自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Thanks
學懂凡事感恩和感謝,孩子終身受用不盡

大宅

我係十幾年前做左呢個手術. 我兩隻眼都穿左幾個洞, 係一個好簡單坐係度做又唔洗住院架.

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

我十多年前做過,

因睇野或合眼時發現有閃光, 睇到第三個眼醫才check 到出來, 即刻book 做激光修補手法, 在眼醫診所做, 首先滴麻醉藥及放大瞳孔, 坐係度望住一部機, 好似配眼時那些機, 個頭放上架框, 咁醫生係前面個機望入隻眼入面找位置, 找到就按制, 按了十下左右啦, 當時唔痛, 但知道不停流眼水, 及嗅到一些"火羅" 味咁, 十分鐘內做完, 之後好似滴回收瞳孔藥水, 休息一陣就走得, 回家那晚麻醉藥過後, 隻眼會有些痛及頭痛, (頭痛原因可能是我緊張), 跟住幾日後返去復診, 然後每年check 一次!

因為我是十多年前做的, 唔知而家科技進步左咁多, 步驟可能有些唔同!

大宅

whalebb 發表於 12-1-11 08:39
Thanks
C6 試過,好小事,10分鐘搞掂.

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

小手術來架 一定要做 唔做視網膜會繼續剝落 有機會盲

禁止訪問

好媽媽勳章

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

阿媽都做過, 小事, 即做即走, 不過要比幾千.
總有離別的時候

大宅

thanks!
我做完又有新洞巳穿了3個
DR話因激光推到其他地方
你地有無??
好怕再有第4個
仲有勁多飛蚊
你地有無??幾時先無咁覺

大宅

I did that at USA from Aug 2011 to Nov.
three times already
the laser is Same as all of you.
Feel so depress.....

大宅

whalebb 發表於 12-1-11 09:09
thanks!
吓!未聽過,晏d幫問下d做過既同事先,我老公好多年前做過又無事bor,會唔會你個視網膜特別薄.

伯爵府

我雙眼響私家做,都做左成十年,印象中,做時要自己眼定住比醫生做,眼球有痛架喎。又好似無收同孔藥水?但都係好快走得!…已經無定期檢查…。以我所知,飛蚊好似無得搞?只係防止再差?……手術只係修補現有既孔,唔可以預防再出現再穿(退化)問題…。我當然都比朋友笑我咁早退化…

侯爵府

畀面勳章

我大伯試過,視網膜剝落,都做左成十年

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

thanks!

我同個case你差唔多, 已做過3次激光, 而家半年check一次, 新洞同深近視/視網薄有關, 飛蚊無得搞, 只要唔增加, 已經好好

大宅

我係深近視/視網薄
我好驚會又來1個
攪到情緒低落
你地飛蚊幾耐先適應
DR話會有機會跌落或分散視線內

大宅

我係深近視/視網薄
我好驚會又來1個
攪到情緒低落
你地飛蚊幾耐先適應
DR話會有機會跌落或分散視線內

大宅

vinyasa 發表於 12-1-11 11:11
我同個case你差唔多, 已做過3次激光, 而家半年check一次, 新洞同深近視/視網薄有關, 飛你隔幾耐做一次我每月1次蚊無得搞, 只要唔增 ...
你隔幾耐做一次我每月1次
仲有發炎
你果時有無食或滴藥消炎

大宅

回覆:Anyone 試過視網膜有個小洞,要做激光治療

我6年前做lasik時發現都有,要補番個小洞,小手術,但有D痛,好似釘書機咁補番,我一只眼去政府釘,釘到喊,叧一只去左私家釘,冇咁痛,因為私家慢慢釘。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆 whalebb 的帖子

我係明愛眼科睇

第一次做右眼, 做完OK, 兩星期後檢查都OK
三個月再check, 發現有新洞, 排期再做激光, 做個日檢查, check到另一隻眼都有洞, 就一齊做
之後半年check一次, 去年九月發現有左眼有小洞, 再做激光

做過3次都無發炎
係第二次可能個醫係新手, 做完雙眼又紅又痛, 覆診檢查完無事

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

thanks!

我左右眼各做過2次, so total : 4次.
第1次好驚, 之後幾次就知無咩大不了.
我有問過醫生, 點解做完都甘易穿洞,
醫生話: 視網膜範要穿洞控制唔到, 不過做左激光既位置就一定唔會再穿!
p.s. 醫生話我係視網膜薄.

首頁

尾頁

跳至