懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日照結構,醫生話BB個腎一邊腫,要我2星期後再照。好驚B女有事,將來要成日進出醫院甚至要做手術..

禁止訪問

複式洋房

引用:今日照結構,醫生話BB個腎一邊腫,要我2星

原帖由 jcaling 於 12-01-04 發表
今日照結構,醫生話BB個腎一邊腫,要我2星期後再照。好驚B女有事,將來要成日進出醫院甚至要做手術..

...
有無講對bb有咩影響?唔好擔心…我都聽我朋友講同你個情況一樣,出到黎都係無問題的。

別墅

無事的,你同醫院講定有個RECORD 先,BB出世後繼續跟進;我以為男仔BB先會,女B都會架
唔好飲咁多汽水啊、珍珠奶茶果D啦,太多添架劑啊
我朋友個B而家兩歲了,出世前都照到一邊腎大左,而家縮番細,乜事都無啦!
唔好咁擔心啦

大宅

回覆:BB個腎一邊腫左,擔心中

我係東區照,唉,要2個星期後再照好似幾嚴重咁,醫生話要睇下會唔會細番

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

回覆 jcaling 的帖子

我有個fd佢陀既時候都係邊大邊細,醫話呢個情況好普遍,出左黎之後都慢慢正常番,E+佢個仔仔都快4歲lu,你同BB講一齊+oil lah,天父會保祐每個小竇寶ge

子爵府

睛靈勳章

jcaling :

唔好擔心,因為真係擔心都無用,直接上幫唔到囡囡的,反而間接上令妳個人好唔開心及困惑,囡囡會感受到的,不要這樣子呀!

我是過來人,我細囝亦是20週在QE照結構時發現左邊腎大左少少,直到我生之前都是每4個星期返去照一次結構。 個時我自己都經歷過,直到細仔生左出來的第二日下午,QE亦都立即安排再照一次超聲波。1個月後見腎科,之後keep住6個月左右見一次醫生,直到現在2歲都沒有什麼大問題呀。

如果妳想妳可以call我的,我已將自己的電話pm了妳。

elmo520elmo
04Jan2012
1530pm

大宅

你好呀!! 我都岩岩照完結構, 醫生話bb腎臟偏大, 一邊4mm, 另一邊4.2mm... 佢話國際標準係10mm, 香港標準係8.5mm

尋日再返去做產檢時, 主診醫生又話吾駛太擔心喎~ 佢話會一直同我留意住個情況, 而且好多bb出世之後又會正常番架喎~ 雖然我初初知道都有dd擔心, 但暫時真係無咩可以做, 唯有相信醫生啦~~

一齊加油啦!!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我bb都有呢个问题, 我照structure时没事架
系去到24w产检时先一边开始大~~~~
而家都系没野可以做到。。而家31w, 一边肾有0.5x mm
私家医生都系话等出世时mon住乍~~

~~~O猪 ma要生个健健康康既白白猪 :P~~~
~~go go go~~

大宅

多謝哂各位媽媽...... 雖然醫生話呢個情況都普遍, 不過我都幾擔心, 我見大部分你男仔先有呢個問題, 但我女女都係咁....... 自己衰, 上網搵下資料, 一搵真係好恐怖, 話有機會係染色體有問題......

大宅

回覆 elmo520elmo 的帖子

多謝您呀elmo520elmo, 我同同事講番件事都想想地喊, 怕打俾妳真係會忍唔住喊.......不過好多謝您既關心呀.......

男爵府

引用:jcaling+:+唔好擔心,因為真係擔心都無用,

原帖由 elmo520elmo 於 12-01-04 發表
jcaling :

唔好擔心,因為真係擔心都無用,直接上幫唔到囡囡的,反而間接上令妳個人好唔開心及困惑,囡囡 ...
請問有無同bb睇多幾個醫生呀?
我個bb喺肚度時都照到有同樣問題,依家出咗世1個月喇,喺政府醫院幫佢照咗,聽日先知結果。

大宅

回覆:ritakitty 的帖子

我琴日去照左仔仔1邊10mm,1邊正常!喊到訓唔到!

大宅

我想問點解會腫?係咪食太多濃味野?

大宅

回覆 Yuyu432 的帖子

我星期一係政府度照,又係照到一邊無事,一邊有10。我都喊左幾次,明明之前照左幾次都話無事啦,我地都無野可以做,自己要振作,唔好再喊,唔係我地會影響到bb架,一起加油啦,be strong be positive

大宅

回覆:jcaling 的帖子

真係好無助!多謝你呀!

複式洋房

我之前都係東區照結構,阿b兩邊腎都漲左,咩都做唔到,只係keep check住,至28w時,阿b兩邊腎都正常番,所以你都唔使太擔心架!

別墅

畀面勳章

dun worry add oil ar

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

唔好咁擔心啦,我佗住果時照都同你一樣,有1個腎大左,比D信心BB同自己無事架,到最後我再去照正常返,加油

首頁

尾頁

跳至