自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

陪月勳章 畀面勳章

YongXin 發表於 12-1-25 12:08
你自己都係圍村大架係咪?呢啲文化你應該慣咗好耐。真係頂唔順就唔好來往,bb一路大一路大把意見,視乎你點 ...

我唔係圍村大,我跟婆婆住九龍~~~如果我係圍村跟佢地我一定係一個8po,以前都唔理佢地,我亦冇野比佢地講~~~ e + 係捉住我哦.....即係我唔應佢地又話我,我應佢地又唔like,答唔到佢地想要的答案就幾個問我同一個問題,不停問係唔係,迫我講佢地想要的答案.....真係投晒降本身都好少來往,亦唔想同佢地來往......

侯爵府

回覆 回覆:tc001039的帖子

我都係用chuchu咀,真係食得好慢,你剪一個試下先,係個十字位輕輕剪兩邊,出奶會多d,剪前剪後你自己啜下就知道個分別

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆:返娘家,好唔開心,借個位黎呻下(有點長)

樓主,我99同你d親戚岩岩相反,bb食得快左,奶咀孔太細,啜到奶咀都扁埋,都唔識買大d孔既奶咀,or開大d個孔
Bb有時食下又訓下都會搞到食好慢,但如果keep住用力啜都飲半個鐘就真係可能孔太細。
下次記住話得自己u grad既post,要proof read 多幾次先出post呀…

我是一隻喵

公爵府

陪月勳章 畀面勳章

siumeow 發表於 12-1-25 12:29
樓主,我99同你d親戚岩岩相反,bb食得快左,奶咀孔太細,啜到奶咀都扁埋,都唔識買大d孔既奶咀,or開大d個 ...
人地個個係比奶奶姑9啫....而我就係比自己姑姐啫
我下次開post連口語都唔可以有........btw 已修改

珍珠宮

好媽媽勳章

唔好理佢地,有D人係好無聊的.

男爵府

玩具勳章 畀面勳章

樓主唔好唔開心!亦唔好咁上心,每個人都有把口,你亦控制唔到人地講咩!但有用嘅就記住,冇用嘅就聽唔倒law!其實有邊個亜媽晤係每日學做好一個好媽!就算年紀大、有經驗都要學!難道佢地係全對的嗎了?新年要快樂ar!

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆:tc001039 的帖子

咁自己娘家有氣受,仲要新正頭,的確傷心d

我是一隻喵

大宅

回覆:返娘家,好唔開心,借個位黎呻下(有點長)

加油,我有經歷過類似,但小見為妙,到我而加細路有返5歲大就說我好心機湊,湊到乖甘叻,亞邊個反而唔掂,所以咬緊牙關忍佢湊好個女,加上個女係自己,唔洗理,教好自己個女就得

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

你唔好咁死心眼先啦....一直話試過好多隻奶咀都食得咁慢!食得慢唔一定係因為個奶咀,如果你擰到個奶樽蓋好實,咁入面就好似真空咁,BB再吸啜,咁就會啜到個奶咀肩晒,出唔到奶,要等佢放口啲空氣入番去先可以再食,所以會食得好慢,你試下將個奶樽蓋擰番鬆大約1/3個圈,入面唔係真空,咁佢就唔駛食幾啖要放口先再食到奶,就會食快啲,理由好似你開煉奶咁,如果只係開一個"孔"係會出得好慢,一滈滈咁倒出嚟,但係如果喺對面開多一個"孔"有對流空氣入到去,咁就會出得快好多.

而揹帶,有好多種揹帶除放BB都好方便,只要除一個扣就可以放BB落嚟或者上去.唔會好麻煩,再唔係用X型揹帶都好方便,你除咗湊住BB,仲有個大既奶粉袋呀!

我上次喺MTR見到個年輕媽咪,又係抱住個B,車又多人,揹住個奶粉袋,幾輪盡呀!仲要係搭東鐵,嗰條空隙咁闊,睇到前面,睇唔到地下.好危險架!

