生產總值:1111

我本來覺得 choice 2 几好家, 因為我鍾意個"晴"字, 但既然車莉咁講, 都係攞去比人睇下好d啦...

車莉,
你好似好pro咁嘅, 咁你個b改左名未呀?? 自己改定搵人改呀??

大宅

梗係唔使對出生年月日啦, 只係d改名書, 買0黎玩下啫
當然搵人睇有d名真係唔係幾好, 不過我prefer自己選好幾個再攞去問, 妳知啦, 唔怕生壞命, 最怕改錯名呀

大宅

bighip,
我唔pro0架, 不過我老公都ok啦, 但係都要夾時晨八字, 睇下阿b屬乜, 五行欠乜先啦, 即係要阿b出世後先唸.
所以我唸佢會自己改好再搵人睇

大宅

國民生產總值:1111

原來係咁, 我都係唸住唸定几個名, 等阿b出世至夾時晨八字.

大宅

國民生產總值:1887

我仲慘呀,我老公唔係香港人,冇中文名....我個女而家姓咩都唔知呀..我個女住香港點都要有中文名啦.....諗到頭痛了........ :-(
happy family

大宅

sumsum00,
又係喎
咁妳有冇問過妳屋企人呀? 一係用老公個姓去拚啦

伯爵府

國民生產總值:18262

跟妳姓咪得囉~!
sumsum00 寫道:
我仲慘呀,我老公唔係香港人,冇中文名....我個女而家姓咩都唔知呀..我個女住香港點都要有中文名啦.....諗到頭痛了........ :-(

大宅

國民生產總值:1455

I think it is very important for a person to get a proper name for the rest of their life, so, I already got a professional to name my baby as soon as he is born. Actually you can provide them with some of your favourite words, then he will try to fit in. This is just my own opinion.

複式洋房

國民生產總值:325

我老公都係姓陳, 我呢胎係女,我都唔知揀邊個名好,大家幫幫忙:

澄茵 , 澄緣, 羨緣, 紫緣,紫宜,紫茵,紫妮,羨澄,

唔好意思可能太多啦...

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.