產前產後

跳至

首頁

尾頁

別墅

無痛分娩

各位媽咪,有冇係公立或者私家醫院用無痛分娩既媽咪分享下?

[img][/img]

大宅

Re: 無痛分娩

我去法國醫院做無痛, 你有咩想問?

大宅

我上胎順產, 幾個鐘就生左. 雖然好順利, 但真係超痛.
如果下一胎唔順利咪痛死我. 稔起都驚.
我都盤算緊, 究竟用無痛分娩好些, 還是半身麻醉開刀.
人地話無痛會唔識生. 但開刀又會遲些復原.

大宅

都唔係唔識生既, 因為我到10度就痛返(不過只係好似1-2度咁痛), 所以我係識用力生o架, 我BB唔駛夾唔駛吸就出左o黎. 順產係會快D復完o架, 我第2日已經周圍走啦.

民房

http://www.hkma.com.hk/chinese/pubmededu/letterbox/zog66.htm

Is is true above? Have you got any sideeffects?

大宅

我又好彩咩side effect都無喎, 當晚已經有小便添.
可能麻醉師手勢好啦, 因為去私家做無痛多成皮野o架!

大宅

大宅

我係QM生既,當我FEEL到忍唔到冒痛,就即刻CALL冇痛,佢地好快叫麻醉師黎幫我攪掂,到我正式生時,我覺得雖然BB係落恥骨時好痛,但比起冇用冇痛呢講既痛楚減左一半,不過如果用冇痛既其實都會有少少危險性,至衰自己怕痛先用,如果唔係自然生係最好既。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我喺聯合生咖, 開頭我都諗住頂得住就唔用無痛, 因為聽人講可能有後遺症, 但到生既時候, 啲笑氣, 止痛針全部用晒, 打左好似無打咁, 即刻同護士講:我要用無痛, 之後個麻醉師一打完之後, 立即覺得無痛分娩係一個好偉大既發明, 同埋我都仲識得用力生, 而家生完3個月都無腰痛, 感覺好正!

大宅

環保接龍勳章

我2月中就生,我好怕痛,但好想靠自己(順產),但見你們這樣說,我好驚 :-( :-( 想問無痛分娩有咩後遺症?

伯爵府

我都係用無痛.... 本來諗住自己頂到.. 不過聞氣+止痛針都唔work,就同姑娘講要無痛﹗好快... 打支針就舒服晒,留夠氣力就生得,真係好正﹗
不過我生完果幾個星期腰骨都痛,不過之後就冇事lu~
我覺得睇你好唔好彩,預唔預到d 好o既麻醉師囉

別墅

多謝各位既意見,我一直以為生仔只可以揀順產或開刀, 後來至知道有無痛呢個方法,我而家十五十六,如果BB唔掉頭,咁就一定要搵個好刀法既醫生(即係去私家),如果可以用順產,我又想用無痛自己生,如果係咁,又睇唔到公立同私家既分別 (我唔介意係醫院果三五日要全天候自己照顧自己,最重要係生產過程要安全);唔知道大家既意見如何?

另外,我d朋友話係公立醫院生會好d,生產後會有護士keep 住follow BB同媽咪,你地覺得係唔係? 謝謝!

複式洋房

It's very good. No pain during whole process ( St Teresa ). I can go around on next morning (6/11) Baby birth on 11:00pm 5/11.

子爵府

咁 "無痛" 係陣痛時 (由1度開到10度) 已經唔痛定生時先唔痛?

大宅

我係開到3度頂唔順就打無痛針, 到10度再痛返, 所以唔係一開始就唔痛o架, 應該係打左針就唔痛.

男爵府

ecec, 你係係kowloon 定hk 法國生呀? 同埋邊個醫生呀? 我聽講有d醫生唔理三七廿一都幫你剪到會陰好大, 咁實易生ga, 不過康復就麻麻囉. 我最初都以為怕痛就只可以開刀, 咁我都可以諗下無痛喎. 只不過我而家個醫生好似只係接開刀, 所以如果我想順產, 就要搵過第二個? 有冇介紹呀?

大宅

elmostoney:
我係九龍法國生o架, 乜hk有法國咩, 我唔知添~~
我都有剪, 不過其實只係有陰陰痛, 好快就無事, 不過一定要keep得乾淨, 去完廁所要沖洗, 就可以好快好返.
我搵陳麗燕既, 你search返有好多topic講佢o架.

複式洋房

i only see blood (no regular pain ), then to do 無痛分娩, then have injection (催生), no pain during whole process, My doctor suggested total no pain even during delivery, so i feel no pain ar!!!!
You must ask your doctor, some doctor suggest pain during delivery ( so you can know how to push ), but i still know how to push ( follow Nurse and Doctor's instruction is okay )
yau_grace 寫道:
咁 "無痛" 係陣痛時 (由1度開到10度) 已經唔痛定生時先唔痛?

首頁

尾頁

跳至