親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

曾去過地方/國家,最難忘 或最值得去?

姊妹們,大家分享下..
如果可以..
還想 plan 去那裡.

數年前的 夏天 跟旅行團 去過 西歐(兩星期)
觀光 ,吃喝玩樂...
去了荷蘭,西德,羅馬,法國, 英國 等等.

如果 有機會 還想去俄羅斯.
及 耶路撒冷 (Dream - 因我知耶路撒冷 危機)

人生是無常 .. 對人, 對事唔好太執著.
將時間用在值得的人, 值得的事上.
活在當下, 珍惜當下.

大宅

Re: 曾去過地方/國家,最難忘 或最值得去?

我就會選擇"澳洲",雖然佢地排華實在好嚴重,但當地的天氣實在太好啦 :mrgreen: 而且空氣又清新,一年四季都咁ok滿載陽光,唔似香港咁又濕又熱

如果可以移民的話,我一定會選擇呢到囉.

公爵府

畀面勳章

最難忘係去歐洲, 可能係honey moon 既關係, 我覺得果樹好浪漫, 好正, 尤其係d建築物, 真係好靚....
最想去係希臘, 杜拜, 希望有機會去啦!

大宅

雖然日木我好鍾意,
但我都覺得歐洲好值得去, 特別係瑞士令我好難忘

[img align=left]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD6/99725/nature-007.gif[/img] [img align=left]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD6/99725/line-11.gif[/img]L

男爵府

好媽媽勳章

希臘 ~~ 好舒服, 好鍾意, 好想再去
俄羅斯~~ d建築物實在好特別, 好值得睇, 不過當地人d禮貌好差
中國~~ 好多地方都好值得去, 如, 絲綢之路, 雲南, 大理, 九寨溝等等~~~

子爵府

LingLing2008,

歐洲每個國家都有其特色, 所以每個地方都值得去, 除了你所講的耶路撒冷, 約旦仍未踏足外, 到目前唯止我覺得土耳其是很值得去, 它的以弗所(Ephesus)古城、 奇石林、棉花堡等都很獨特, 但我最難忘的國家是印度, 窮與富相比那種感覺真是非言語所能形容 .

大宅

[size=medium]美國大峽谷

5年前, 同老公自己由拉斯維加斯駕車上去, 晨早出發, 由於已入冬, 預錯時間, 4點幾已開始天黑, 上到去睇日落,兼且落雪, 個感覺好[size=large], 跟住回程返去, 真係一步一驚心, 因為有些路段無街燈。

複式洋房

馬爾代夫,有世外桃源的感覺!一個比你好舒服、連時間都好似停下來

大宅

肥仔媽咪
你一定去了很多地方...
我 非常善慕及妒忌.

肥仔媽咪 寫道:

歐洲每個國家都有其特色, 所以每個地方都值得去, 除了你所講的耶路撒冷, 約旦仍未踏足外, 到目前唯止我覺得土耳其是很值得去, 它的以弗所(Ephesus)古城、 奇石林、棉花堡等都很獨特, 但我最難忘的國家是印度, 窮與富相比那種感覺真是非言語所能形容 .
人生是無常 .. 對人, 對事唔好太執著.
將時間用在值得的人, 值得的事上.
活在當下, 珍惜當下.

男爵府

北歐 ~ 挪威: 風景好靚, 又乾淨, 置安十分好, 啲人好友善

男爵府

關島&塞班島好正! 尤其是軍艦島 d 水係清到見底玩浮潛一流,簡直係人間天堂~

男爵府

溫哥華 有得玩滑雪, 公園踏單車, 成個城市都很整潔乾淨, 給我很好的印象

子爵府

LingLing2008 寫道:
肥仔媽咪
你一定去了很多地方...
我 非常善慕及妒忌.

不用妒忌的, 你到了我這個年紀可能去過的地方會比我還要多!

大宅

肥仔媽咪,
請問十二月去邊個國家玩會好啲呀?(長途但除了西歐及北歐)謝謝

子爵府

bigheadcat 寫道:
肥仔媽咪,
請問十二月去邊個國家玩會好啲呀?(長途但除了西歐及北歐)謝謝
你去過南非未? 那邊天氣跟香港相反所以12月會是熱天, 如果入住迷城皇宮享受它們的水上樂園都不錯!

男爵府

肥仔媽咪 寫道:
[quote]
肥仔媽咪,
你去過南非未? 那邊天氣跟香港相反所以12月會是熱天, 如果入住迷城皇宮享受它們的水上樂園都不錯![/quote]

我覺得12月可以考慮埃及,土耳其,約旦,氣溫好,呢排特價都好抵.

複式洋房

I like Silk Road - wonderful landscape 最難忘

I enjoy quite a few european cities:
London - enjoy buying old stuff and the food markets
Amsterdam - beautiful canal houses and excellent museums
Paris - Romantic buildings and good for shopping
Barcelona - unbelieveable architecture by Gaudi, unmatch anywhere else

One country I will visit every year - Japan
I enjoy tasty dinners in traditional JP hotels the most

大宅

THANKS ALL,
我應該會去SOUTH AFRICA 啦,唔跟團去應冇問題吧?去到當地先JOIN LOCAL TOUR 好嗎?去幾日先夠呢?有乜當地嘢一定要買或一定要試或一定要去?
THANKS.

子爵府

THANKS ALL,
我應該會去SOUTH AFRICA 啦,唔跟團去應冇問題吧?去到當地先JOIN LOCAL TOUR 好嗎?去幾日先夠呢?有乜當地嘢一定要買或一定要試或一定要去?
THANKS.
若你想唔跟團那麼一定要早定迷城皇宮的房間, 一定要去的當然是好望角啦, 一定要食的梗係南非飽魚 , 一定要買的是....南非美鑽! (哈哈! 講笑!)

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我最鍾意捷克、德國的小鎮、奧地利、希臘、中國的九寨溝....好想再去!

首頁

尾頁

跳至