意見反饋
義工
跳至
[北區] 對5常法的睇法..

大宅

國民生產總值:1469

對5常法的睇法..

可以再研究下5常法嗎.?
我將會幫囡囡出年2月入讀5常法呀(仲未去報)....
但我見到係北區無咩媽咪講哩間學校既...
係咪唔太好丫..?
指教下我啦.....

公爵府

國民生產總值:29316

Re: 對5常法的睇法..

我都有唸過比熹樂明年插班讀呢間, 不過都係未報, 你覺得呢間有咩好呢? 大家share 下呀.

你有冇睇過佢地上堂的情況呢?

大宅

我都想知好唔好呀....
但係無人入來講下...唔通真係嘛嘛..?
我個囡囡係1月尾生既...如果唔讀d有n1既學校...
就可能直上唔到呀...因為有好多學校收生收果d都係12月前出生既..變左佢要比人讀遲一年...
咁我就要諗係咪係返原學讀...有可能插下學期讀k1...

珍珠宮

國民生產總值:37583

畀面勳章 大廚勳章

我囝囝11月先arm arm+入讀N班, 所以未有d好concrete 0既意見俾到大家. 不過五常法一直俾我gei感覺都唔差, 其實之前都有媽媽講過佢有個朋友都覺得佢同出邊Kowloon Tong d名校比都唔差嫁. 佢地every month's first Friday都會同小朋友去Library借書, 如果係N班就會K班一起去, K班果d小朋友會拖住N班小朋友手仔.
仲有其他outing, K班可以去落下田, 我覺得咁樣幾好.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

公爵府

emmypun

你囝囝讀全日, 定半日呀?

你話有其他ma ma 講過呢間同九龍塘d 名校比都唔差, 可唔可以講下係邊方面唔差呢? 係老師的教學方法, 愛心, 質素, 課程的深淺, 或是教學的模式, 或是其他呢?

當你囝囝返左耐左d, 記得上呢報料呀, thank you.

大宅

國民生產總值:3849

課程唔算深, 校內有好多興趣班, 日日早上都有早會, 一齊唱歌運動吓, 外籍老師 and 普通話老師會同大家講吓故事 or 常識, 個個月都去綠田園, 圖書館, 老師都好有愛心, 上學唔到1個月, 所有老師都知個小朋友姓名, 他們是以五常法管理教育, 所以好能夠令學生學到獨立.

公爵府

chichingmama

thanks for your comment

你小朋友係讀緊咩班呀? 係咪國際班呢? 讀左幾耐呀?

大宅

chichingmama你都知好多呀...比到好多意見呀...
聽到你咁講...我都安心d比佢去架....

複式洋房

國民生產總值:154

我個女讀咗k1(半日)3mths, 基本上都ok, 係啲老師比較年資淺, 以及全校中央空調, 缺乏open area.

始終政府資助嘅學校資源比較多, 可以考慮:

浸信會呂明才
帝庭軒鄰舍(全日only)
榮褔嘉寶

公爵府

^oo^

帝庭軒鄰舍有open area 架咩?

珍珠宮

國民生產總值:37583

畀面勳章 大廚勳章

帝庭軒鄰舍我未入過去睇, 不過感覺好似冇. 有定冇呢?
rabbitpiggy 寫道:
^oo^

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

複式洋房

國民生產總值:154

no open area, but their resources are better than 5'S due to sufficient support from the Government. And the teachers are more experienced.

^oo^

公爵府

^oo^

thanks for your information.

我都讚成政府資助的學校會幾好架, 但一般都冇國際班law, 你知唔知邊間係政府資助而有國際班架呢?

大宅

國民生產總值:3849

chichingmama

你小朋友係讀緊咩班呀? 係咪國際班呢? 讀左幾耐呀?

我個女讀半日班, 始終我like呢類私校發展空間會大過呂明x, 神x會個種傳統教授(純粹個人意見), 當然資助學校嘅資源就好過私營的自負盈虧.其實最重要選擇間適合個小朋友嘅幼稚園, 因我個女好奇心好重, 我覺得呢種教學方式配合到佢就ok.

公爵府

JonasMaMa

五常法的國際班幾好架, 上午全英文, 下午全中文, 並不是全日都只係英文, 所以我咪consider law. 同埋, 熹樂講野呢排進步左好多, 識得講五個字啦, 所以我先敢consider 比佢學英文炸, 否則真係唔敢唸呀.

你對於呢種國際班有咩意見呀? share 下呀.

係呢, Jonas最近講野點呀?

公爵府

chichingmama 寫道:

我個女讀半日班, 始終我like呢類私校發展空間會大過呂明x, 神x會個種傳統教授(純粹個人意見), 當然資助學校嘅資源就好過私營的自負盈虧.其實最重要選擇間適合個小朋友嘅幼稚園, 因我個女好奇心好重, 我覺得呢種教學方式配合到佢就ok.

我都好讚成你講果句 "其實最重要選擇間適合個小朋友嘅幼稚園"

thanks for your sharing

公爵府

JonasMaMa

dont worry, 熹樂都係16個月左右先開口講野架炸. 慢慢呢.

你覺得上午全英, 下午全中, 都唔可以接到小學咩

大宅

國民生產總值:2533

JonasMaMa

dont worry, 熹樂都係16個月左右先開口講野架炸. 慢慢呢.

你覺得上午全英, 下午全中, 都唔可以接到小學咩

五常法國際班下午好似係興趣班黎, 冇中文堂, 我都擔心接唔到小學......唔知係唔係呢???

複式洋房

國民生產總值:460

rabbitpiggy,
上網check五常法今年n1有兩班total36人,k1有一班12人,合格老師得4人.係咪收生一般?我this week都去參觀吓!!

大宅

我囡囡21個月啦...都仲未識講野...
返學都唔知點算....
我覺得5常法唔多小朋友返囉...不過係夠近我同埋有n1返丫嘛...鄰舍都有n1...但我睇過....我覺得麻麻地...可能我果次去係人地放緊學...比較亂d....不過個我問個老師d入學資料..
佢就............都係亂...唔知點形容....

跳至
  • 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.