夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 7年之癢 ??

qqwong:
我做緊野ka......你呢?? 呢囉, 有時諗番舊屎d野, 真係幾得意ka, 以前真係唔覺ka.....

男爵府

哈哈笑,
我都係做緊野, 不過, 要收工lu ! 下次再吹水! bye la !

翡翠宮

qq 你做政府工架咁早收工真係令人羨慕 c 呀

大宅

係囉.....朝9晚5俏佳人

男爵府

Hi ! 哈哈笑,
我地又見面喇! 你說得對, 我份工真的是朝9晚5喔! 所以直到現在唔想離開這份工作囉!

翡翠宮

星期六使唔使返工呀 不過返九五都正到暈啦 :-P

男爵府

我都想唔返,
最好係有長短周.....不過, 可能性係100000000分之1

大宅

早晨呀, 2位 咁好呀, 朝9晚5 返5 1/2day? 都好啦, 重想點喎.....

翡翠宮

咁貪心, 返朝九晚五仲要返五日工, 我返多你半粒鐘又係永久長週呀 :-( 若果轉五日工每day返多半粒鐘我都願呀, 又或者有長短週都好好啦 :-( :-( 攪到我呢兩個星期六要攞大假扣我兩日呀 :-( :-(

男爵府

早晨呀! 哈哈笑,
我無話呢份唔係優差, 不過, 一人有一個夢想, 諗下都無壞!

男爵府

對呀! 有個朋友公司以往返5天半工, 後來老闆改制度, 改為平時返多半個鐘, 星期六就可以免疫! 又唔使扣大假....

翡翠宮

唉睇怕今年都唔方有人工加, 我一早叫d人好提議下改制當加人工啦 :cry:

大宅

qqwong:

咁好呀, 可以星期六唔駛返工, 其實香港都算返工返得最長
時間既地方咯.....

男爵府

哈哈笑, 你有無睇我的留言呀! 我說是我的朋友星期六不用工作, 不是我呀! :-(
每個打工仔都係為二餐, 物價又高漲, 又加息, 總不能不工作, 所謂手停口停.....

大宅

qqwong:
我咪就係話你個朋友好囉, 我冇話你喎, 我知你返5日半嘛......你唔好當我老人痴呆啦
係囉, 我都想可以唔駛返工, 係屋企湊仔, 得閒做下facial, 中午追下d舊劇集........不知幾正!! :wink: :wink: :wink:

男爵府

不過, 這裡有姐妹說做全職媽咪好苦悶, 日日等老公回家, 又要受老公的氣, 你還願意做嗎!? 可能我工作已多年, 有時想像你諗法待在家有多好, 時間由我控制....心底話 : 我最渴望每天接囡囡放學! 因為囡囡會特別開心架!

大宅

我都係咁話.....優優閒閒, 真係舒服呀, 但係如果日日係咁, 都幾鬼悶, 如果有錢就話姐........如果冇錢, 日日都係屋企吽....
:tongue: :tongue: :tongue:

男爵府

所以我會間中放下大假, 個日唔使趕車返工, 真係正都痺! 有工做時就唔會胡思亂想咁多, 買野唔使睇C佬面色! 不過, 無野做又會諗下老公為乜咁夜未返, 唔通佢去左食野味.....唉! 真係兩難全啊! ?-(

大宅

係囉, 你話做人真係幾難........又想咁, 又唔想咁, 我個仔遲我自己湊番, 但係又驚兼顧唔到 :cry: :cry: :cry:

男爵府

嘩! 哈哈笑, 你咁快榮休喇! 唔使做呀!?
以前返工係一種痛苦, 日日返工就望放工,
結婚生囡後, 覺得返工除了增加自己收入外,
主要在公司唔係無時無刻都有野做, 可以relax下,
但係返到屋企又正式開工, 還要苦過日間份工!
唉! 職業婦女唔易做!

首頁

尾頁

跳至