懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

Re: BB出世後的感想

這正是切切實實初為人母、四面楚歌及戰後重生的感覺。
該用戶已被刪除

珍珠宮

My baby is almost 11-months now. He's my first baby. I'm new to everthing but I had my husband and mother to support me a lot. My husband would help to bath my baby and change diapers at midnight. My mother will help to take care of my baby when he's crying without no reason. During 坐月子, I wanted to back to work as I felt pressure and frustrated. However, I began to think of my baby after I started to work.

It's no easy for working mum like me. I work during daytime and I'm mum during nightime. I insist to take care of my baby at night so I could have some time to stay with him such as feeding/playing/talking to him. It's the precious moment I have per day.

By the way, pls keep on....

大宅

各位媽媽,
我個b將會係一月尾出世, 無意間click入左呢個forum, 睇完後我覺得好感動, 見到你地咁多位好媽媽之間嘅互相鼓勵, 你地就算几辛苦都對自己個b咁無條件嘅付出, 我真係覺得你地好偉大, 做人阿媽真係好難, 希望第日我都做得到.
大家比心机呀, 加油呀.
多謝哂!

男爵府

第一胎冇經驗,係生手d架喇,慢慢黎啦,好快會適應 我當初都係自己揍bb咋,間中阿姨會上黎探bb,幫手照顧

水晶宮

bb出世1個月零3日,初初出院返到屋企頭幾日心情好興奮,

別墅

BB出世後.......我覺得原來自己都好叻加
有個人原來咁依賴我.....這感覺真好
各位媽媽....大家一齊努力ar

子爵府

生左之後,自己冇咁自由啦,以前放工會去行下街,宜家一放工就rush回家睇個仔,因為好掛住佢。宜家仲好少buy野比自己,多數同老公行街就睇bb野。
仲有,唔知點解,好懷念佢係個肚內的日子。

男爵府

阿女已經15個月大, 我越黎越唔捨得佢大個, 我好鍾意佢bb(5,6m)o個陣個樣。
雖然無哂私人時間, 但返到屋企見到佢真係好開心, 由其佢依家識得捉住我個頭錫錫...超爽...
我的家有個馬桶, 馬桶裡有隻馬騮

別墅

Dear All Moma :

原來大家想講d野都差不多,唔識湊bb階段 (換片,餵奶), 到依家好enjoy bb 成長階段, (我bb都已經 10個多月) ,期望大家繼續努力,多d上來分享

pinkpink
[img align=right]http://www.sanrio.com/main/buttons/whatnewbutton.gif[/img]

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

唉,我都係一侷新手媽媽,咩都無經驗,原先請定個工人,諗住無咁辛苦,點知都係唔放心,自己湊番,咩都自己做.宜家bb剛剛一個月,依然都未適應,仲憂慮緊放完產假bb點算??? 我媽咪都話我太緊張,要學吓放開d比工人做,但真係唔放心囉

複式洋房

我bb已经3個半月大,每次望住bb都好開心, 好甜!

而家好懷念懷孕的9個月, 好似一場夢,眨下眼就過去!老公好細心照料我,雖然会担心bb唔知有冇唔正常(因30周時bb細2weeks, 后來出世有8磅, 而家3.5月有成18磅, L size), 但做足產檢可減少worry。

我到而家仲未好熟手,但好彩有老公、好工人幫手,老公足足放5個weeks凑仔,晚晚睇住bb, 餵夜奶、換片,我先可以在晚上休息。初初有些產后憂屈,老公任勞任怨,千依百順,我先好快回復正常。返工后,工人凑到bb肥肥白白,好錫bb,先令我同老公放心!有小小以下心得比各準媽媽:

1.想bb出世少d身体問題,記得戒口。我戒得好清,bb出世后皮膚又白又滑,身体又吸收!
2.預早做足產后準備,如工人、bb用品、陪月,減少憂心。
3.老公支持最最最重要,之前一定要先溝通好。
4.記得日日同bb拍照留念,原來日日都唔同樣,变化好大。千祈唔好miss。
5.初生bb衫不用太多,原來好快唔啱size,唔使浪費!
6.初生bb及媽媽要互相適應,摸熟bb脾性,bb会容易凑d!不用心急!

各位準媽媽, 有好多人支持你,加油!

首頁

尾頁

跳至