自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

急:失聲有什麼方法?

複式洋房

Re: 急:失聲有什麼方法?

唔痛可能係 d 火重, 我奶奶教用 咸魚頭+豆腐+介菜頭 煲湯,
我地試過幾得架!
你又不防試
Jody 媽

大宅

膨大海 (又稱胖大海): 8-10粒
甘草: 2-3片
可隨意加少許冰糖
將所有材料及沸水加進真空壺內焗二十分鐘,可翻焗多次

另外,你也可試試去藥房買一份"鹹竹蜂飲料",掌櫃會識得執俾你.

以上方法係我以前學粵劇時的師傅教的,我覺得對把聲幾好.
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/487250/185.jpg[/img]我愛小端宜 :-D

大宅

朝鹽晚蜜- 起牀前喝一杯鹽水, 臨睡前喝一杯蜜糖水. 吃川貝枇杷膏.

我用濃鹽水深入long口, 都掂. 又可用一小點粗鹽, 放在筷子頭, 點一點口內吊鐘, 吊鐘便會縮回原位. 亞嫲教架!

伯爵府

BK猜猜猜慶中秋

tuenyima 寫道:
膨大海 (又稱胖大海): 8-10粒
甘草: 2-3片
可隨意加少許冰糖
將所有材料及沸水加進真空壺內焗二十分鐘,可翻焗多次

另外,你也可試試去藥房買一份"鹹竹蜂飲料",掌櫃會識得執俾你.

以上方法係我以前學粵劇時的師傅教的,我覺得對把聲幾好.

我都試過只放3-4粒,但很凉

大宅

試下去藥房買$5-10 "人參葉" 焗水食, 我奶奶同我老公都係用呢個方法

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

用咸竹峰焗水飲啦, 一次見效呀

大宅

LittlePrincess:

因為我會翻焗好多次,所以會落多幾粒. 飲完喉嚨好舒服.

我問過中醫,佢都話涼涼地o架,所以最多一個飲一日.
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/487250/185.jpg[/img]我愛小端宜 :-D

首頁

尾頁

跳至