意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 16|主題: 77876

一歲針

伯爵府

國民生產總值:15442

一歲針

仔仔星期六打完一歲針, 有咩要注意呀?? 係咪一定會發燒同出紅診嫁?? 好誓心呀 :-( :-(

大宅

國民生產總值:1950

Re: 一歲針

我囝囝淨係呢支針先有發燒.仲係高燒個種. 打左一個星期左右先至發燒, 燒一兩日就出疹, 一出疹就退燒. 你買定d退熱貼.
當然, 有些bb都會無事ga. 唔駛咁擔心.

珍珠宮

國民生產總值:34820

我囝仔打完支一歲針, 都發高燒呀, 仲病左成2個星期, 我喺健康院打3合一架, d人話好似side effect大d架, 幾心痛呀, 知先同佢去私家打 :-(

大宅

國民生產總值:1592

cway 寫道:
我囝仔打完支一歲針, 都發高燒呀, 仲病左成2個星期, 我喺健康院打3合一架, d人話好似side effect大d架, 幾心痛呀, 知先同佢去私家打 :-(

一歲針唔係三合一, 係痳疹, 流行性腮腺炎及德國痳疹混合針, 私家同政府都一様嘅

大宅

國民生產總值:1592

evalopk 寫道:
仔仔星期六打完一歲針, 有咩要注意呀?? 係咪一定會發燒同出紅診嫁?? 好誓心呀 :-( :-(

個個b都唔同, 我囝touch wood 打任何針都冇發燒, 但我知好多bb打一歲針都有高燒

大宅

國民生產總值:1065

我個 bb 係打一歲針後第8-9日比正常體溫高 d but not fever, 第10日開始出紅疹, 仲要全身出, 4-5日後退晒

d疹好痕,佢個幾日都無胃口

男爵府

國民生產總值:6147

我個囡上月打完, 都無發燒.
好多bb大多數會無胃口食野.
打完針兩個星期內最有機會出side effect. 呢段時間,小心唔好冷親,唔好去人多地方.

伯爵府

出紅診會好痕??? 有咩方法幫佢止痕呀??

大宅

國民生產總值:1502

我想問你哋各位係係邊度打? 健康院or私家? 因為我聽人講係健康院打1歲針會好摟計! 又話d針係粗d, 所以叫我去私家打, 唔知係咪真的呢?

另外, 如果我囡囡已經出咗疹, 咁打1歲針仲會唔會出疹呢? 有無人知呀!?

大宅

其實佢出嗰d係咪玫瑰疹? 如果係玫瑰疹, 佢哋唔會痕喎! 因為我知道好多bb1歲都係出玫瑰疹, 只要同佢哋用莞茜煲水沖涼就ok.

evalopk 寫道:
出紅診會好痕??? 有咩方法幫佢止痕呀??

伯爵府

我個 bb 係打一歲針後第8-9日比正常體溫高 d but not fever, 第10日開始出紅疹, 仲要全身出, 4-5日後退晒

咁d疹係一粒粒"特"出黎定一點點嫁? 今日第四日都未有問題出現呀...
莞茜水點煲嫁..

大宅

如果係玫瑰疹, 咁就咁會一粒粒特出.

莞茜水係就咁將d莞茜洗乾淨, 放落一大盤水度煲大約1個鐘, 然後放涼至平時比bb沖涼的水溫, 不要加生水.

evalopk 寫道:
[quote]我個 bb 係打一歲針後第8-9日比正常體溫高 d but not fever, 第10日開始出紅疹, 仲要全身出, 4-5日後退晒

咁d疹係一粒粒"特"出黎定一點點嫁? 今日第四日都未有問題出現呀...
莞茜水點煲嫁.. [/quote]

伯爵府

請問要買幾多$莞茜先夠呢???

大宅

國民生產總值:1065

evalopk 寫道:
[quote]我個 bb 係打一歲針後第8-9日比正常體溫高 d but not fever, 第10日開始出紅疹, 仲要全身出, 4-5日後退晒

莞茜水點煲嫁.. [/quote]

d疹係一點點嫁無"特"出黎, 但nurse話個個 bb都可能唔同
我用金銀花煲水

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.