意見反饋
義工
跳至
[2005年] 煲粥

男爵府

國民生產總值:7580

好媽媽勳章

煲粥

請問你地宜家用幾多米幾多水煲2餐粥架?

大宅

國民生產總值:3429

Re: 煲粥

書教1份米10份水。但係我就求快,將米用blender打爛先再煲,節省

大宅

國民生產總值:1747

我會用1/3 mug 米煲. 水我會落多d, 因為我會用粥水開奶俾佢.
烋完粥水後, 我會熄火焗下先, 咁d粥會"棉"d. 因為我想bb食得比較"杰"身d, 所以我會煲耐d 等佢收下水先熄火.

carykwok 寫道:
請問你地宜家用幾多米幾多水煲2餐粥架?

複式洋房

國民生產總值:276

40ml分量米+碗半水, 用真空褒褒過夜, 第二朝翻熱再焗.

雲師奶 該用戶已被刪除

禁止訪問

國民生產總值:6081

雲師奶 該用戶已被刪除

大宅

國民生產總值:4969

好媽媽勳章 畀面勳章

雲,
係喺邊到買淮山?點整熟?

雲的孩子都在跳舞 寫道:
我用好少米架咋!大概係五份一 mug,然後放佢落個飯煲度,較好預較第二朝早上九點煲!

我也想分享一下我煲粥既用料同方法,因為我覺得咁樣幾好,又方便!

我聽人講用淮山煲粥好,健脾(但我唔知邊度係脾,總之好喎!),另外再加瑤柱,然後將佢地用 blender 打碎,再倒埋入去個煲度等第二朝煲!

另外我會買d肉,同埋菜,將d肉同菜煮熟,然後放入 blender 打碎,再加入煲好既粥入面就食得。

我覺得bb依家都成八個月,唔能夠再只食用肉餚出黎既粥,應該比d實質d、無煮得太耐既肉同菜佢食!我個b好喜歡,而且d味好正,想講比大家聽等大家都試下!

雲師奶 該用戶已被刪除

大宅

國民生產總值:1265

雲的孩子都在跳舞 :
你仔仔笑容超可愛! 仲睇黎超頑皮 ~
我見你有post過1個topic係仔仔半夜訓覺訓得好差, 最近好d嗎 ? 我有留意你呀 ! 因為你仔仔張相好Q, 同埋我仔仔半夜訓覺都唔係幾好!

雲師奶 該用戶已被刪除

大宅

國民生產總值:1265

[quote]

謝呢∼你講得無錯,我個仔超頑皮,所以對住佢都要七手八腳架!

佢既睡眠問題依舊啦,依舊係兩個小時醒一次,不過好彩既係佢唔再係醒左後個幾鐘頭先訓番,一哄就好快可以訓番,不過都死啦,我依家好醒訓架,佢細細聲我都會醒,所以同無訓差唔多,唔知幾時才變好呢?

祝大家好運唔使挨太耐。

其實佢會唔會半夜有D肚餓 ? 我仔仔最近夜晚果餐粥粥分開兩次食(7點幾食大半碗/9點幾再食半碗), 11點幾再食奶, 因為"吽"緊牙有比肥仔水佢食(好似話會眼訓D), 最近可以由11點幾訓到4/5點先嘈, 比水佢飲再訓到7點. 需然唔穩定唔係日日係咁, 有時都會兩/三點醒一醒4/5點又醒一醒, 但比之前晚晚2/4/6醒OR3/4/5/6醒好好多LU.......

男爵府

國民生產總值:6651

提下大家:

比BB食既"淮山"要係無"硫磺"昏過嫁, 你地買時記得要問下藥材鋪. 另外, 亦有新鮮既賣, 好似一條"柴"咁樣嫁, 批左皮就似番薯羅. 都可以切一片片落去煲粥.

屬 性 : 甘 、 平 ;
性 味 : 入 脾 、 肺 、 胃 經 。
功 用 : 健 脾 、 補 肺 腎 ;

食左BB胃口會好d.

雲師奶 該用戶已被刪除

男爵府

國民生產總值:6651

雲,
應該係有d無硫磺昏過嫁, 因為我都買左. 諗住過幾日比小葵試下. 浸水我唔知浸唔浸得甩. 以前我只係試過煲新鮮既比大仔食, 功效真係好好. 胃口好到我驚驚. 之後無再煲過.

淮 山 能 益 脾 胃 、 助 消 化 、 補 肺 止 咳 。

你幾耐煲一次啊?? 小吉胃口唔好咩???

鮮淮山個樣

大宅

國民生產總值:1747

雲的孩子都在跳舞,

我個bb都係, 如果同大人同床就可以訓到天光, 但自己訓就會半夜醒, 無人理的話就會喊醒我地.

不過我研究過, 因為佢怕熱又怕涷, 所以如果我較"arm"溫度, 咁佢就可以一覺訓天光. 雖然天光的意思係晨早6點鐘, 但都好過半夜三更等佢再訓過好. 遲d夜晚會愈來愈涷, 到時呢d日子仲難捱!

謝呢∼你講得無錯,我個仔超頑皮,所以對住佢都要七手八腳架!

佢既睡眠問題依舊啦,依舊係兩個小時醒一次,不過好彩既係佢唔再係醒左後個幾鐘頭先訓番,一哄就好快可以訓番,不過都死啦,我依家好醒訓架,佢細細聲我都會醒,所以同無訓差唔多,唔知幾時才變好呢?

祝大家好運唔使挨太耐。

大宅

新媽 & 雲,

聽講bb有濕疹唔好食淮生,係唔係呢?有無其他

禁止訪問

大宅

tazmanic,

我就係仲有

禁止訪問

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.