親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

帶bb(4 個月大)出國好麻煩??

我係新手媽咪有個bb三個月大, 新年好想一家人去旅行(爸爸,媽媽,bb三人)不過一定要同bb一齊, 去四日東南亞, 不過未決定去邊, 請問有冇人試過? 係吾係好麻煩, 挍到吾好玩, 麻煩到留係香港好過??

公爵府

好媽媽勳章

Re: 帶bb(4 個月大)出國好麻煩??

其實都幾煩, 玩又冇得玩, 行行下街又要搵地方開奶, 換片, 不過我就唸有得去好過留係香港o者 :mrgreen:

大宅

絕對麻煩,兼令bb辛苦,又看不到甚麼.
乾凈衛生的地方就凍,熱的地方又不衛生.
而且到時禽流感不知如何.
我會覺得留港消費好點點.
而且bb第一次過新年,逗利是,也很有意思.

複式洋房

(Duplicated)

複式洋房

如果好想去,新加坡較適合:溫暖、乾淨、行程自己定、先進、交通方便(搭的都好抵)、地方不大,中途返酒店<補給>或休息,再外出都得!

大宅

我係聖誕前都會同我個bb去旅行,個時佢大概10個月到啦.所以而家我諗緊可能去日本or台灣囉,因為這兩個地方都比較先進同往返酒店都好方便. 而且d食物會比較適合bb,水都乾淨d啦,不過都要等我老公d假期先決定囉. :mrgreen:

複式洋房

Re: 帶bb(4 個月大)出國有咩要注意??

我最後同老公都決定要排除萬難, 同bb新年去曼谷旅行, 因為爸爸好想旅行, 而我又吾想留bb係香港, 所以決定帶埋bb, 到時主要都會係酒店活動, 同埋行下街, 而家打算會pack埋個十奶器, bb車,揹帶,大量尿片...... 請問你地知吾知有咩要注意呢??

男爵府

咁o岩呀, 我地過年都去泰國喎...雖然係好麻煩, 好似搬屋咁搬, 但係換番黎o既, 就係將來快樂回憶, 係多多錢都買唔到架。
我的家有個馬桶, 馬桶裡有隻馬騮

伯爵府

好媽媽勳章

Absolutely agreed!! It seems not suitable for small baby to travel Thailand. 最怕水土不服, 大人辛苦, BB更辛苦。 But if you already make up your mind to go, wish you have an unforgettable journey.

Maggie3493 寫道:
絕對麻煩,兼令bb辛苦,又看不到甚麼.
乾凈衛生的地方就凍,熱的地方又不衛生.
而且到時禽流感不知如何.
我會覺得留港消費好點點.
而且bb第一次過新年,逗利是,也很有意思.

大宅

我的經驗:
12month去澳門;18month 去新加坡,23個月去日本.
我會覺得對bb來說,是沒大意義的.
可能我對b蠢,頭兩次旅行,他們最開心是在酒店四維跑,四處"擒",是在hk或外地,跟本不知道.即使去日本,他們感興趣的地方,其實hk也有.
又或許我要帶兩個,真的很辛苦.我建議你試試在hk和bb出外整天,頂得順才考慮去旅行.

如果真的要去,找一間大酒店,起碼必要時全日留在酒店也ok.去的地方交通方便,隨時可以回酒店午睡休息.記得千萬不要期望和自己二人世界時的旅遊經驗比.

(sorry!我是多咀了點.不過我真的不明白為什麼要那麼辛苦.其實hk有許多值得去的地方,大人&bb不用舟車勞動.我寧願到bb3-4歲才去,起碼到時辛苦都值得.我上次去日本辛苦死,差d同老公鬧交!)

複式洋房

係呀,我自己係三歲之前發生過咩事都冇乜印象, 旅行對於bb來說真係冇乜益處, 不過我同老公年年新年都有旅行,佢吾想有左bb之後就冇得去, 我又吾想同bb分開, 結論咪就係好似搬屋咁, 帶好多野近近地去bangkok囉, 已經搵左four seasons 酒店,貪佢講明infant friendly, 希望到時吾會同老公鬧交啦(都幾難..)

bb一個月時, 我地都有帶佢去迪欣湖, 山頂, 去mall, 全日就未試過, 不過次次出街bb都食得吾好, 多數一直訓覺, 其實次次我地都覺得要帶好多野, 呢頭bb飲完奶, 又要搵地方換片, 換完片又要食過.......冇時停好挍笑...

