嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 孖B 媽咪會 (Part 8)

奧莉芺媽媽: 而且12月27日是我同老公結婚紀念日.

複式洋房

Hi Lalalam,

秋遊地點:
大棠

複式洋房

Hi st6886,

Me too also,.

12月27日是我同老公結婚紀念日 too......
you get married on which year???

twinmama.

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

twinmama & st6886,

mud 甘 arm 呀,12月27日是我的生日woo!!!

生活不單會有快樂  也一定會有痛苦
事情不單會有成功  也一定會有失敗
性格不單會有圓滿  也一定會有缺陷
戀愛不單會有甜蜜  也一定會有心酸
有時候  我們等的  並不是機會  而是釋懷
即使被祂原諒不一定足夠   有時你也得學習原諒自己

複式洋房

3littlepigs,st6886,

12月27日,好日...好日...

twinmama

珍珠宮

twinmama & st6886,

我地係米應該3家人一齊慶祝這個大日子呀?

洋房

Thanks, candy and babe for the list. Checked OK (I am at number 74 now right?)

十分感激各位的關愛及代禱。

力衡現仍在醫院,食緊panadol and anti-biotics。醫生話現時診斷是扁桃腺(即是喉嚨)發炎,抽血化驗出了第一份報告就ok,其他未知。姑娘話發燒情況可以持續長達一星期,我就緊係唔想佢捱咁耐lar,不過姑娘就勸我們話雖然我們可以自己處理bb發燒(好似maggie 所講的方法),但讓他在醫院更能即時診斷及應變,始終都安全些。

我昨晚去探佢時見佢3個鐘咁耐佢就喊足咁耐,佢唔食野連水都唔肯飲。雖然知道bb一病就係咁,但力衡是個較sensitive和硬頸的bb,佢唔like用威迫利誘都唔就犯。當時我只能 :-( :-( :-( 最後見佢可以開始入睡才離開。老公就同力衡過夜,讓我回家休息。佢透過sms將力衡情況話俾我知。

力衡昨晚試過退哂燒但老公話姑娘凌晨時份探熱就上翻38.9C (102F)要繼續食退燒藥。佢凌晨都好乖乖咁食了兩餐奶奶(4oz及3.5oz),雖然環境不時有bb喊都能入睡。在姑娘的協助下定時食藥(雖然佢一見姑娘就扁咀)。仲好合作咁讓老公幫佢換o左兩塊糞片(平時老公就做到好論盡)。老公今早call我話力衡狀態好翻好多,好似平時咁係張床度扶住床邊行來行去。現放心了一些。大家亦可放心。

我同力衡都要堅強點﹗keep update 力衡情況給大家。多謝關心。 :wink:

男爵府

SunnyNSiu

你昨晚一定好心痛. 你已經好叻.
今日力衡已經可行來行去, 我諗應該可以好快好番. 加油呀

Putting all your troubles on him, for he takes care of you. (Peter I 5:7)

珍珠宮

SunnyNSiu,

唔好太擔心啦!我好明你感受及心有多痛,因爲我大仔起5個月果陣都試過燒左成個禮拜,並住足一個禮拜醫院,那時我是一個背棄神的基督徒。

現在你仔仔有神看顧,必定無事的!

願主祝福你和力衡! :lol:

大宅

SunnyNSiu,

你不用太擔心,我都知道小朋友病就最辛苦,所以好多時令願病果個係自己。我地會支持你架,祝早日康復。

洋房

我記得當第一次照到孖胎時的第一個反應是 "點算呀﹗"。老公在出面聽我咁講衝入超聲波房以為我出了mug大件事。大家在知道後在診所等攞藥時都發呆o左一陣子,不過之後都不其然感恩。我同老公屋企都係無遺傳,是上主給我們一對寶貝。的確是雙重負擔及心力,但當中的喜樂何止雙倍。唯繼續仰望從上而來的能力同信心去養育佢地。

引文:
--------------------------------------------------------------------------------

3littlepigs 寫道:
Maggie3493 & cycymama,

醫生話比我聼過陣,我真係晴天霹靂呀!我同老公屋企都無遺傳。我第一個反應唔係開心,係擔心law, 我已經有一個大仔,養3個經濟負擔又重,我打仔細個果陣又試過病到入院,真係好驚law! 你知啦,1個病就個個病,真係心力交瘁架嘛!!

到沙士果陣,聼埋甘多新聞報道,幾驚呀!最摻就係個病係點傳又唔太了解. 心理壓力好大!!

大宅

Sunny,
你會否考慮帶bb出院?
一來bb係屋企會有案全感,二來大人也不用辛苦.而且醫院d菌仲多.
老實說,處理方法在家再院也差不多,真的要等bb慢慢打低d菌.
上次我兩個b一齊入院,有人倍.我兩公婆都請假+工人輪更,都好辛苦.

大宅

我同你反應幾唔一樣,我當時係唔信個qe醫生所講,因為由有bb五週開始去私家照極都照唔到個水囊,跟住私家醫生話可能宮外孕..到寫紙入左qe..跟住都照唔到...跟住又比醫生嚇話要做手術...最後qe醫生又話照到...所以我再返qe覆診時醫生話係孖胎...我一d都唔信..最好笑跟住去睇第二個私家醫生都照唔到係孖胎..直至10週才肯定...你地話搞唔搞笑呀 ??

SunnyNSiu 寫道:
我記得當第一次照到孖胎時的第一個反應是 "點算呀﹗"。老公在出面聽我咁講衝入超聲波房以為我出了mug大件事。大家在知道後在診所等攞藥時都發呆o左一陣子,不過之後都不其然感恩。我同老公屋企都係無遺傳,是上主給我們一對寶貝。的確是雙重負擔及心力,但當中的喜樂何止雙倍。唯繼續仰望從上而來的能力同信心去養育佢地。

珍珠宮

siubakto,

我相信可能係你果個醫生經驗唔夠law, 我有左5-6星期去我個醫生度照,他已經見到有2粒閃閃bubble,仲話比我知係孖b。

洋房

siubakto, 嘩,如果真的走去做手術就大件事。我個case是先在私家照到孖胎的,都係week10 咁上下先知道。

大宅

siubakto,

最搞笑係2個私家婦科醫生+2個政府婦科醫生(一個急症室一個婦科症房)都無人睇到孖胎...仲要話係宮外孕...嚇都嚇死

禁止訪問

珍珠宮

siubakto,

你果2+2係米好後生架?(2個私家婦科醫生+2個政府婦科醫生(一個急症室一個婦科症房)),無理由架bor. 好彩,做手術前發現,如果唔係米無左2個難得的小生命law

?-( ?-( ?-( ?-(

禁止訪問

男爵府

各位同路人TWIN MAMA

神的確很奇妙, 一次過給我們2個BB, 初時又驚又喜, 好像很難照顧, 但神又保守.

SunnyNSiu

我同意你 "但當中的喜樂何止雙倍。唯繼續仰望從上而來的能力同信心去養育佢地".

Putting all your troubles on him, for he takes care of you. (Peter I 5:7)

首頁

尾頁

跳至