我自己生大仔嗰陣,都係自己湊大佢,我無6299,爸媽唔識湊,全部都係自己上網睇,問人地.當年我只得24歲~~

ErgoBaby揹帶好好用架,你上網睇下.

伯爵府

好媽媽勳章

我諗最主要係
你一畢業就做媽媽,他們覺得你對娘家沒有甚麼貢獻

做了年輕媽媽
咁....你真係預左比人話你 十年八載
甚至話到你個 b成材為止
記住,係要亞 b成材
萬一成績唔好............分分鐘 話你成世

你要忍忍啦
他們其實都係自己人,都係想 bb好才出聲提點
加油啦

琥珀宮

畀面勳章

或者佢地都係肉緊你啫 , 如果唔係, 望多眼都嫌廢時啦, 係咪 ? 佢地係塞$ 入你袋呀, 啱用咪用, 唔啱用咪暫時留起備用囉, 可能佢地D表達方法差咗D, 但始終家人 / 親友一場, 唔通比條黑路你 ? 佢地無著數啫 !! 開心D, 享受下而家同BBD時刻仲好啦!! 比心機呀 !!

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

你...就算做得幾好都會有人野講架啦 當耳邊風啦

公爵府

陪月勳章 畀面勳章

引用:你唔好咁死心眼先啦....一直話試過好多隻奶

原帖由 cotychan 於 12-01-25 發表
你唔好咁死心眼先啦....一直話試過好多隻奶咀都食得咁慢!食得慢唔一定係因為個奶咀,如果你擰到個奶樽蓋好實 ...
我有擰鬆架,啲泡上得好快!我姨媽係健康院姑娘,成日黎睇bb,教我好多!我姨媽餵就算現在也要一個鐘!我亦經常問姨媽湊bb問題!分別在於她們經常斷章取義!認定我唔識湊
至於揹帶我不是不用,只是我覺得由屋企去屋企,點對點,手抱方便過揹帶,去街一定用揹帶!個問題是她們不信我用,還問我到底係咪真係有揹帶?這樣是我小心眼還是她們?

珍珠宮

d長輩係鐘意show自己有幾叻, 但係都只係得把口, 所以你要學習 "左耳入, 右耳出 " !!

公爵府

陪月勳章 畀面勳章

引用:+本帖最後由+olimo+於+12-1-25+13:19+編輯+

原帖由 olimo 於 12-01-25 發表

我諗最主要係
要貢獻都不是給姑姐們!我不開心是開口埋口都唔識湊認定我咩都唔掂

公爵府

陪月勳章 畀面勳章

引用:或者佢地都係肉緊你啫+,+如果唔係,+望多眼

原帖由 I9528 於 12-01-25 發表
或者佢地都係肉緊你啫 , 如果唔係, 望多眼都嫌廢時啦, 係咪 ? 佢地係塞$ 入你袋呀, 啱用咪用, 唔啱用咪暫 ...
所以我無駁咀,上黎呻

珊瑚宮

回覆 tc001039 的帖子

呻完算, 總之阿BB健康可愛己係最好回應, 唔使出口反駁。

祝快樂

禁止訪問

公爵府

陪月勳章 畀面勳章

引用:樓主係大學畢業咖?+對自己咁無信心既?+如果

原帖由 prettybabe 於 12-01-25 發表
樓主係大學畢業咖? 對自己咁無信心既? 如果覺得自己湊bb方法無問題,使乜理d圍村鄉下人說三道四,同佢地一般 ...
你真好笑,那句顯示出無信心?我的確好易入,所以覆你!不過想問你大學生,圍村人,無信心,易入,係如何關聯起來?

珍珠宮

好媽媽勳章

識唔識湊, 唔係餵奶咁簡單, 成長路上仲有好多野, 有好多突發事件, 人生經歷豐富D, 處理問題都會較好. 你年紀少唔緊要, 邊做邊學, 一定好快上手.

你班親友話你唔識湊仔, 不止是show off自己能力高咁簡單, 仲可能嫌你畢業無耐就生仔, 無乜俾過家用娘家. 遲D你出番來做野, 可以俾少少錢麻麻去飲茶, 當做心意都好.

首頁

尾頁

跳至