親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆 siusin617 的帖子

恭喜你快十八歲,估唔多bk都有年青人,以為只得好似我個D老餅(得罪人添,)。

想當年後生攞住仟八元就去咗大陸玩咗半個多月,以家去澳門2日都唔掂。好長氣,sorry老人家係咁樣,唔好怪。話是話你點識嚟呢度嘅?係吔,唔好再問.

答你:六月份未算正式暑假,好大機會搵到平機票,就以CI為例,今曰百無正價訂去高雄連稅约$2110,你後生可以唔駛住些貴酒店,我記得個晚行墾丁大街真係見到有些民宿舉個牌約港紙一佰大元一晚。不過呢些可能last minutes價,預早訂末必有咁平,你預港幣400- 500元一晚應該不難搵到好民宿。跟住全程乗公車,不過講真係墾丁等車唔係易事,花小小錢租架機車自己玩一曰都好正.

好啦,總結:

機票
2110 (今曰開始吼住綱站,平過呢個價有機會的,前幾日至有靚價連稅$1538)

酒店 四晚2000(預你唔share, 如share一半都係1000大元)

其它交通 1000 (公車+捷運+一、兩程短途

的士)

玩 吃 買嘢 2000

埋單最平5538, 正常7110元, 最貴8610-如踏正旺季,加多1500元無走鷄.

可惜今年冇錢派,如果唔係平平地6000幾都夠.就當政府津貼去旅行

再有問題歡迎再問,呢度大把叔叔嫂嫂幫你(咁講係咪好似係警訊出現個D…..)

子爵府

回覆 yanyvonne 的帖子

天成今日搵過復活節最平網站釣$684元連稅一晚Double Bed, 講明無窗.復活節最旺個幾日出機票連稅釣2500.

總數4日3夜HKD5236. 不過如果揀早或遲假期幾日出發,機票可以平500元,又揀些次一級酒店又可以平一佰幾十, 加埋又平1000元,4200元.

子爵府

回覆:potpot 的帖子

Thankyou so much :
:
:

子爵府

回覆 WinkyLee 的帖子

係喎,係時候要訂復活節時嘅酒店,本來想將小小心得一次過分享,都係先分享下面個夾價酒店網站,等大家唔駛book 貴酒店.

http://www.hotelgoggle.com/zh-tw

係呀,高雄墾丁是舊年復活節去,所以下一個計劃就是台中地區,跟住就台東再跟住去埋金門、蘭嶼.....

男爵府

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 yanyvonne 的帖子

上網申請台証就得, 記得入境同出境分兩張PRINT

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:回覆+natalie_lee1010+的帖子 你個plan好

原帖由 potpot 於 12-02-02 發表
回覆 natalie_lee1010 的帖子

你個plan好正呀,
好嘢,我上網刨文參考人地,跟住print張捷運圖出黎mark低啲景點,睇下點行係順路 高達係台北車站對面KMALL六樓。多謝贊賞

子爵府

回覆 bbfai 的帖子

O廿幾日前申請. 同埋幾內有證, O廿去到台灣中要唔要再辦呀 ???? THX!

男爵府

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你喺網上申請時已經可以即刻print出來, 一張出境一張入境, 完全免費, 又快又方便

大宅

引用:回覆+siusin617+的帖子 恭喜你快十八歲,

原帖由 potpot 於 12-02-02 發表
回覆 siusin617 的帖子

恭喜你快十八歲,估唔多bk都有年青人,以為只得好似我個D老餅(得罪人添, ...
嘻嘻 多謝你吖~ 因為我有個朋友結左婚7月就生得
所以係佢介紹我黎呢到 而且呢到有好多正野睇
啲媽咪煮野食好勁
入返正題先! 其實我就想租民宿既!
我打算玩一個星期..姐係8日7夜>_<
我預一萬蚊港紙大約3萬幾台幣夠吾夠?
因為都諗住會掃街小食同化妝品同衣物
同埋個到想浸溫泉貴吾貴架?
第一次去未試過搭飛機所以想去哂我想去個d地方
而且墾丁同台北係一頭一尾要預啲時間
所以行程應該台北會住5日~因為個邊好多地方行街 2日就墾丁高雄~其他我再諗諗都未遲

別墅

畀面勳章

Hello.......potpot

請PM給我...........我兩大一小想4月去台灣.......不過又吾識, 而家開始搵資料.......
謝謝你的分享.........

potpot 發表於 12-2-1 19:47
回覆 wingyee_ma 的帖子

我主要經兩個好common網站book,貪佢香港有聯絡處。要改打個电話就ok ...

男爵府

想請POTPOT兩大兩小(UNDER 4)係咪去台北多啲嘢玩? 想去動物園, 睇花, 牧場, 有冇好介紹?

另可否介紹邊間酒店又近又方便, 我都鍾意HEA啲同舒服!

大宅

hi potpot

我都第一次去台灣和第一次自由行 plan easther 去台中 (5日4夜) , 但我購買不到台中機票, 要先飛台北(桃園機場) 再去台中, 現在我都煩惱緊行程, 因我都是一家大細成12個人 (10大2小)。可否請教下個行程要點plan
我地想去的地方有 (放天燈 / 101 / 士林夜市 / 大溪花海 / 西門町 / 五分埔 / 小人國 / 浸溫泉 / 清境農場 / 埔里酒場 / 廣興紙場 / 合歡山 / 清清草原 / 小瑞士花園 / 奧萬大 / 紙箱王 / 逢甲夜市....)
不知還有沒有其他景點。

THX

寶石宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆 potpot 的帖子

Potpot, please help to see my initial plan (4d3n):

Arrive Taipei at around 11:00am:

1. 桃園機場->台北車站

很早到台北就放下行李於酒店,跟住馬上行程 (Do u mean just putting down the luggages but not yet checked-in?) 微風广場食晚飯 (what good?). Where to buy 悠遊咭?

