母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

洋房

Help!!BB食得越黎越少......好驚.....

頌頌而家三個幾月,正常都係越食越少,但佢食既次數少到我好似今日咁,計埋朝早零晨都係得個八、九次奶,每次食得個二十分鐘都冇就停,想佢食耐d佢就發脾氣,晏奏個時仲少食左十分鐘就訓左,我好驚呀!今日亞媽仲話佢瘦左,我睇落都覺...我驚咁樣餵落去唔知得唔得...好無轉食奶粉?... :-( :-( :-(
最新秋冬童裝衫、褸,歡迎參觀!!Smart Kid's Shop

伯爵府

Re: Help!!BB食得越黎越少......好驚.....

我諗你都係等頌頌去健康院時睇下體重有無增加先喇,因為我阿B都係3個幾月大每日都係食7-9餐,而且有時夜奶都唔食,由晚上12點訓到早上6點,食夜奶都只係因為我嘈醒左佢,佢尋求安慰先要啜啜黎訓返,你肯定頌頌係食足20分鐘先停嗎?如果真係食足20分鐘我諗都夠飽架喇,BB越大食得越快架,我BB都係食5-10鐘架咋,食完奶通常都係3個鐘之後先要再搵奶食,我BB增重都OK,體重屬於中上,你覺得佢瘦左可能係心理作用,我BB有尿道炎到依家,我媽咪,奶奶,姑仔佢地成日都話覺得BB瘦左,但BB磅完重都証明佢無瘦到而且仲重左差唔多2磅添,所以我諗你係因為成日以為頌頌唔夠飽先覺得佢瘦左,你睇定D先喇唔好輕易就加奶粉,除非佢真係因為餓而大吵大鬧.....
大b駿逸細b駿晞

珍珠宮

Re: Help!!BB食得越黎越少......好驚.....

每日八、九次奶,每次食得個二十分鐘 ~~ 唔算少 wor!!
我個囡3個月大時,1日6餐,每餐30 mins 咋!!
其實bb大左,食得叻左,係會食得快d ,時間/餐數少d!!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

我阿b三四個月時突然間有一排只食十分鐘度咋, 但佢一路都維持係超大碼b黎架! 所以唔使一d都唔使擔心啊, bb自己知自己食幾多架, 反而係我地唔知咋

洋房

Thanks!藍藍 ,webjen ,nausica~
見到你地咁講我放心好多,其實我好唔想餵佢奶粉,因為我身邊個個都叫我餵奶粉,話食人奶唔會大,由其是我亞姨,次次打親電話黎都話我唔好再餵,真係聽到我火都黎埋
多謝你地解答到我既問題
最新秋冬童裝衫、褸,歡迎參觀!!Smart Kid's Shop

伯爵府

唔洗客氣^^
真係唔明點解依家d人會對人奶有咁大既誤解架!!如果食人奶唔會大既,咁古時D人用乜餵佢地既BB亦都唔會有我地喇.我個人認為食人奶真係無乜唔好喎,起碼我覺得身體真係好D,我細個O個時因為早產左3個幾月得O個3磅3安士,醫生都話怕我養唔大喇,而且仲話我會有好多病痛添,但我媽咪比我食人奶大,我到依家都不知幾健康,由細到大都無乜病痛既,連D親戚都話估唔到我養得大仲咁健康喇,所以我真係好愛我媽媽,由其是我做左媽媽之後,因為我知道媽媽當年一定用左好多心機將我湊大,真係要講句媽媽 I LOVE YOU~~
大b駿逸細b駿晞

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