自由報料

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 很後悔今日撕爛小朋友的功課 urgent

rose, sara,
下次你覺得自己處於失控之時,請深呼吸行開一陣.

大宅

我都覺得自己失控十分可怕,或者行開

子爵府

rose,sara,
唔好太過自責,雖然大家都知有d事唔應該做,但大人亦會有情緒嘛,最重要都係無論事情係點,首先同小朋友一齊去面對番,我亦間中會發個女脾氣,但最重要都係同小朋友講番自己當時點解會咁,我都會同個女say sorry,要佢知道媽咪咁勞氣出發點都係為佢好,但媽咪發脾氣亦唔啱.....
其實小朋友每日都有大大小小問題等我地去面對,湊小朋友唔難,教先係最難,做媽咪比做任何工作都要辛苦百倍,有乜唔開心,就上嚟大家一齊吐吐氣吧,反正大家都有數不盡的教兒苦與樂嘛.....

大宅

rose,sara

今日妳是否打過上查小姐度?今日我有聽過,覺得佢用芝士,紅羅白.....果個方法幾好,妳不訪常試下,努力呀媽媽,我們支持妳的

其次也相倣, 就是要愛人如己。 馬太22:39如果人人都愛人如己, 包括不同階級、不同國籍, 不同理念的人,事事為人設想, 咁尼個世界會唔會少左好多不必要既紛爭, 甚至戰爭呢...

男爵府

:-( :-( :-( 我都覺得一到教小朋友做功課或睇佢成績時,乜溫柔都無曬,變到好失控.有時真係唔想對住佢.送佢去寄宿學校算了,無眼睇.或者情願自己出去做野,俾別人湊,唔洗咁傷感情.搞到大家都唔開心,覺得教小朋友真係好大壓力. :-( :-( :-(

珍珠宮

crystaltochan 寫道:
:-( :-( :-( 我都覺得一到教小朋友做功課或睇佢成績時,乜溫柔都無曬,變到好失控.有時真係唔想對住佢.送佢去寄宿學校算了,無眼睇.或者情願自己出去做野,俾別人湊,唔洗咁傷感情.搞到大家都唔開心,覺得教小朋友真係好大壓力. :-( :-( :-(

我又係好似你咁....我個仔成日比老師打黎投訴tim!!
而家我想book去做test睇下佢係咪專注力不足~
希望可以幫到佢同我la! :-( :-( :-(

男爵府

我都係咁話, 我仔仔而家先係k3, 睇佢做功課已經好勞氣, 出年升小一都5g會點??

[quote]
rose,sara 寫道:
我都覺得自己失控十分可怕,或者行開

大宅

rose,sara

不要氣餒啊! 個個父母都是 "愛之深, 責之切".
我們勞勞氣氣, 都是希望他好.
我的囝囝已6歲了, 勞勞氣氣, 教吓又鬧吓, 咁又6年了.

小公主還少, 還有很多可進步和改善的空間及時間, 慢慢來吧,
平心靜氣, 每日教少少, 呀女又改少少, 好快就有回報啊.
現在最重要是維護你們的感情, 專家說, 當你們的感情有足夠好的時候, 小朋友會為了不讓你傷心, 而自動改善自己.

努力呀, 支持你的......喵喵............

複式洋房

not sure the name, but it's FM997. Every sunday 11am to 1pm
"Good parents give their children Roots and Wings. Roots to know where home is, wings to fly away and exercise what's been taught them." --Jonas Salk.

大宅

cameo,
i totally agree 教先係最難.sometimes i think i am not a good example for my daughter.it's difficult to be required to be a 'good mother' every minutes.i will be lazy at some parts.for example, i know telling story before sleep at night is the best time to communicate with her,however,i always too tired that give up to do.

大宅

喬頭媽媽,
i haven't heard ar,what is the content/method?can u tell me?

大宅

crystaltochan,
when my daughter doesn't born,i was a very 溫柔,speak softly.but now,180 degree change,not 溫柔 anymore.i feel very tired to look after her la........

i have idea of 俾別人湊 before ,however,my daughter doesn't want to.

大宅

830mama,
i have the same worry,even she is k2,but the time past so quickly,i can't imagine what she is when she is primary 1.

大宅

felix喵喵,
but worse for me, 鬧吓 more than 教(my case),of course i don't want to give her too much pressure,sometimes when i talk with other parents of schoolmates,their children are so smart and no such problems as me,i will feel very upset.my daughter's performance always has a distance from the same age children.maybe,i have more pressure la.

男爵府

rose,sara
我同個仔話不如媽咪去做野搵人湊你,就唔洗俾媽咪鬧咁慘.媽咪又傷心.
但佢唔肯,我話唔湊佢了,就扁咀.好凄涼的樣子.佢仲衰到話"不要賓賓湊,賓賓好醜樣."唉....激死了,不知該怎麼辦才好.
不過,點累都好,我們己經放不下這個責任了.嬲的時候就深呼吸,而且每次發脾氣,真係大傷元氣的,要保重身體.
大家努力加油吧!!堅持再堅持!!

洋房

PinPin 寫道:
[quote]
我又係好似你咁....我個仔成日比老師打黎投訴tim!!
而家我想book去做test睇下佢係咪專注力不足~
希望可以幫到佢同我la! :-( :-( :-(

PinPin,
你個仔幾大? 小學生可以搵學校社工或輔導老師幫手轉介去見精神科醫生再做評估.
我有少少information關於Attention-deficit Disorder, 內容是一些特徵, 常見問題, 治療方法及家長錦囊, 你有興趣可以fax比你參考, 希望少少資料能支援到你.

別墅

The relationship between the parent and the childrenis more important than the academic results.
Respect the children and it will be the courage for them to do better! Don't give up!

洋房

rose,sara,

我都記得你曾在bk呻過關於你女女寫字問題.
如果老師話女女在學校無問題, 還叫你花多時間陪佢做, 你咪試吓; 首先, k2小朋友寫6個人字, 你認為需要用多少時間完成, 舉例可能要用半個鐘, 你就用夠1個鐘, 但你唔好expect佢可安靜坐, 可能中間要有幾次break, 而當中你要控制自己情緒, 假如佢好認真寫, 但好肉酸, 你千奇唔好要重寫, 這樣會加重佢壓力, 完成後一定要讚賞.
至於發脾氣, 可能鬧情緒, 可以嘗試行開一邊, 但暗地觀察佢一舉一動, 避免大家有衝突, 平靜後再慢慢了解及傾談, 否則佢又怪你唔理佢.
rose, sara 不要比較了, 每個人性格, 特徵都唔同, 你見到亞某某個女做什麼都咁好, 再比較下, 自然又唔開心.

記住笑一笑世界更美妙, 人都靚d啦!

大宅

Re: 很後悔今日撕爛小朋友的功課

好同情你, 要努力丫

:-( :-( :-(
:wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:

大宅

angelapytsang,
i am afraid i give her 幾次break,she will not pay attention enough,she may watch tv ,play toy in the recess time.it's diffcult to stop her immediately and tell her to do homework again......

首頁

尾頁

跳至