論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問出外旅行(7日) 會點處置個工人 ???

可否當放大假 ?

男爵府

Re: 請問出外旅行(7日) 會點處置個工人 ???

Femo

我之前旅行, 就將工人放你呀媽到幫手, 如果你想當放大假, 你就要同你工人傾傾lu~

複式洋房

Yes! I think you can tell she this week will be your A/L . and you are not allow to bring anyone come home. Someone will come to check you up, must be every night stay home ect. I been go through all this last time when we go for a trip.
:-D  ;-)  :-P  :-)

大宅

當唔當係放假,僱主唔可以單方面迫佢話放假,一定要雙方傾掂同意先得。

大宅

由 emum 於 2005-11-07 20:18:14

Yes! I think you can tell she this week will be your A/L . and you are not allow to bring anyone come home. Someone will come to check you up, must be every night stay home ect. I been go through all this last time when we go for a trip.

mud可以規定個工人放annual leave一定要番屋企瞓嫁mer, 佢可以返菲律賓or印尼嫁喎. 閑日rest day就話姐, annual leave我估好難喎.

男爵府

我之前問過, 係唔可以當大假放架, 因為大假佢地要返原居地... 即係你要買機票比佢返去個時放架.

大宅

MonMonLam 寫道:
我之前問過, 係唔可以當大假放架, 因為大假佢地要返原居地... 即係你要買機票比佢返去個時放架.

其實都唔使一定要返原居地既,有好多做完兩年都無走,仲留係香港繼續做,不過,就一定要同個工人講掂數,包括機票等。,

首頁

尾頁

跳至