跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 大埔保良局田家炳小學

Teachers expect you to do supplementary exercises in addition to the school homeworks.

Teachers have got too many works to do, so they do not have enough patience. Some of them are even v. cool, won't greet parents.

If your child is a v. good one, they treat you better but vice versa.

School aims on getting a lot of prizes as to raise its reputation.

The new Principal is not as well-experienced / professional than the previous one.

My son and I are not happy/desparated during the last 6 years.

Just want to express our feeling but not to ruin the reputation of the school.

The only thing - almost 80% of students can get band 1 placement but not mine. :cry: :cry: :cry:

別墅

ecmun

不要因考不到band 1學校不開心了, 換另一角度看, 可能囝囝於學校生活會無咁大壓力開心d呢 :wink: :wink:

別墅

tungtungma

我的囝囝成績還差呢, 中文得 53.5分唔合格, 英文 73, 數 80 & 常 $64.5 不過我想的事他很多是不小心, 如抄中文填字都抄錯字, 重組句子全部錯晒, 閱讀那篇錯了大半, 佢話佢唔識d字喎!

別墅

hello, Venus,

我接埋個囡放學返到屋企都差不多七點. 希望有機會撞見啦!!
tungtungma

:-D

別墅

hi, mj,

其實我都覺得緊張. 由其是考試前. 但我又想一想, 她才小一, 剛由幼兒升上. 大家都要適應一下, 只要她有做齊功課, 又有溫下默書, 咁就算了, 慢慢來吧!
現在最重要係令他有上學的興趣. 不如你同班主任談一談吧!
可能有其它原因呢.

加油!!!加油!!!加油!
tungtungma

mj 寫道(18/11/2005):
tungtungma

我的囝囝成績還差呢, 中文得 53.5分唔合格, 英文 73, 數 80 & 常 $64.5 不過我想的事他很多是不小心, 如抄中文填字都抄錯字, 重組句子全部錯晒, 閱讀那篇錯了大半, 佢話佢唔識d字喎!

別墅

tungtungma

佢唔多喜歡個班主任, 我前日同學校個社工傾過, 佢話幫我跟一下囝囝在學校情況喎, 希望只係未適應遲d會好d啦. 今週六家教會去大澳, 妳有參加嗎?

大宅

MJ

係你自己找學校個社工傾, 還是班主任 建議你見下社工?

別墅

係我想唔到其他辦, 咪試吓找社工傾吓, 點知連佢都話可能功課都係多咗d喎....希望慢慢可改善到啦, 唔係都幾煩...做現代媽咪真係好難[/quote] :-( , 不過講開又講唔知係咪有人投訴呢, 近幾天少了功課

[quote]
MonAnson 寫道:
MJ

係你自己找學校個社工傾, 還是班主任 建議你見下社工?

別墅

HI,MJ,
我無參加家教會去大澳, 因之前都去過兩次. 我去要請假的, 所以無報名.
你玩得開心d!!!!

tungtungma

別墅

Hi, Venussum,

我囡好鍾意返社區中心補習, 她多數都可以做完功課放回家(6:00pm), 除非要做資料搜集. 她都好喜歡中心miss. 上次去中心攪的旅行, 她要拖miss 手一齊行. 笑死我倆公婆!!
個囡最鍾意& 最開心的係如果5:30pm 做完功課就可以跟大隊落大堂玩集體遊戲.

mj, 你會考慮下比個囝參加嗎?

tungtungma.

VENUSSUM 寫道: 18/11/2005 .am,

tungtungma,
好彩你識諗睇得開, 其實留個進步位俾囡囡都唔係壞事呀
係呢, 補習果邊OK嘛? 而家你接埋放學幾點返到屋企? 唔知有無機會撞見呢 :mrgreen:

別墅

那間中心, 貴嗎? 時間怎樣, 可否比些資料我, 唔該...

tungtungma 寫道:

我囡好鍾意返社區中心補習, 她多數都可以做完功課放回家(6:00pm), 除非要做資料搜集. 她都好喜歡中心miss. 上次去中心攪的旅行, 她要拖miss 手一齊行. 笑死我倆公婆!!
個囡最鍾意& 最開心的係如果5:30pm 做完功課就可以跟大隊落大堂玩集體遊戲.

tungtungma.

[quote]
VENUSSUM 寫道: 18/11/2005 .am,

tungtungma,
好彩你識諗睇得開, 其實留個進步位俾囡囡都唔係壞事呀
係呢, 補習果邊OK嘛? 而家你接埋放學幾點返到屋企? 唔知有無機會撞見呢 :mrgreen:
[/quote]

大宅

mj

在太和也有2間社區中心有補習
1.信義會
2.小童群益會

別墅

Mon
請問信義會是在那兒的? thanks!

MonAnson 寫道:
mj

在太和也有2間社區中心有補習
1.信義會
2.小童群益會

大宅

mj

信義會在太和~麗和樓(即麥當勞後面)

別墅

Mon

THANK YOU !!! , 已問了信義會及小童群益會兩邊都是waiting list.....唉!!!!!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

tungtungma 寫道:

tungtungma.

咁咪幾好, 我聽到都覺得開心呀

希望放工有機會見個面啦

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

mj 寫道:
Mon

THANK YOU !!! , 已問了信義會及小童群益會兩邊都是waiting list.....唉!!!!!

mj,
咁tungtungma 果邊你有無興趣呢? 只係你可能唔太就腳

大宅

MJ

信義會雖然平,我覺得不太好, 我轉了

別墅

MJ,

我囡放學後會去"仁愛堂田家炳綜合青少年中心" 在運頭塘

別墅

tungtungma

唔該晒thanks ,但對我來講真係唔就腳, 我剛問了太和商場的, 今晚放工去看看, 先比個仔試吓返3天每天1.5小時每月$630, 如果好的話轉返5天每月$790,都好似妳個扺d, 最衰唔就腳..先看看囝囝怎樣再唸...

首頁

尾頁

跳至