論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 盡量不要請外傭

大眼肥妹 寫道:
有冇諗過既然依家已經話驚搵唔到食,如果再生多過開支咪仲大

佢成日都驚佢一個人搵唔到食喎, 其實我份人工都唔多, 都係得幾千蚊, 唉...一係就生多個先喎, 妳話係咪好矛盾

水晶宮

其實$3320 , 加稅,加佢, 食, 住, 用(水電煤), agent fee, 機票, 保險, 炒她的補水, 都唔少野!! (她們仲好似
計時炸彈咁在妳家!!)

mymelody2003 寫道:
AGREED, 所以外傭一定有佢地存在空間, 我都係在職的, 擔心一定有, 但有沒有香港人可以收$3320, 工作時間由星期一至六 7:00AM至11:00PM, 如有的我都唔想請外傭.....

[quote]由 小恐龍 於 2005-11-07 14:01:31

如果經濟許可,我諗每一個愛錫兒女既人都會選擇自己湊,唔會請個三唔識七既人照顧自己個心肝寶貝....
就算屋企有老人家,都唔係個個可以/肯幫你湊!!
自由太多會令世人失去平衡

複式洋房

如果有多d扥兒所就好喇. d工人真係可以好變態. 表面好似好好, 轉頭就整治你, 防不勝防呀.

我都唔敢要多個b. 費事又要重回依賴外傭的憤怒日子.

男爵府

carolchanym

我唔係唔做野, 而係打算比呀仔返全日托, 我覺得如果呀仔日日單對單同個工人相處, o甘不如返全日托, 學習下同人相處la~ 到時雖然要早d起身帶仔返學, 又要做家務, 不過同老公傾過, 到時我帶返學, 如果佢收得早, 佢接放學, 家頭細務就分工合作, 如果無時間先出外食飯, 我估無問題掛

carolchanym 寫道:
[quote]
lui_BB 寫道:
[size=large]贊成

所以我個工人完約後, 我都唔打算再用lu~ 雖然到時辛苦, 但我相信值得既

*亦到要講句, 工人亦有好既, 我個工人都好好, 不過我覺得大部份都唔好law, 之前請o個個又係pk一名

妳就好喇... 妳個工人幾時完約呀, 係咪妳自已湊番? 妳老公冇炸形咩...我都成日同我老公講, 想唔返工自已湊番個仔, 佢成日都驚佢一個人搵唔到食喎, 其實我份人工都唔多, 都係得幾千蚊, 唉...一係就生多個先喎, 妳話係咪好矛盾吖... 我越想快啲生多個就越係冇聲氣...好痛苦呀... :-( :-( :-( [/quote]

男爵府

唉!鬼想請工人咩!
除左自己不用咁辛苦外就無乜好處,屋企無端端多左個外人,又要比錢又要包埋食住.,又要擔心對bb唔好...
但又鬼叫自己奶奶有病,媽咪又被阿哥搶先一步幫手"睇住"工人湊細佬,我兩公婆都要返工,最慘係我份人工係大份,我不返工,老公份糧實撐唔起頭家,又無親戚,再講比親戚湊咪同工人差不多,
唯有...
我諗其他國家的媽咪之所以可以放下工作湊bb,是因為家庭支出少掛?香港要供層樓至少都要6千,加上bb每個月的開唔少,再加基本家庭開資,你地可以諗到一份糧要撐成頭家,要搵到唔少先得...

伯爵府

王國教室勳章 好媽媽勳章

十分同意!
我請了個不好的外傭,怕怕了.
不過我丈夫還希望我請,因為他可以做大少,
不用幫助家裡做的工作. :tongue:

大宅

lui_BB,

全日托, 係咪即係育嬰院呀... 妳個囝囝得一歲咋喎...同埋要間育嬰院喺屋企附近至得, 如果唔係趕頭趕命...係呢, 全托收幾錢架, 應該平過請工人, 係咪... 仲有, 請問妳個工人幾時會完約呀, 個囝囝未必鐘意育嬰院個喎, 頭幾日一定減到屎, 以爲妳地唔要佢... :-( :-( :-(

翡翠宮

唉...! 但有頭髮邊個想做 "辣尼" 呀 :-( :-( :-(

大宅

kitna 寫道:
我諗其他國家的媽咪之所以可以放下工作湊bb,是因為家庭支出少掛?香港要供層樓至少都要6千,加上bb每個月的開唔少,再加基本家庭開資,你地可以諗到一份糧要撐成頭家,要搵到唔少先得...

係呀, 我都好同意呀, 就係香港呢個畸形社會引申咗呢啲畸形外傭制度出黎... 就算唔使供樓,交租都唔野少啦...申請公屋又冇資格...更本全部都係政府既錯...

