產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB出世後的感想

BB出世了, 生活起了很大變化! 想同大家分享下.
每日的工作就是餵人奶, 換片, 沖涼. 我比較生手, 仍未掌握照顧BB的技巧. 睡覺不肯飲奶又恐他肚餓; BB喊又不知道原因, 抱他又俾家人話恐寵壞他; 睡覺時恐他著涼等....有很大心理壓力. 而坐月期間又有很多禁忌, 我對手指及手腕又庝恐影響有後患.
生活上太多改變需待適應, 但見到BB對著你笑又覺很開心, 好甜. 各位準媽咪, 你地在懷孕前或期間, 須要備有足夠心理準備日後生活的改變..... 共同努力吧!
:wink: :wink: :wink:

子爵府

Re: BB出世後的感想

支持您!!!!!!

大宅

頭一兩個月真係好辛苦. 唔駛擔心呀, 會漸入佳境.
其實我真係估唔到, 原來有個bb係咁開心ga.
比我想像中開心10倍.

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

以前我唔明白點解媽咪咁擔心我,佢講過:'做咗媽媽你就知'.今日我徹底明白媽媽的心情,我個bb剛剛滿月,好開心佢俾出生時重咗1.3kg,姑娘都話好理想,大家都要努力呀!!
la5711 寫道:
頭一兩個月真係好辛苦. 唔駛擔心呀, 會漸入佳境.
其實我真係估唔到, 原來有個bb係咁開心ga.
比我想像中開心10倍.

agree

別墅

其實剛剛出世嘅bb係唔識乜叫做'扭抱',反而佢喊就要抱抱,呢d叫做'依附關係',新生兒好需要媽咪架!melobaby,努カ呀,我都知你剛生完bb好辛苦,但其他嘢可以嘅話就比人做啦,媽咪真喺要休息吓,另外,多d抱bb,同佢講吓嘢,有良好氣氛對你嘅情緒嚟講喺好重要。

大宅

剛剛開始個時,我都係咁架!乜野都唔識好生手,有很大心理壓力,有時都會自己一個人:-(,不過而家過左兩個月,d野會慢慢開始上手,雖然大部份時間都比晒bb,自己就冇乜時間用,但係見到bb日日咁轉變,自己見到都會好開心架!大家要努力呀!
婷婷2005年9月7日係QE出咗世喇!出世時重3.08kg!

禁止訪問

別墅

抱五個鐘 好辛苦,用背帶可以嗎?

禁止訪問

別墅

babyellow,
我都知你1日24小時對住兩個係勁辛苦,完全冇得'透',好大心理壓力,其實,你會唔會考慮放bb係育嬰園一段短時間(如:2-3小時,需要時先去),靜靜地買個餸都好呀,好過日日咁逼自己。

大宅

我都覺得做媽媽好辛苦, 我bb都個半月啦, 成日扭計, 抱住佢又喊, 又唔知佢想點? 但睇住佢一日一日成長, 點辛苦都值得, 各位媽媽, 努力呀!
5歲~~

大宅

大家一齊努力吧.........努力......努力......
Lilypie Baby Ticker

男爵府

melobaby,好有同感呀!
BB出世已經三星期了,這段期間媽咪一直陪我坐月,亦有菲傭及兼職陪月員但我自覺很多地方都做得不好,經常假手於人,餵人奶又不算成功,餵夜奶就靠老公,其餘如掃風、換片及沖涼......等都不在行,實在很不稱職,心理壓力亦很大,加上出院初期因開刀後傷口頗痛,自己亦需要他人服侍,實在非常不滿意自己的表現。
說實話,起初我沒有想過原來“湊仔“是這麼的困難:原本我有打算辭職在家專心當主婦;但現在嘛!還是想清想楚了,既然留在家裏沒有貢獻,那倒不如出外工作賺錢更好!

洋房

rosewong,
你開刀個種痛楚我很明白,但唔好怪自己無貢獻,你懷胎10月生左bb出來已是一個超偉大工程,你老公一定做唔到,lee個時侯系你明正言順既休養期,如果你有能力做全職媽媽就不要放棄,我會羡慕你可以陪伴bb邁向每一個成長歷程,lee d 歷程過左就追唔番,好似我當楚放完產假最後一天要將亞仔帶去99屋企,夜晚返到屋企望到佢平時睡覺位置忍不住喊出來。 :-( :-( :-(

男爵府

Dear Joyfulyan, Thanks for Your coaching.
i hope i can overcome all the difficulty very soon.

複式洋房

各位媽咪,

真的很開心看到大家的分享!我的BB剛滿月,在過去的一個月裡真的經歷了很多。回家最初的一個星期真的很灰,因BB常常哭,自己又不能四處走動,好像坐牢,又不能沖涼,餵人奶又不順利。同時又沒有了和老公的二人世界,又記掛工作,又擔心返工後BB沒有好的照料,等等。但最近見到BB重了,懂得看著你,對著你笑和做出各樣的得意表情,還有老公看到BB的開心笑臉,一切都似乎值得的。雖然我知道還有很多的挑戰在前面,但我知道只要有信心和多些跟別人請教(如BK的媽媽們),很多難題都會給我解決的。記著你不是孤獨的!大家一起努力吧!

大宅

各位媽咪,

看到你們的分享, 真的給我一種鼓勵. 真的多謝你們!

禁止訪問

複式洋房

My baby already 3 months la, i also crying at the first few week as baby not willing to eat and crying all the time. I also suffer from high blood pressure caused by pregnant. My 99 also is very trouble guy which blame on me when we have different idea on baby take caring . All the thing make me crazy at the time.

Now, everything is settle and i back to work nearly 1 month and see baby grown up day by day and smile at me which is really feel satified and happy at that time.

Hipo
url=http://lilypie.com][/url]

複式洋房

My baby around 3.5 weeks. Yes, mother is the most difficult work in the world, I would rather go out working! This is my 2nd baby. I still cried these 2 days and my emotion is not very good. REeally tired, but want to do better. Although, I have maid and one helper to me to take care me and my baby. But, in previous 2 weeks, I still take care my baby by myself in most of time since I would like to do the best and give the best to baby. However, in this week, I need to release, otherwise, may be I will suffer. Don't give pressure to oursleves.

I think every mother is the prefect in the world! Don't be so demanding!

首頁

尾頁

跳至