論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

好嬲,但好無奈!

首先對於昨天遊行本人冇參與感對不起,因我家最近發生很多事,先是我身體有事要做手術,我老公早星期入了深切病房,所以沒有時間上網,但日後如政府冇再注視這問題,我一定會支持!現在想同大家講下我昨天俾個工人激到嘔血,但再請過個又是搏,同埋現在印尼bird flu咁嚴重,又驚新來的一個不知怎樣,唯有同大家傾下希望大家俾些意見我!

我工人昨天被我發現佢俾成98度的熱水我個女飲(因我的電水煲keep住98度),好彩我見到馬上阻止了,跟住我叫佢自己試,初初佢不試,但我要佢試,跟住佢話因冇凍水喎,佢仲話小小每匙每匙俾bb飲冇問題,但我見到佢是一俾就俾一大匙我個女飲。後來越想越火滾,再走入廚房鬧佢,我話佢冇見到杯水熱到出晒煙咩,佢扮不識聽,跟住想喊,話之佢。再過到一陣,佢煮飯開煤氣爐冇開抽氣扇,我在廳聞到一陣好強煤氣味,叫我老公睇下,個工人話忘記開抽氣扇,嘩,咁大陣煤氣味都聞唔到,剛我開了冷氣關了所有窗,於是馬上開番d窗,因我bb在廳,又激都我一鑊。你話點算,到現在都頂住條氣,但鬧得太勁又不知佢會點到我個bb,唉!好down!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

Re: 好嬲,但好無奈!

嘩, 佢想搵人陪葬呀? 去鬧埋個Agent 點 Train 人 ?

別墅

這麼粗心大意的印傭,一於炒咗佢,如果BB有咩事咪仲煩
有否考慮請菲傭,湊BB始終都是菲傭好過印傭.

男爵府

工人唔聽話真係好易令自己冇心機的, 鬧佢又怕佢整BB, 唔鬧佢又自己激親.

你印印比咁熱的水囡囡飲好過份喎, 佢都唔敢飲啦, 擺明玩野, 仲有佢煮飯時搞到成屋媒氣味, 梗係想向你示威了 , 你快D CALL AGENTS啦, 費事自己勞氣.

民房

你個工人係你面前都夠膽做成咁,你吾係到仲得了?都吾知佢平時點對你bb
試下搵個剛完約的工人,咪吾駛怕禽流感

水晶宮

所以我地咪要堅持作日所提出的要求囉 !!!

你個印印好衰, 居然想比咁熱的水比小朋友飲, 又放 GAS
心腸好壞~~~ 唔要得, 好危險
一於叫佢飲 1L 滾水

我對印尼人印象唔好, 佢地比靠 "豬" 而且又排華 !!!

你真係要裝 CAM , 日頭你地返晒工, 點知佢會對BB 點架~

大宅

HUEMNA,

而家啲工人真係好恐怖... 如果佢刻意想整妳個女, 實有機會整襯佢, 唉...如果妳真係唔用佢唔得既, 咁我建議妳唔好太惡罵佢, 雖然佢值頭係底打... 妳要同佢坐底傾吓計, 試圖了解吓佢既心態, 點解要比啲咁滾既水妳個女飲, 問佢係咪對妳有咩唔滿意, 有就講出黎, 唔好搵小朋友出氣, 同時要比WARING LETTER佢唔可以再比咁熱既水妳個囡囡飲, 就算冇凍水都好, 唔可以做任何傷害BB既事, 苦口婆心都要架喇...
一味好惡咁鬧佢, 佢只會懷恨在心...好恐怖架...

翡翠宮

佢咁大膽放煤氣, 咁當時佢企在那一個位置呀, 若果在廚房佢會唔會有舖索氣瘾呀 但你知佢係全心玩野的話, 你叫在留在廚房關埋門叫佢無味先可以開番對門, 仲有同佢講你知吾知你咁放氣法, 一個唔覺意小朋友玩電制或我點下火第一個燒死既係佢自己呀 ?-(

洋房

我都唔知點算,我老公就話請過個都可能仲差過佢,所以我不敢換,其實我之前俾過好多次機會佢,好平心靜氣同佢傾過,佢咪眼濕濕話知道錯會改,咁so far見到佢都有改,不過日日新鮮日日甘。如果俾其他人一早炒了佢。煮親食物都加料,例如有tissue、保鮮紙,清碗有清潔精,倒垃圾漏汁引來蟑螂,bb發惡夢喊得好厲害不知點算喎!佢話其實巳經好小心但都犯錯都不知點算,好大壓力。前兩天我先話佢做家務時常常走光,不是露bra,便是露under,一是只穿bra訓。不過,我見佢平時又好勤力和不問過我不敢做,例如放假、打電話,不敢睇電視,放假又好早返,你話點算? :cry:

男爵府

好媽媽勳章

嘩~~真係好危險喎~~
仲有比熱既水bb飲, 傻既咩, 若果屋企真係冇cold水, 唔識用水喉水坐住咩~~~ 暖返d咪可以飲囉!!!

珍珠宮

同佢硬碰,真的自己或仔女冇嘜好處,你在明,佢在暗,不過要好嚴重同她講家居安全和細佬仔的東西真的要留神,否則唔只炒,坐牢斬有份 (最好誇大d等佢驚). :tongue:

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

佢都醒喎,唔飲個杯熱水
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

洋房

:evil: :evil:

大宅

嘩! 您個工人都好有問題bor, 佢幾多歲呀? 點會成日走光嫁 , 我覺得佢唔似粗心大意bor, 似有企圖多d , 您老公話可能換過個仲衰, 咁可能換過個仲好呢, 而且佢做到咁, 您有冇可能咁好彩請到個仲衰嫁

洋房

佢今年25yrs,結婚有1個仔3yrs. 佢話佢不小心會留意喎!

^^

民房

佢成日走光? 你要小心佢別有用心呀 ! 印尼人信回教, 唔係會保守d既咩, 點會淨著bra瞓禁出奇架 ? 真係要小心小心呀 ! ?-(

首頁

尾頁

跳至