大宅

carlily 寫道:
我都係咁諗...
有奶奶/自己媽咪 ------ 試過, but 有太多意見大家都唔同.. 吵鬧多左;
比過樓下既師奶湊 ----- 湊得好好..人工同外僱差唔多...but 無左私人時間. .一放工就要去湊返home, 家務自己做..人地有事.. 就要搵人幫手湊女, or 自己請假...

心個句.. 有工人係好d.. but 有時會驚佢下自己既仔女.. 但係對自己(多左私人時間), 對個女..(成日可以stay 自己home.唔駛係人地home 等人接)...對個family..(少左吵吵鬧鬧, 因為少左衝突)... & 你估我想請工人咩, 自己湊, 少左份收入.. 咩都唔同左.... 有頭髮.. 邊個想做和尚呀..!!! 唉...

我好同意 carlily 所講, 我大囝個時, 我將大囝放向託兒所, 放工自己帶返, 都冇問題, 到細囝出世, 原本我都好堅持唔請工人, 因為我細囝都排佐入託兒所, 想著應該冇問題架, 點知, 唔係, 問題多到我都預計唔到, 顧得大囝, 顧唔到細囝, 顧到兩個囝, 飯都冇得食, 餐餐食飯盒, 就算煮飯都要成9:00先開飯, 其實黎d都唔係問題, 最大問題係, 同老公為佐家庭上既事, 日日都鬧交, 連帶大囝都唔開心, 終於, 我都投降了, 請佐工人, 不過, 佢只負責我家中清潔衛生及接我大囝校車, 因大囝識同我講有冇人"蝦"佢, 所以我會放心小小, 不過, 日日都同我大囝溝通, 至於細囝, 我照樣放向託兒所, 我放工先湊佢, 回到家, 工人協助性質咁幫我湊佢, 雖然, 聽落好似好辛苦, 同有請工人同冇請都冇物分別, 其實, 唔係, 起碼, 我一家都有餐安樂既住家飯吃 ,我同我老公都冇為家事上吵鬧, 又有多d時間陪大囝, 而細囝, 又唔怕有人傷害佢而我唔知(因為託兒所比我仲要緊張小朋友的安全), 最重要, 我唔駛比工人牽住我走, 所以我工人剛黎時, 都比我打亂陣腳, 佢依家都明我沒有了她都行....
但始終都一句, 生活許可既, 有邊個想請工人呀.... 唔講個d龐大費用, 淨係無啦啦放個外人向屋企都難頂啦...

男爵府

carolchanym

係呀, 我打算比呀仔返育嬰院, 不過我問過價錢, 要成4k, 貴過請工人嫁, 而且我問過有無津貼, 依家轉左新制, 只計兩公婆入息, 唔計開支, 所以我應該申請唔到, 不過我真係好唔想屋企多個人呀, 所以寧願辛苦law (辛苦命呀 :-()
另外, 喊lee個問題我都有想過lu~ 所以報左個間育嬰院既pg, 等呀仔去玩下, 熟習下環境, 希望有幫助la~

大宅

lui_BB,
你問清楚學校呀, 資肋方面, 你可選擇社處或教育處申請, 但選佐就冇得改, 我選佐社處, 佢地計算埋我D開支架....

男爵府

依~ 我聽講轉左新制, 所以只計入息, 不計開支, 但有無得選擇社處或教育處申請 就唔清楚lu

大宅

姬 寫道:
lui_BB,
你問清楚學校呀, 資肋方面, 你可選擇社處或教育處申請, 但選佐就冇得改, 我選佐社處, 佢地計算埋我D開支架....

咁請問育嬰院係邊度有呀...

大宅

有啦. 我細囝都係選社處, 所以, 供樓費, 差嚮, 管理費都計埋入去.

大宅

carolchanym,
我淨係知官塘翠平村有一間, 調景嶺一間, 你可以入去社處網站睇下.

男爵府

Agree :-(

ringoivy 寫道:
唉...! 但有頭髮邊個想做 "辣尼" 呀 :-( :-( :-(

大宅

我剛剛請了個印印(第一次請工人), 現在工作已差不多五個多月, 她與我一起照顧bb, 暫時都幾好呀!由清潔/照顧bb/cooking 都很盡心! 有時仲緊bb仲多過我(bb一有甚麼大小問題即時話我知, 而替bb沖涼更時常唱歌仔比佢聽呀!仲時時同bb玩!), 有些日常瑣事更時常remind 我, 而記性亦相當好, 很多時不用我 repeat! 總之我覺得三仟多元是值得的! however, 我希望佢一直可以維持現時之質數啦!

洋房

聘請一個外傭, 平均一個月要幾多錢呀 ?-( ?-(
小恭係我, 我就是小恭. 喇喇喇喇.

大宅

娃娃菜 寫道:
無計啦,個個父母都要為兩餐,我都好唔放心交比外傭,但有頭髮邊個想咁...... :-( :-(

十分同意 :-(

首頁

尾頁

跳至