論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

盡量不要請外傭

她們質素多數不好, 現在是愈來愈恐怖了. 給孩子親戚照顧吧. 我也曾經給外傭弄到入院, 警察也說沒證據便不了了之. 請了數個都有問題, 由借貸到偷竊什麼都有.

為了家人, 我現在不敢再請了!

洋房

Re: 盡量不要請外傭

哈囉!whitehorse . 我也遇過和你類似的情況.一年多時間請了四個印尼女孩子.目前在我家里做事情的是第四任.剛剛來了一個月零7天.

我也試過麻煩家里的老人幫忙照顧小孩子.但是覺得老人家的一些觀念和方法和自己不大相同.而且,等我們下班回家再做好家務事情,已經晚上10點鐘了.迫不得已,請了印尼女傭.

男爵府

無計啦,個個父母都要為兩餐,我都好唔放心交比外傭,但有頭髮邊個想咁...... :-( :-(

大宅

娃娃菜 寫道:
無計啦,個個父母都要為兩餐,我都好唔放心交比外傭,但有頭髮邊個想咁...... :-( :-(

Agree :-( :-( :-( :-(

別墅

十分同意, 如果有辦法, 無人想

娃娃菜 寫道:

複式洋房

if there is any way out, i definitely would not hire a maid esp after reading so much horrible news. i also want to take care of my bb by my own but can I.. money money money.

tragedic of being the parents in hk.
:-( :-( :-(

大宅

若家有仔女,都會想係屋企人照顧番,真係安心好多,至少唔會虐兒呀!
而且不用常電回家,check 住仔女有無特別事,有無唔舒服;若係bb仔,就更加擔心佢食唔飽,著唔暖。
我覺得有屋企人照顧會錫好多,安全好多。

所以我不知多羨慕可以全職湊仔/女的媽咪們呢!

大宅

我都係咁諗...
有奶奶/自己媽咪 ------ 試過, but 有太多意見大家都唔同.. 吵鬧多左;
比過樓下既師奶湊 ----- 湊得好好..人工同外僱差唔多...but 無左私人時間. .一放工就要去湊返home, 家務自己做..人地有事.. 就要搵人幫手湊女, or 自己請假...

心個句.. 有工人係好d.. but 有時會驚佢下自己既仔女.. 但係對自己(多左私人時間), 對個女..(成日可以stay 自己home.唔駛係人地home 等人接)...對個family..(少左吵吵鬧鬧, 因為少左衝突)... & 你估我想請工人咩, 自己湊, 少左份收入.. 咩都唔同左.... 有頭髮.. 邊個想做和尚呀..!!! 唉...
Josephine :-P

別墅

如果經濟許可,我諗每一個愛錫兒女既人都會選擇自己湊,唔會請個三唔識七既人照顧自己個心肝寶貝....
就算屋企有老人家,都唔係個個可以/肯幫你湊!! :cry: :cry:

大宅

醒目開學勳章

我都冇再請工人半年啦.朋友見到我做得好辛苦,佢都叫我再請工人.但係我已經決定唔會再請工人.因為唔想小朋友受到傷害.佢地可以好冇人性架.
"正苦"又唔會為我地苦主去做野.有乜事,跟本唔會有人幫.真是啞子吃黃蓮,有苦自己知.

大宅

同意 :-( :-(

小恐龍 寫道:
如果經濟許可,我諗每一個愛錫兒女既人都會選擇自己湊,唔會請個三唔識七既人照顧自己個心肝寶貝....
就算屋企有老人家,都唔係個個可以/肯幫你湊!! :cry: :cry:

男爵府

小恐龍 寫道:

TOTAL AGREED!!有時仲要對個工人好, 因為佢有"人質"在手呀
Don't worry!Be happy!

複式洋房

呢排太多d 唔好既新聞, 而且請到好就好, 唔好仲要成日提心吊膽, 一陣又偷野, 一陣又整到bb, 一陣又話講電話......所以我都贊成唔請外傭

男爵府

AGREED, 所以外傭一定有佢地存在空間, 我都係在職的, 擔心一定有, 但有沒有香港人可以收$3320, 工作時間由星期一至六 7:00AM至11:00PM, 如有的我都唔想請外傭.....

[quote]由 小恐龍 於 2005-11-07 14:01:31

就算屋企有老人家,都唔係個個可以/肯幫你湊!!

男爵府

[size=large]贊成

所以我個工人完約後, 我都唔打算再用lu~ 雖然到時辛苦, 但我相信值得既

*亦到要講句, 工人亦有好既, 我個工人都好好, 不過我覺得大部份都唔好law, 之前請o個個又係pk一名

大宅

其實睇番全世界既發逹國家, 冇乜邊個會有外傭制度, 例如, 美國 加拿大 澳洲 日本等等...唯獨是香港這個畸形社會至會有咁依賴外傭而又咁偏袒外傭既制度...
咪就係香港既媽咪要搵食囉, 點解人地啲發逹國家既媽咪唔使搵食既呢... 尤其是日本既媽咪, 佢地絶大多數生咗仔之後就會喺屋企湊仔, 唔理有冇錢都係一樣...點解香港做唔到呢, 我自已成日諗, 如果全香港既媽咪都唔做野留喺屋企湊仔, 咁個社會會變成點呢...

大宅

lui_BB 寫道:
[size=large]贊成

所以我個工人完約後, 我都唔打算再用lu~ 雖然到時辛苦, 但我相信值得既

*亦到要講句, 工人亦有好既, 我個工人都好好, 不過我覺得大部份都唔好law, 之前請o個個又係pk一名

妳就好喇... 妳個工人幾時完約呀, 係咪妳自已湊番? 妳老公冇炸形咩...我都成日同我老公講, 想唔返工自已湊番個仔, 佢成日都驚佢一個人搵唔到食喎, 其實我份人工都唔多, 都係得幾千蚊, 唉...一係就生多個先喎, 妳話係咪好矛盾吖... 我越想快啲生多個就越係冇聲氣...好痛苦呀... :-( :-( :-(

民房

同意,但都係為兩餐,無辨法先要請 :-(

禁止訪問

大宅

just depends on your luck, if you find a good maid, that really worth and help you alot.

首頁

尾頁

跳至