好多謝你既意見,你對twins好得意,湊一個都已經辛苦,你仲有兩個, 真係好犀利!

民房

beautylam & smallping,

我愛兒而家27個月大,8個月去台北,14個月又去台北,21個月去新加坡,今個月(27個月)又再去台北,我哋係住酒店,冇親人.....我覺得最重要係水,記住喺嗰邊買蒸餾水,千祈唔好用水喉水煲熱水.....我一般都係帶三個奶瓶,喺酒店用滚水同salt洗....帶多個暖壺裝滚水隋時喺街開奶(just like in HK),如果BB年紀細就要帶babyfood,唔好迫佢食當地嘅食物,至於尿片,,喺當地買就ok,喺飛機可以問空姐攞。仲有,第一次冇帶BB車,用揹架.....揹到我同我先生死死吓 :-( ,兩樣都帶好啲,最好帶個大喼,唔好左一袋右一袋。如果諗住行吓食吓,其實台灣同新加坡都唔錯,SINGAPORE個動物園好適合同小朋友去...以上兩個地方治安同衛生都OK.....HAVE A NICE TRIP !!!
JunJun is going to Kindergarden lu..!!^^

民房

beautylam & smallping,

漏咗,最好自由行,如果跟團小BB配合唔到兼影响團友就掃興lar !!
希望可以幫到你哋lar!!
JunJun is going to Kindergarden lu..!!^^

複式洋房

ryanchui,

多謝你寶貴既意見,係咁我去到會買o的distilled水來開奶,不過無論幾辛苦, 同bb一齊都係好開心架!!

男爵府

好媽媽勳章

唔係喎~~ 聽講蒸餾水唔係咁好喎!!! 所以我啱啱同15個月大既亞囝去完日本5日, 都係帶定 3 litre o係香港煲定既水去, 由於係日本, 乾淨d, 再o係當地煲熱水, 兩溝. 好彩亞囝冇問題!!!!
beautylam 寫道:
ryanchui,

多謝你寶貴既意見,係咁我去到會買o的distilled水來開奶,不過無論幾辛苦, 同bb一齊都係好開心架!!

大宅

731mon 講得好

民房

蒸餾水係最純最乾淨嘅水,係用礦泉水開奶唔好,千祈唔好mix up,蒸餾水即係distilled water,例如淺綠色嗰隻watson's,清涼etc....礦泉水即係mineral water,例如evian,perrier,而Bonaqua & 深綠色嗰隻watson's就係加咗礦物質嘅,如果mineral content 太高會小BB腸胃唔好(記唔記得約兩年前有單news係爸爸媽媽長期用礦泉水開奶俾BB飲,結果BB要入醫院??)-----屋企煲嘅水放幾日會唔會唔新鮮??如果真係有疑問最好問醫生,因為我哋只係交換意見&經驗,仲有個個BB體質同腸胃都唔同,反正你都會去配定啲藥傍身lar,到時可以上ロ黎講返俾我哋知!!yeah!!

男爵府

我會係香港買定幾枝 1 公升既水去旅行, 淨係比 bb 開奶同比佢飲水用. (係香港買穩陣 d...) 帶左個喼, 淨係庄 bb 用既野都爆棚. 阿仔唔肯用花洒洗頭, 所以要帶頂洗頭帽, 記得要帶剪細既芒果乾, 比佢係飛機食, 因為會耳鳴, 要食 d 趙得既零食, 如果唔係, 實喊架. 重有要帶多 d 膠袋仔, 阿仔暈飛機浪同暈車浪, 成日都會嘔, 重要袋定幾個係身邊 tim.

男爵府

仔仔1.半時我帶佢去泰國布吉,無帶水,只帶旅行電水

首頁

尾頁

跳至