2.台北車站->木柵動物園->貓空 - >101

Suitable for kid of 11 and adult?

3.台北車站->
六福->饒河街夜市 OK??

4. 台北車站->淡水老街--> Airport to fly back to HK (flight departs at 1900)

I want to try:

- 鼎泰豐

- 重慶南 or 誠品 for book shops

- 大花溪睇花

- 菁桐/放天燈 (not sure how to go)

- 故宮博物館

- 有個舊火車站, 點去?

咁呢5個地方擺係邊日 d? 邊條夜街多野食? Thanks.

伯爵府

pot pot,

你好多粉絲等緊你發表意見哦 上多d bk 麻

我既行程仲諗緊, 睇下d 媽咪去完有什麼地方好介绍, 仲有我想問你個花海即你前文推介嗰一個如由西門町如何出發呢?

你有無包車資料呢? 我打算頭幾日去哂d 小朋友既地方, 之後就看風景區+買手信

子爵府

回覆 tszyaumama 的帖子

動物園就去林珊,酒店介紹都可以參考前面第5頁介紹.

睇花同農場,不如就大溪花海農場,一次過兩樣。雖然個農場動物唔算多,不過個花海正嘛。四月或夏天去最好,花重正,我聖誔去D薫衣草未長成,四月應唔錯。就開多頁介紹桃園一天行..

happy_cowcow09  期待你的桃園一天行?  發表於 12-3-28 16:13
happy_cowcow09  仲有想請問吓我有否記錯你說好像大溪花海農場好似四季都有花海是嗎?  發表於 12-3-28 16:13
happy_cowcow09  potpot, 好啊, 我好想去睇花, 見你講大溪花海農場, 可否pm我資料  發表於 12-3-28 16:10

子爵府

講返上次桃園行,桃園其實已經很多值得去喞地方,可能交通不便所以很小香港人提及。好啦,就以台北為基地,介紹吓点花一日的行程遊吓桃園.

交通点安排? 大家有冇聽台灣好行?有呢!就利用佢條慈湖線作一天遊遊桃園.

http://www.taiwantrip.com.tw/Taoyuan/Main/?lang=zh-tw

如果你酒店是在台北車站,就搭台鐵到中壢站再左轉直行去中壢客運總站(可以睇番我前面第5頁介紹点坐火車去小人國/六福). 買張一日券就全日上車落車任搭(優恵價台幣100大洋咋,28元港紙一日遊,去新界來回都唔夠,想点?)。最好假日去,因為半小時一班,如平日就記得去print個時間表睇每站上車落車時間.

要介绍景点有:

慈湖-早上去到,先遊慈湖。我前面就post張慈湖門口既楓葉相,睇睇呀好正架,自讚.

大溪花海農場 – 行完慈湖就沿住條河行去大溪花海(唔駛行番岀去條馬路,經過那些蔣公像就可以行去另一出口去到大溪花海.如果肚餓,就係園內食個半自助餐(沙津、湯任食任飲再加個主菜,如忍得吓不如去下一站石門食嘢.

石門水庫/活漁街- 如時間容許,就去慈湖等車到石門水庫影吓相,如冇食飯肚餓跟着坐落去到活漁街試試係石門水庫出產名菜-石門活漁. 正!

大溪老街-食飽就再搭車回頭去行吓大溪老街, 呢個老街最特別是佢建築,睇完飲吓咖啡就應回程了。

又搭車台灣好車回中瀝總站再搭鐵路到台北,就又一日豐富之旅

happy_cowcow09  he, he....唔好意思, 心急, 未睇晒就係點評問.....見到了桃園一天行.  謝謝.  發表於 12-3-28 16:17
newmommy  Your information really 好正!!  發表於 12-2-20 22:26

子爵府

回覆 peckykoo 的帖子

唔好咁講,只不過想當初第一次自己安排旅行心驚膽跳,個陣剩係識得買個些閃閃嘅旅遊書睇,好多資料都唔update,上網問又比人話唔識嘢做功課至嚟問, (大佬,第一次嘛,識都唔會嚟問啦!) , 又或者冇人回, 真係大受打擊。最怕安排唔好比你同行者話:「都叫你啦,攪乜咁多嘢!都話跟團啦」,真係喊得一句句…

所以開個帖分享吓,同時又收吓料,有些媽媽講嘅地方我都未去過,我又可以揾資料豐富下次旅程,何楽不為。

啱啱post咗点去桃園大溪,你搭番捷運落台北車站轉台鐡就得啦!

sobmama    發表於 13-4-16 10:59
GreenLam  我都係第一次自行PLAN, 都好怕聽到 早知跟團啦.  發表於 12-2-3 13:58

伯爵府

POT POT ,

你說最好是假日去, 那麼我星期六就出發去台灣, 即是我要翌日就去睇花花, 動物園/ BABY BOSS / 小人國平日去玩, 會好一點對嗎?

台北車站去睇大溪花海要幾耐時間呢?

原先我是計劃先去小朋友玩既地方, 之後就找租車一日去哂睇景點, 你話邊樣好呢?

子爵府

HI POTPOT :

去六福村 可玩一日嗎?
交通方便之前你的資第2 方法系, 去忠孝敦化站出. 再轉公車. 你也提供了公車時間( 你寅好人)
是不是在時間表看[ 忠孝敦南] 個行的時間就系啦. ????

小人國合唔合5YRS 小朋友玩一同埋如去完小人國再去六福, 一日去曬有得唔得呢????

六福入面有沒有野食LUNCH 呀 ???

THX! O廿多野問...!

大宅

Hi potpot,
可否PM資料給我嗎? thanks!

首頁

尾頁

跳至