跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 大埔保良局田家炳小學

MJ

"同樣的錯下次不可再返"....這對小朋友來要求而很高啦
如果他們可以不返同樣的錯, 甘我地就唔會甘勞氣, 甘辛苦了

伯爵府

mj,

咁你個小朋友每日用幾多時間做功課架? 每日又有幾多樣功課做呢? 唔好意恩, 要你解答我d問題 thx!

別墅

MonAnson

講係咁講, 是否做到又當別論啦, 哈哈

別墅

MARS
如有時間答一定回答妳, 那要看當天功課是否抄寫多, 通常座定定都要最少個半鐘, 只計佢識做果d, 還有我放工再回去check後要改正or教回唔識做果d , 中英數常計最少2樣, 週五會多幾樣, 還有要幫他上網做閱讀.

MARS 寫道:
mj,

咁你個小朋友每日用幾多時間做功課架? 每日又有幾多樣功課做呢? 唔好意恩, 要你解答我d問題 thx!

大宅

mj,

中英數常計最少2樣, 咁每天咪最少有8樣.

大宅

Would the kid do their homework at school? Or they need to do all the homework at home and spend at least 1.5 hour?
熙熙&樂樂媽咪

別墅

HealthYan

妳講得無錯!!!!!!!!

HP
學校最後一堂會有35分鐘自修課, 有時miss會講吓野, 查下手冊, 我不清楚有多少時間比小朋友做功課, 但都要小朋友肯自覺去做功課.

大宅

mj,

我家隔鄰大囡讀p.5, 同様有7-8樣功課, 如每日回家才做功課, 再加埋温書, 差唔多冇娛樂時間, 我地d在職媽咪好彩準時放工就可以同佢一齊做, 唔好彩要加班就大家都冇得瞓
你有冇後悔簡這間學校 ?

別墅

有後悔, 但d媽咪同我講如果個囝囝讀到, 升中會好d, 這樣想可能會好d 掛.

大宅

MJ

人之所以努力,是因為有目標;人之所以勤奮,是因為有方向;人之所以執著,是因為有希望;
為了升 BAND 1中學的目標,
努力!加油!

別墅

MonAnson

我唔敢比咁大壓力個仔, 事原我曾經歷有個讀小學的小朋友為了考試成績不好, 在我住的大廈自殺死了.那天我見到很多人圍在一起, 第二天問看間先知發生咩事, 我真的有d怕.

大宅

MJ

真係要小心呀
因為今代的小朋友不懂處理問題, 不能面對壓力.,社會面新聞又多.
現 今的mami 真難!!!

別墅

Hello, mj,

sorry for my late reply. My daughter in 1C. The 1C班班主任 Miss Chan is very nice, I heard by other mami said she is the first year do teacher.

Tungtungma

mj 寫道:
tungtungma

請問妳囝囝讀那一班, 我的囝囝讀1b, 聽講1a班班主任要求很高.
:-D

別墅

tungtungma

請問妳覺得剛考完的那份卷深唔深呀?

複式洋房

The only thing I can say is :

好辛苦! (both parents & student)

His primary school life is not a happy one. Too many homeworks and teachers are impatience. A lot of arguments between us.

I'm P6 parent.

大宅

mj 寫道:
有後悔, 但d媽咪同我講如果個囝囝讀到, 升中會好d, 這樣想可能會好d 掛.

為咗升中, 努力 :wink: 這間學校在我家附近, 唔駛搭車, 但我最後都冇簡佢, 始終覺得太辛苦啦 !

大宅

ecmun,

As you said, the teachers are impatience. Then how could they teach the kids. Should the kids take many extra 課外補習 in order to have good 升中成績? If so, poor kids! :-(
熙熙&樂樂媽咪

別墅

hi, mj,

For p.1 student, I think it is difficult for them. because they do not know what the question ask or do not know the word meaning. my daughter only got 60-70 marks (for CHI, ENG, 常), Maths-80.
I know my daughter is not very good, but I think this mark is fine for me.

Tungtungma

mj 寫道:
tungtungma

請問妳覺得剛考完的那份卷深唔深呀?

別墅

hi, ecmun,

I agree "好辛苦! (both parents & student), if there are too many homeworks and teachers are impatience."
So I just hope every student could meet a good teacher.
Also, because I could not pay much time to my daughter's study, I will not request she could get hight mark.
If she could get pass marks, I will be happy.

tungtungma.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

tungtungma,
好彩你識諗睇得開, 其實留個進步位俾囡囡都唔係壞事呀
係呢, 補習果邊OK嘛? 而家你接埋放學幾點返到屋企? 唔知有無機會撞見呢 :mrgreen:

首頁

尾頁

跳至