影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

唔怪得之"那些年"咁好聽

原來是日本人作曲的

wcpcelia  係呀,曲係日本的  發表於 12-1-8 15:07

珍珠宮

回覆:唔怪得之"那些年"咁好聽啦

轉貼:摘自九把刀部落格

「最後的十分鐘」,居爾一拳的背影音樂,一定得擁有讓觀眾瞬間爆淚的本事,
畢竟第一次看電影的感覺最重要,也就是說,這首歌不能是那種「多聽幾次就會超好聽」的類型,
而是必須------一擊必殺!

薛忠銘老師從電影一拍完就猛丟歌給我,都是非常好聽的歌曲,
那陣子至少丟了二十幾首可以當做專輯主打歌等級的好歌,
但好聽是好聽,調性與起承轉合不見得適合我對電影「最後的十分鐘」的要求,
我只好一直打槍,打打打打打,打到最後連自己都不好意思起來。

就在我真著快用頭把牆撞破的時候,薛老師寄來了日本作曲家木村充利先生新譜的曲子,
當時我還是躺在床上用手機收信,直接打開檔案來聽。
才聽三十秒,真的,我就立刻跳起床,衝到電腦前面重新下載一次音樂。

不得了,這就是我要的感覺!

我反覆聽了好幾十次後,深刻推敲,覺得歌曲前半段完全命中電影的節奏,
但希望曲子後段可以增加激昂的幅度,好在關鍵時刻暴衝觀眾的靈魂。
幾天後,我戰戰兢兢地向音樂總監薛老師提出要求,
畢竟我覺得要一個作曲者更改副歌的主旋律,實在是蠻機八的。
真的喔,即使在書賣得很爛的時期,我這輩子都沒有接受過編輯的任何建議改過任何一段文字,
編輯不喜歡,我就投稿給別家出版社,脾氣很硬。
現在,我卻為了自己的電影,要去向作曲家唉唉唉撒嬌改旋律。

我不知道薛老師是如何跟木村充利先生溝通的,但結果十分驚人,
木村充利先生一口氣提出了三個版本的進化版主題曲,供我選擇。
每一首,都超強!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

有關係架咩? 

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆 回覆:Queenie_0012的帖子

又唔一定係曰本人作既歌先好聽既

wcpcelia  AGREE  發表於 12-1-8 15:07

珍珠宮

開心吸收勳章

你意思你覺得所有日本歌都好聽?

珍珠宮

日本人作曲真係好叻,唔係點會咁多人掛住香港80年代樂壇

當時絕大部份最hit嘅歌都係日文歌改編

珍珠宮

引用:你意思你覺得所有日本歌都好聽? +

原帖由 cloudwingwing 於 12-01-08 發表
你意思你覺得所有日本歌都好聽?
咁又唔好鑽牛角尖,有需要講到咁絕嗎?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

歧視

珍珠宮

好旱見香港人歧視日本嘅嘢mouth:

男爵府

畀面勳章

唔係日本作嘅就一定好聽㗎mouth:

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔怪得之"那些年"咁好聽啦

mouth:

水晶宮

醒目開學勳章 大廚勳章

子爵府

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:咪咪兔 的帖子

水晶宮

好彩九把刀遇到一個有才華又謙虛的作曲家,讓我們有機會聽到一首好歌...

少奶奶的身份,丫頭的命...

首頁

尾頁

跳至