跳至

首頁

尾頁

大宅

統一排位, 田千與阮鄭銀禧仲未唸掂點排呀!!!

田千:參觀過環境同功課唔多我都buy, 但要用i pad (唔係$嘅問題)同位置吊腳就唔多鍾意囉!!
阮鄭銀禧: 只知口碑唔錯, 其他就唔知.............

請幫手, 比d意見......

別墅

田千與阮鄭銀禧都係區內幾好的小學,
兩間的校長,教師及校風都比人好有朝氣的感覺!

男爵府

畀面勳章 親子達人勳章

kam210 發表於 12-1-12 17:31
統一排位, 田千與阮鄭銀禧仲未唸掂點排呀!!!

田千:參觀過環境同功課唔多我都buy, 但要用i pad (唔係$嘅問 ...
電子教學係一個大催勢, 我唸就算其他小學, 遲早都要用到
早些接觸可能對小朋友黎講更有利呢

複式洋房

田千雖然地方不便,但是校車路線很多,不用兜大圈才回到家。至於功課量,並不是真的很少。小女讀二年級,每天八至十樣功課,包括改正。

大宅

自行收生時報左田千, 唔中, 依家多個機會, 加上老師建議
1.田千
2.阮鄭銀禧
3.聖母聖心
4.阮鄭
我此終對阮鄭銀禧唔多認識, 所以十五十六囉...............

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 回覆:kam210的帖子

你個老師叫你放阮鄭銀禧係第二,放田千第一唔難入,萬一第一唔入,派入聖心機會非常大。

大宅

明白啦, 甘我如果將阮鄭銀禧放第一, 甘萬一.....都有番間田千呀! 係未甘唸架呢?

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 回覆:kam210的帖子

如果你首志願唔寫回第一輪自選既一間,萬一要叩門可能影響你誠意分。

例如:阮鄭廣福,黃建常等,講明叩門時要優先選首志願位置,除非小朋友好有質素,否則誠意分要計。

別墅

田千喺咪兩測兩考?一星期中英默書?我都諗緊呢間!有無分精英班呢!
另比較下田千好定循道好兩間都小班?我都喺想小朋友讀得開心同唔太谷!謝謝!

子爵府

BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

聽講循道呢2年進取又好多, 都唔係唔谷喇

禁止訪問

別墅

小女係田千小三生, 教學新穎唔會讀死書, 默書唔多小一一個月先得兩次, 無測驗全部都係評估, 如果想小朋友開心就選田千.當然我都係咁選.

別墅

回覆 sweetbaby999 的帖子

複式洋房

兩間學校都好有朝氣,
田千設備應該新,
銀禧作風踏實.

男爵府

我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都煩惱緊....
心儀田千多dd...但我住富亨...
田千好似遠d同隔涉d...
而阮鄭銀禧就係樓下...打風落雨接送都方便好多...

除左呢兩間...其他都唔知點排好

little_yolky  我係你就一定揀阮鄭銀禧第一, 响屋企樓下有咁好學校仲駛諗。  發表於 12-9-10 15:34

別墅

大埔得18間,統一派位時要填30間大熱太谷同雙非唔可排前面,真喺頭都痛!

little_yolky  係呢, 好多間都話要排第一至有機。唉。  發表於 12-9-10 15:35

大宅

雙非唔可排前面 --> 請問點解?

carayan 發表於 12-9-8 18:38
大埔得18間,統一派位時要填30間大熱太谷同雙非唔可排前面,真喺頭都痛! ...

男爵府

畀面勳章 親子達人勳章

xox 發表於 12-9-10 12:18
雙非唔可排前面 --> 請問點解?
佢應該指3間專收雙非童既小學

別墅

唔排主要因呢幾間學校本身喺升中派位無咁好,而且多年收生不足,(第一同第二階段統一都有學位乘),故后期叩門咩學生都收嘅學校,如果雙非較多,英文程度可能會比較底,到TSA就追唔到其他學校!

子爵府

好媽媽勳章

那我想請有邊些是專收雙非?

首頁

尾頁

跳至