意見反饋
義工

在職全職 今日: 432|主題: 46676

[在職媽媽] 返育嬰院的bb

別墅

國民生產總值:810

返育嬰院的bb

想問有冇兩公婆月入約20,000,bb返育嬰院又申請學費減免,會批幾多?thanks

男爵府

國民生產總值:8851

2019新春慶豚圓

Re: 返育嬰院的bb

仲有減免? 你直接打電話去問

伯爵府

國民生產總值:15275

好媽媽勳章 畀面勳章

cherrie802 寫道:
想問有冇兩公婆月入約20,000,bb返育嬰院又申請學費減免,會批幾多?thanks

新制冇的喎, 3人家庭over15000已經冇津貼的喎

侯爵府

國民生產總值:21082

好媽媽勳章

PARROTMUM 寫道:
[quote]

新制冇的喎, 3人家庭over15000已經冇津貼的喎[/quote]

育嬰院 fee is much higher than kindergarten, so the income limitation should be higher. both of u have to be working. 2 yrs ago if family income was around HKD 15000, had to pay only HKD 1000 per month.

複式洋房

國民生產總值:403

初頭我都有唸過放係育嬰院, 不過我擔心好容易病, 因太多bb, 所以我都係在我家附近搵人幫我湊算啦, 起碼照顧得好d.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

叉燒媽咪 寫道:
育嬰院 fee is much higher than kindergarten, so the income limitation should be higher. both of u have to be working. 2 yrs ago if family income was around HKD 15000, had to pay only HKD 1000 per month.

舊制就好多income都得只要你供樓/租金貴就有, 我囡係舊制所以我都交$1800咋

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

fongmama 寫道:
初頭我都有唸過放係育嬰院, 不過我擔心好容易病, 因太多bb, 所以我都係在我家附近搵人幫我湊算啦, 起碼照顧得好d.

初期係病得多d, 但好似我囡咁第一年病得多令佢制左抗體, 今年病過兩次咋, 都係少少傷風咋, 我囡係早產輕磅, 如果唔係育嬰園佢就冇咁抵打, 同埋育嬰園的小朋友識多好多野的

侯爵府

好媽媽勳章

[quote]
fongmama 寫道:

初期係病得多d, 但好似我囡咁第一年病得多令佢制左抗體, 今年病過兩次咋, 都係少少傷風咋, 我囡係早產輕磅, 如果唔係育嬰園佢就冇咁抵打, 同埋育嬰園的小朋友識多好多野的[/quote]

I AGREE

my bb learnt a lot from 育嬰園. and i think its safer than let him stay at home, take care by helper or old ppl. from 1 yr old, they also teach them to eat by themself. learning things in group will be faster than at home ! :mrgreen:

侯爵府

好媽媽勳章

舊制就好多income都得只要你供樓/租金貴就有, 我囡係舊制所以我都交$1800咋

i am using 舊制 too. now already 3 yes old la, so studying in nursery school. and u? how old is yr lovely daughter?

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

叉燒媽咪 寫道:

i am using 舊制 too. now already 3 yes old la, so studying in nursery school. and u? how old is yr lovely daughter?

下個月尾就2歲啦, 都報左日年8月的幼兒園啦

民房

國民生產總值:3

新制同舊制係未間目第間學校ga?
如果我係媽咪同女女2人家庭20k以下收入有無得津貼le???
[quote]

新制冇的喎, 3人家庭over15000已經冇津貼的喎[/quote]

侯爵府

好媽媽勳章

[quote]
叉燒媽咪 寫道:

下個月尾就2歲啦, 都報左日年8月的幼兒園啦[/quote]

good! my son studied in 保護兒童會before, also changed school at age 2, but he felt very unhappy.... maybe dun wanna change environment la.

hope yr girl happy ~

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

CDOO 寫道:
新制同舊制係未間目第間學校ga?
如果我係媽咪同女女2人家庭20k以下收入有無得津貼le

新制係今年9月社署轉的, 全香港都轉同幼稚園一樣的計法
多事問你係咪單親, 單親我朋友問過好似唔理收入, 只交3份一喎

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

叉燒媽咪 寫道:
good! my son studied in 保護兒童會before, also changed school at age 2, but he felt very unhappy.... maybe dun wanna change environment la.

hope yr girl happy ~

佢實happy, 因大部份的育嬰園bb都去晒e間幼兒園的, 我而家只係久不久帶佢去識d老師咋

別墅

國民生產總值:810

點先可以用舊制計算?

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

點先可以用舊制計算

05年9月前入學的用舊制

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.