美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

點解搽完粉底+碎粉影相好似帶左白面具咁既?

如題

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Re: 點解搽完粉底+碎粉影相好似帶左白面具咁既?

我估:

1.粉太厚。

2.個妝化得唔好,唔夠立體,就算係淡妝,都要俾ddddd"煙"脂,眼影等。

3.隻粉顏色唔o岩你。太白。

水晶宮

用化妝掃上碎粉會薄d, 好d架喎
可能你又係皮膚白, 隻粉底色又白, 揀過第二隻色囉

男爵府

是否重手得剩呀 or 隻粉顏色太白

大宅

咁要去買過隻粉底先得了....可能真係太白了~
而家我用的係biotherm的粉底液同埋shu eumura的紫色碎粉囉~
請問大家有無好介紹呢?

水晶宮

不如買埋 shu uemura 既 water perfect 濕粉
我岩岩都用左 1 week, 幾好喎, 幾貼
$250 (如果有9折都係 $225)

大宅

其實我都想試Shu uemura的濕粉好耐的了, 但我面都幾乾架, 唔知0岩唔0岩用呢?

水晶宮

我都係乾 +敏感皮膚
佢個濕粉有海洋保濕水成份, 唔乾呀
個 sales 仲教我用佢地的海棉
一面推濕粉, 跟住用另一面印印印印印印, 印開d粉
雖然用多左時間, 不過效果好d
我以前用 ipsa 的大海棉推, 真係冇咁好

上粉前我又會用 missha 的 deep sea water make-up
fitting gel, 係gel 狀的保濕隔離底霜, 又保濕上粉好貼

複式洋房

愛麗絲 :

問題係你用既調色碎粉呀, 紫色本身可去黃, 係會令塊面白架, 影相就爆晒光, 如果粉底又係白, 塊面就會好腫, 冇輪廓,
粉底唔好白過頸呀!

子爵府

thunder,

隻濕粉薄唔薄家?

有bk媽話dhc濕粉都薄貼, 你try過未? 有冇comments?

thunder_bunny 寫道:
不如買埋 shu uemura 既 water perfect 濕粉
我岩岩都用左 1 week, 幾好喎, 幾貼
$250 (如果有9折都係 $225)

男爵府

好媽媽勳章

我用緊 sofina 隻濕粉好貼 , 不過我嫌佢有陣香味........如果唔係都幾 好架...因為我本身皮膚好乾, 連夏天都要保濕.

水晶宮

greetings,

未呀~ 冇用過 dhc 的粉, 用過佢d護膚品 & 甲油, eye shadow 咋

shu 隻 water perfect 都幾薄, 唔厚身
個 sales 姐姐仲幫我試2隻色上面黎睇下
我揀左隻自然d 既色 #565 同頸差唔多色
就唔會有2節色既問題囉

仲有搽濕粉係用先推後 印印印印印 呢個方法, 就好薄好自然

首頁

尾頁

跳至