烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

JM們,我買左一大包蒜頭,係超級市場買嗰時係0係雪櫃羅的,咁大包蒜頭點儲存好呢?我唔想浪費呢,我放左係雪櫃呀而家

水晶宮

熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章

攪碎加鹽糖小小油擺個罐入邊,再擺雪櫃

咪同出邊d蒜蓉一樣啦

不過話晒無防腐劑都快d食la

大宅

畀面勳章

引用:攪碎加鹽糖小小油擺個罐入邊,再擺雪櫃咪同

原帖由 ctyying 於 12-01-04 發表
攪碎加鹽糖小小油擺個罐入邊,再擺雪櫃

咪同出邊d蒜蓉一樣啦
無辦法,佢減價仲平過買散裝幾個的那種,又方便,就買了

大宅

回覆:幫幫忙,咁大包蒜頭點儲存好??

炸蒜子,咁會食得好快

大宅

畀面勳章

引用:炸蒜子,咁會食得好快 +

原帖由 巴魯旦 於 12-01-04 發表
炸蒜子,咁會食得好快
點炸蒜子法呢?就咁食架? thank you thank you

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

邊間超市有呢種買?幾錢?等我下次買包整蒜蓉醬先
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

大宅

畀面勳章

引用:邊間超市有呢種買?幾錢?等我下次買包整蒜

原帖由 M&A Mom 於 12-01-04 發表
邊間超市有呢種買?幾錢?等我下次買包整蒜蓉醬先
我呢排係美國呀,所以係美國超級巿場買架,usd1.99 咁大包,都唔知點算?救我呀

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

整蒜蓉........壓碎佢用滾油煮下入樽放雪櫃可以擺得耐啲!

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

豆豆卡卡 發表於 12-1-4 18:30
我呢排係美國呀,所以係美國超級巿場買架,usd1.99 咁大包,都唔知點算?救我呀

...

呵呵!仲以為香港超市有!

一d 切碎 or 用機打碎放入乾淨玻璃瓶加生油(油唔洗煮熱),記緊要用筷子攪拌等油落到底,唔係樽底蒜蓉無比油包住就會變綠色!

跟住可用一d 切碎粒然後用慢油炸香,索干油又可放入樽收藏,嗜辣仲可加辣椒粉拌勻!

有心機可將蒜粒切片炸脆,整意粉時放面!
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

大宅

回覆 豆豆卡卡 的帖子

浸白醋啦!擺個多月後就可以食,對心血管好好的。

大宅

引用:Quote:原帖由+巴魯旦+於+12-01-04+發表炸蒜

原帖由 豆豆卡卡 於 12-01-04 發表
點炸蒜子法呢?就咁食架? thank you thank you
炸左可以上湯焯菜,又可以炆肉,一次都可用到一碗分量到。

首頁

尾頁

跳至