烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章

邊隻辣椒醬最正?

如廣東辣醬, 我鍾意余鈞益辣椒醬. 貪佢當中有辣椒子, 唔係得橙色一 pat 咁, 夠辣.可用黎點腸粉, 蘿蔔糕. 這個超市未必有, 通常要去雜貨鋪.

如桂林辣醬, 個人覺得偏鹹, 唔夠辣(因我食得好辣) 但用黎配翻上海白麵/年糕/雲吞/水餃...等幾好. 因不算好喜歡, 覺得冠益華記算是不錯.

不過最愛都係潮州辣油(要連埋辣椒子0個種), 食魚蛋河無佢真係唔食好過. 同台灣出既蒜蓉辣椒 (有現成買, 自己整當然得) , 粒粒蒜頭同辣椒清楚可見. 就咁撈白飯, 或就咁開辣椒豉油打邊爐都好好食. (唔同泡0個隻辣豉油啦)

對上都係一d 較易買到既提議. 有d 醬園, 粉麵店, 甚至酒樓, 都有佢地自己出品...^^

大宅

Re: 邊隻辣椒醬最正?

I like 寧記辣椒

大宅

介紹一隻印尼出的超勁辣椒醬. HK$16.00/樽. 用黎撈麵, 抄海鮮, 好好味, 勁辣. 牌子: "KIKI"

唔係間間印尼店有得買. 我只o係荃灣沙咀道近川龍街見過有. 每次都會入定幾樽存貨.

另我都好鍾意食"余均益". 德昌魚旦d 辣椒油好辣.

大宅

christina:我同你一樣幾種醬食法都同,我連豆板醬都喜歡!
christina 寫道:
如廣東辣醬, 我鍾意余鈞益辣椒醬. 貪佢當中有辣椒子, 唔係得橙色一 pat 咁, 夠辣.可用黎點腸粉, 蘿蔔糕. 這個超市未必有, 通常要去雜貨鋪.

如桂林辣醬, 個人覺得偏鹹, 唔夠辣(因我食得好辣) 但用黎配翻上海白麵/年糕/雲吞/水餃...等幾好. 因不算好喜歡, 覺得冠益華記算是不錯.

不過最愛都係潮州辣油(要連埋辣椒子0個種), 食魚蛋河無佢真係唔食好過. 同台灣出既蒜蓉辣椒 (有現成買, 自己整當然得) , 粒粒蒜頭同辣椒清楚可見. 就咁撈白飯, 或就咁開辣椒豉油打邊爐都好好食. (唔同泡0個隻辣豉油啦)

對上都係一d 較易買到既提議. 有d 醬園, 粉麵店, 甚至酒樓, 都有佢地自己出品...^^

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

桂林辣醬

別墅

大角咀英記油渣面d辣椒油最正

首頁

尾頁

跳至