母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

甩頭髮

我餵人奶餵o左3幾個月, 近呢半個月開始甩多o左好多頭髮, 想問o下應該食d乜o野去改善? ?-(

珍珠宮

Re: 甩頭髮

唔關餵人奶事,係因為生完bb身體o既荷爾蒙未正常番,我有d朋友只餵1-2個月人奶o既都有咁o既情形!!
我大約甩左2-3個月,甩o既數量唔算甩好多!!
唔駛咁擔心,一段時間之後就唔會再甩!!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

侯爵府

webjen,

我都聽過係荷爾蒙影響。 我本來都冇乜為意, 不過連續兩個禮拜都甩得幾嚴重, 依家覺得d頭髮明顯薄o左。

男爵府

2011至尊種植勳章

my_tabo,
我o個時都係由 bb 3 個月大開始甩頭髮, 甩到 bb 7 個月大, 足足甩左 4 個月 :-(

男爵府

Hi my_tabo,

My hair has dropped for 4 months, when baby Hayes was 3 month old. Much hair was found every where, in house and office. So terrible.
Now hair starts to regrow, especial at top of head, so ugly.....

Hayes mama :-(
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

侯爵府

monkichi & chiuchristan,

原來你o地又係bb 3個月o既時候開始甩頭髮...... 我依家沖涼洗頭之後, 就會見到好多頭髮o係個隔度, 吹頭o個陣又甩到好似"落葉"咁! 會甩4個月咁耐o架? 咁就真係

咁係咪即係由得佢甩, 唔駛食任何補品? ?-(

大宅

我都係在bb3個月大時開始甩頭髮,好似依家上緊網都會飄一、兩條頭髮落

侯爵府

angelanala,

我依家如果一用手梳落d頭髮度, 就會甩一、兩條o架喇! 吹頭之後仲恐怖, 附近o既地下都會有好多頭髮。 我都係日日洗頭o架! 我都驚洗得多仲會甩多d。

複式洋房

我都係由bb3個月大左右甩頭髮,依家過左3個月都有甩,但就甩少左. 唔駛擔心啦,甩左又會生過.

侯爵府

Mandysyl,

我都知甩o左會生番, 不過甩o既速度始終快過生出o黎, 所以依家明顯d頭髮薄o左。 不過原來咁多mami都試過呢段過渡期, 咁我都冇咁驚。

大宅

我 bb 又係三個月,呢兩個星期發現甩好多頭髮 ..... 好驚呀! 因為我本身已經係少&幼頭髮一族!

有無人試過 & 有方法改善呀?!

大宅

每個媽媽生完都會甩頭髮, 視乎甩多甩少jer, 好彩我d頭髮原本又多又厚, 依家就甩得岩岩好喇

我聽有個來自鄉下既阿姐講, 佢生果時甩頭髮甩到驚, 於是食左一味偏方, 就係....老鼠.....結果真係無甩喇... 真人真事黎架, 不過我諗無人敢試瓜

大宅

my_tabo,
我試左忍兩、三日先洗頭,結果仲衰,d頭髮好似積埋積埋一次大量咁甩

民房

聽你地咁講...我好驚...我個BB兩個月啦..即係好快我都會有咁的情況.....不過我有個比甩頭髮更早出現的問題...就係視力明顯衰退....你地會唔會?

侯爵府

angelanala,

我之前就係諗少d洗頭會唔會甩少d, 咁我隔o左一日冇洗頭, 個頭好痕同好"立", 一"r"就甩好多頭髮出o黎, 睇o黎都係要每日洗頭喇! :-|

Catfish,

我生bb之前, 我o係間視光保健中心驗過眼, o個時視光師同我講, 生完可能會覺得視力冇之前咁好, 不過我就冇呢個情況, 你不如搵個視光師check下啦!

男爵府

2011至尊種植勳章

你地有無轉洗頭水?
我以前用二合一洗頭水. 自從發現自己開始甩頭髮, 就轉左洗頭水.
到我甩完頭髮, 想用番以前用開o個隻二合一洗頭水, 發現仲甩多左. 宜家唔敢用二合一喇.

男爵府

所有 Salon 的人都話2合1洗頭水唔係好嘢, 所以有冇甩頭髮都少用為妙啦.

睇完大家嘅經驗之談, 咁係咪餵人奶真係會影響甩頭髮? 如果係, 呢個又係人奶媽咪另一個偉大的犧牲喇!

我暫時尚未成功餵到人奶, 冇資格講經驗, 如果有人奶媽咪冇出現呢個甩頭髮問題, 快啲話比大家知啦! 我覺得咁都算一個古勵呀!

侯爵府

monkichi,

我不嬲都知唔好用二合一洗頭水, 所以生完之後都冇用過。

大宅

我可以好肯定咁講就算唔餵人奶都一樣會甩頭髮, 所以甩頭髮係唔關餵人奶事既.

視力明顯衰退, 係咪坐月果時無好好休息啊, 坐月時係唔可以睇書睇報紙雜誌睇電視, 如果唔係第時會眼朦的, 我媽話, 同埋煲d杞子石确對眼都好架

如果唔經常洗頭, 油脂有可能塞住毛long, 會甩得仲犀利的

民房

我坐月係休息得唔好..不過...我無乜睇書電視等等...
希望遲D會好D

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