跳至

首頁

尾頁

別墅

大埔保良局田家炳小學

各位靚媽咪,

請問各位對大埔保良局田家炳小學有何意見, 我覺得就讀此校小朋友比較辛苦.

別墅

Re: 大埔保良局田家炳小學

mj,

係呀!! 我都覺得就讀此校小朋友比較辛苦. 但我覺得做家長辛苦d 囉! 好彩小朋友未有不吾開心. 都好習慣小學生活.

tungtungma
:-D

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

tungtungma

mj: tungtungma就是我講唯一知道同你囝囝同校的bk 媽了

別墅

venus ! 唔該晒..

別墅

tungtungma

我的小朋友於開學第一週連睡覺也發開口夢說"不要返學", 我和他傾談, 現在好d la.
我也是覺得父母也很辛苦, 只是比起見到個囝這樣很心痛呢, :-( :-(

大宅

I'm considering to apply this school for my 大仔。

Would you like to share the experience on choosing this school among the schools in Tai Po? Which kind of kid/parent would be suitable for studying in this school?

I'm working mom. Would it be 蝕底 as I can't spend so much time to 溫書 with my boy?
熙熙&樂樂媽咪

別墅

HP

這間學校真的很忙, 我都是一個要工作的媽媽, 自從9月開學至今, 我每天返工後回家就是要幫囝囝做功課OR溫習, 週六要助他做校網上的閱讀, 好忙好忙....., 如果妳無時間最好都係唔好選擇這間學校.

伯爵府

我仲諗定幫阿囡揀呢間tim, 睇嚟要再度度先得la

別墅

不過聽聞這學校之升中成績非常好, 要看看d小朋友是否可support, 因我問過有個同學的媽咪對我說除了日常的功課其他的她也不會要囝囝做, 等他沒有太大壓力, 我聽她這樣說後便問學校是否可以不做網上的功課, 他們回應只是鼓勵同學做喎, 所以我現在有時間就做, 無時間便算囉.....

別墅

HP

妳住那兒, 大埔大部份小學也是很好的, 妳想要間成績好or個小朋友開心的or環境好, 我之前幫囝囝報讀時反而很多事也不知(因要返工不能去聽講座), 現在識多了媽咪反而知多咗, 所以都可比小小意見妳的, 希望對妳有幫助啦...

大宅

mj,

我想了解下你囝囝係咪因為功課多而唔想返學?每日做幾多樣功課?默書測驗又係幾耐做一次呢?

因我個女今年都係揀小一, 我都想知道多d呢間學校情況. :mrgreen:

Thanks!

大宅

mj,

I lived near 運頭塘邨 and my boy is studying at 大埔浸信會幼稚園運頭塘邨分校﹐i.e. next to 保良局田家炳小學。

I have attended some 小學講座 @ 大埔 including 保良局田家炳小學、舊墟公立小學、舊墟公立小學(寶湖道)、阮鄭夢芹﹗

Our choice based on followings:
1. 全日班
2. Good future, ie. 派中學

For me, of course, I want the one with less pressure for parents. No need to 跟功課 very often. Besides, I also consider good 學習環境 & facilities。

I have visited 蔡繼友 which emphrasis on 提高小朋友的求知興趣。But the school fee is not cheap.
熙熙&樂樂媽咪

別墅

HP

但照看, 田家炳真的好近妳, 應該幾好, 只是要考慮妳可能要找一些功課輔導班, 那妳便可以不用費那麼多時間給囝囝, 我想下年我可能都要找功課輔導班. 環境我會覺得千禧會好d. "蔡繼友" 我不知道, 是否私校?學費是多少?

別墅

tungtungma

請問妳囝囝讀那一班, 我的囝囝讀1b, 聽講1a班班主任要求很高.

別墅

POPOMA

他說要成日做功課, 和學校老師說話, 她們又不理他(可能因為幼稚園老師比較細心), 功課~通常 中英數常都有2款以上, 黙書每週中英各一次, 有時每週有時間週要寫生活誌, 每週要剪報及教他講內容, 因會抽學生講, 小測有通知的約個多月一次, 不通知的暫時有二次, 期中考試於11月初考了, 每份試卷都有成8頁, 還有日常n咁多通告.......... :-x

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mj,

嘩~~~聽你講都好忙喎......我囡囡出年都要選小學. 我自己比較喜歡:

1. 舊墟 x 2
2. 田家炳 x 2
3. 阮鄭上午

我都係prefer全日班多d.....而家都好苦惱, 因囡囡只得適齡兒童及大女分數, 其他宗教分...etc咩都無, 都唔知選邊間好.

大宅

咁辛苦, 又要番工, 真係唔駛瞓. 不過舊墟d功課量都差唔多喎.

別墅

YuYuMother

田家炳千禧和阮鄭d家長話都幾好, 可以唸吓, 舊墟也很忙呢要考慮清楚, 我囝囝只得適齡兒童分, 其他都無, 但現在小朋友真的不太多, 而且大埔都算多小學, 所以我大囝入了第一志願>>田家炳.

大宅

好彩冇選局田家
甘多功課,唔係我仔死, 就係我亡
唉~~~
小測有通知的約個多月一次????唔係掛~~~!!!?????你點頂呀??
有冇傷到母子感情???? :

別墅

MonAnson
自己唔好要求咁高, 叫他溫吓d書及作業就算囉, 好次今次考得不好, 只是告訴他不是要他考得高分, 但同樣的錯下次不可再返, 咁囉, 唔係妳話可以點.......

MonAnson 寫道:
好彩冇選局田家
甘多功課,唔係我仔死, 就係我亡
唉~~~
小測有通知的約個多月一次????唔係掛~~~!!!?????你點頂呀??
有冇傷到母子感情???? :

首頁

尾頁

跳至