少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實要幾大先從兩餐粥仔變成3餐粥﹖

如題﹐我BB由9個月開始食3餐粥仔兩餐半奶﹐ 會唔會唔好﹖ 你地有無醫生既見意﹖

謝謝。。
該用戶已被刪除

Re: 其實要幾大先從兩餐粥仔變成3餐粥﹖

大宅

我個B係由大概9個月開始啦﹐因為我B之前肚痾左一個月之後D 磅數唔多加所以我兒科醫生叫我由兩餐變三餐粥囉。。佢話甘大個B兩餐奶夠﹐食粥會大隻D哦。。。但試左一個月我覺得BB好似無物特別重到甘。。。唔知呀未去醫院磅。。所以想係到問下其他媽咪意見。。。

其他你B6個幾月已可以食到一碗已經好好啦。。請問4次奶﹐每次幾多安﹖飲食時間如何﹖

子爵府

請問點安排3餐粥?早/午/晚定係午/下午茶/晚?

大宅

我BB飲食時間表如下﹐
6.30 8安奶
9.30 杰粥一碗 (早餐)
11.00 果泥
1330 杰粥一碗 (午餐)
1600 4安奶 (tea time,可轉其他小食)
1815 杰粥一碗 (晚餐)
2200 8安奶訓覺

其實好好笑﹐我開個topic想問人意見﹐依家變左你地問番我意見哦。。

別墅

其實係無定律架, 因人而異, 我囡囡個家庭醫生教路, bb四個月大開始要學食固體食物, 多少無所謂, 志在俾bb習慣食奶類以外既固體食物, 試試下, 甘到bb一歲左右, 就可以開始食大人野來吸收多方面既營養, 唔使靠晒d奶粉, 進度因人而異.....我朋友個囡一向都食固體食物食得好差, 佢個家庭醫生就教佢keep住食貴奶粉(即一號奶粉)直至三歲, 來彌補因不吃固體食物而營養吸收不足.....bb大左運動量大左, 要有固體食物先夠胞肚, 正因為胞肚d固體食物可以當一餐半奶都得架, 所以你個bb都好擦得呀...

大宅

kikimon﹐

多謝你意見﹐其實我都知我BB好擦得﹐連我個褓姆湊過幾個BB都話我依個最食得﹐但都係唔長肉(我老公全家都肥類)﹐依幾個月D磅數唔夠仲俾醫生同老爺話tim.....唉。。。真唔知點算好﹖ :-( :-(

侯爵府

好媽媽勳章

pegbrian:
其實你bb依家幾多磅呀?我覺得你都唔洗太擔心o既,
因為好多bb一去到9~10個月d體重就會升得慢d o架
喇,好似我個仔咁,由佢9個月果陣有20磅,到依家13個
月都係20磅,成4個月都冇重到,佢表姐都係咁,所以你都唔
洗擔心啦!你話你老公一家都係肥人,我反而會擔心bb都會
變成肥人一族tim呀,唔好谷佢喇....
其實只要bb肯飲奶,比多d奶佢飲仲好啦,始終奶係最有營養
家嘛,遲d佢唔肯飲果陣你仲頭痛呀,我都唔知幾想比多d奶
我個仔飲呀,佢三餐奶都飲唔倒18安呀......

別墅

子峰mama 寫道:
pegbrian:
其實你bb依家幾多磅呀?我覺得你都唔洗太擔心o既,
因為好多bb一去到9~10個月d體重就會升得慢d o架

agree.....bb大大

大宅

我BB個個月都會加DD﹐ 200g or 300g 甘﹐ 到依家人10個月都係得個19磅咋。。。身長又長得慢哦﹐依幾個月都係1cm﹐1 cm 甘長。。。我日日望住佢都開始覺得幾細粒甘。。。

其實我都唔知食多餐粥好或飲多餐奶好﹖ 我見好多BK 媽咪好似BB好大個都仲係俾緊兩餐粥仔咋﹐但我依度D醫生同媽咪們都會係大概9個月起就俾3餐粥嫁啦。。。都唔知點好﹖ 我有時諗下諗下好似覺得自從開始(3奶2粥變成2奶3粥後) 好似BB唔多重啦。。。唔知係我諗太多or not.... :-( :-(

別墅

pegbrian,

話過你知作為參考, 我囡囡半歲開始兩餐粥(午+晚各一碗, 肉菜一碟) 及三餐奶 (早, 下午茶, 宵夜), 一歲起粥改為飯一直食到兩歲半, 間中囡囡會自己要求飲多次奶, 囡囡係中碼近大碼bb......我覺得你個bb十個月有19磅都係大碼bb啦...

民房

我個b14個月,依然2粥4奶,因她只得4隻牙,對飯沒有興趣,健康院姑娘說ok,她的重量是中等偏少少高

公爵府

我聽健康院姑娘話:

6個月1餐固體食物
9個月2餐固體食物
12個月 3 餐固體食物

熹樂都係咁

大宅

kikimon 寫道:
pegbrian,

話過你知作為參考, 我囡囡半歲開始兩餐粥(午+晚各一碗, 肉菜一碟) 及三餐奶 (早, 下午茶, 宵夜), 一歲起粥改為飯一直食到兩歲半, 間中囡囡會自己要求飲多次奶, 囡囡係中碼近大碼bb......我覺得你個bb十個月有19磅都係大碼bb啦...

o下﹗連我仔兒科醫生都話唔夠磅﹐長得慢哦。。我睇BB果本醫院書仔有生長表﹐我仔都係underweight。。。 我仔依家得果4隻牙﹐就算我俾緊杰粥(真係好杰困隻)佢都好似唔洗chew就吞甘﹐都唔知點訓練BB既咀嚼能力﹖﹖等我遲D可以俾飯仔囉。。。

民房

你俾餅乾bb食,他會慢慢趙的

大宅

ngar 寫道:
你俾餅乾bb食,他會慢慢趙的

原來食餅乾BB會慢慢識得趙飯嫁啦﹖佢有次嘔D粥出黎時我見到係全整既﹐就知佢都無趙就吞囉。。。而BB食左好耐杰粥﹐我真係想佢試下爛飯仔囉。。。

別墅

pegbrian,

如果你bb唔習慣趙或咬食物, 先俾佢試下"日本森永嬰兒粒粒餅", 吉之島有售, 細細粒, 入口好快熔, 唔怕硬親, 因為有個日本人朋友介紹, 所以我囡囡半歲就俾佢食, 雖然我囡囡十一個半月先有第一隻牙, 但牙肉好硬, 食得到架, 而且個朋友教路, 用膠碟放d餅乾仔, 要bb學習自已拿來食, 仲可以訓練手眼協調, 小肌肉活動, 一舉兩得......

日本森永嬰兒粒粒餅, BK都有介紹過

大宅

kikimon,
多謝晒呀。。我都有俾BB食森永餅但唔係粒粒係嬰兒餅仔果隻。。但依家都係我一路拿住餅仔BB自己行埋黎咬DD慢慢食再過黎咬DD甘﹐我試過上次BB食完粥半個鐘到﹐俾佢咬兩啖﹐佢咬得大口DD吞得唔好就嘔埋D粥仔出黎哦。。。好彩唔係好多囉。。。
唔知粒粒好定餅仔好﹖ 我驚粒粒難拿著BB會一粒過含係口中﹐吞落去就大件事啦

首頁

尾頁

跳至