懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

有沒有人曾在港安分娩, 好嗎?

我在新界北居住, 不想走太遠, 又不想去 Tuen Mun Hospital 生, 有沒有人曾在荃灣港安分娩, 好嗎?

大宅

Re: 有沒有人曾在港安分娩, 好嗎?

I have give birth at Tsuen Wan Hpospital on 8/19, not bad, the environment maybe little bit old, but the service is very good, i have stay for 6 nights as i have c-section not natural birth, nurse is very nice, but most of the roommate are from Mainland Chiina.

別墅

我都係上年7月係港安生bb, 我開刀用左3萬幾, 我覺得都值得, 因為環境ok, 醫生、護士都好好, 唯一係d食物水準麻麻, 要自己家人帶食物好過.

別墅

我都想問下荃灣港安的,請你們是看那個醫生的?那個醫生是在港安掛單而又好的呢?

複式洋房

單講環境如沒有比較可能會覺得OK,本人頭一胎在法國(未裝修)第二胎剛剛在荃灣港安生,但我不能接受私家醫院收3萬幾銀(開刀)是房間又細又舊又無電視,仲差過公家,姑娘態度ok 但實在太少了試過有一次只有兩個姑娘照顧18個BB ,心都寒,仲差過未裝修前法國,可況裝修後更好,如有意思在港安生最好先看看環境再決定,醫生如荃灣區最出名是胡廣森及盧乃本醫生,我兩胎都是胡醫生接生,他手勢及人品很好,好過很多女醫生

子爵府

我28/9在twah生bb的,是盧乃本醫生,佢好好好好好,令我好有安全感。
醫院外表有d old,但inside就ok,nurse好好人,產房好舒服,我住3人房,d房好細,沒有tv。

大宅

論環境係唔錯, 我住3人房都算靜, 比起我同事住浸會8人房好好多, 佢每晚要食安眠藥先瞓到, 大家順產but佢貴過我。但姑娘真係少左d, 我半夜12:00入院, 至6:00am都由一位好似亞嬸嘅人follow up咋(其實我唔知佢係咪助產仕), 要到6:00am先至有個正式護士黎睇下我, 呢點我最唔滿意。e院係食素嘅。又真係得兩個姑娘照顧晒10幾個b咋, 如果得5-6個b呀仲得1個姑娘添呀, 我見佢餵奶都餵到手軟, 有d老姑娘對d b仲粗手粗腳添, 好心痛!至於餵人奶e院backup唔多夠, 由on duty嗰位姑娘(即係湊b個位)行開行埋入餵奶房睇下你地餵成點, 初初新黎好無助, 反而浸會每日有幾個講座教d新媽咪餵人奶。如果唔係貪近, 同佢價錢算平, 可以考慮下其他e院。
P.S. 不過荃灣港安有樣好, 就係你入院待產嗰日係住响獨立1間產房 (好大又幾舒服, 有梳化比老公sleeping), 生時病床即可變為產床, 唔洗過床或坐輪椅入產房, 生完休息半日才推入病房, 呢點好似無其他e院有!
Tung Tung [img align=left]http://lilypie.com/baby1/050925/2/2/1/+8[/img]

洋房

多謝你們的意見, 我上星期日去了看註診醫生靳家仁, ok啦. 我book 過胡廣深醫生, 但真是等不了!

首頁

尾頁

跳至