論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:我果件初一有利是收就笑淫淫,無利是收就黑

原帖由 elsa0197 於 12-01-25 發表
我果件初一有利是收就笑淫淫,無利是收就黑臉。唉!
人心不足蛇呑象!我老細都無浱利是比我啦!我黑面咩?!好似d jm話利利是是啫!做得好咪打賞下,唔好咪無law!最賤係呃你比左之後,才變臉!

伯爵府

好媽媽勳章

奶茶小露寶 發表於 12-1-25 16:14
人心不足蛇呑象!我老細都無浱利是比我啦!我黑面咩?!好似d jm話利利是是啫!做得好咪打賞下,唔 ...

我果件...3月先續約,7月知道我有咗(因為已經見肚),10月忽話亞女比人攪要返去睇吓,好啦,即刻幫佢買機票,點知臨返嚟果日話唔返嬲到我死死吓...
呢d人唔洗對佢哋咁好㗎!!!唔想做咪咪續約,知道我有b後就閃,要閃同我正式resign囉

別墅

I gave red packet money to all my ex-maids as they were good to my family. But now, no. I don't even give my current maid a penny. I went for a trip before Chinese New Year (20/1, Friday) and returned on 24/1(Tuesday). My maid did not wash any clothes and did not do anything at home. There are so many old clothes (clothes before Chinese New Year when I left for holiday) in the toilet. NO RED PACKET MONEY FOR BAD MAID.

珍珠宮

引用: I gave red packet money to all my ex-m

原帖由 cambo 於 12-01-25 發表

I gave red packet money to all my ex-maids as they were go ...
唔做野咁衰格,有冇炳佢

男爵府

引用:+本帖最後由+cambo+於+12-1-25+17:05+編輯+

原帖由 cambo 於 12-01-25 發表

I gave red packet money to all my ex-maids as they were go ...
擺明衰,唔識做,當然唔比!但我果件,收利是前扮好,袋袋平安之後玩變面!妖

複式洋房

算吧啦!記住你只係用幾千銀請佢返來,有小朋友就忍下啦!
如果我好有$就請馬姐,大廚,唔洗受佢氣!

男爵府

引用:Quote:奶茶小露寶+發表於+12-1-25+16:14+人

原帖由 bb鼠 於 12-01-25 發表
我果件...3月先續約,7月知道我有咗(因為已經見肚),10月苦忽話亞女比人攪要返去睇吓,好啦, ...
你陀第一胎?咁佢都走?正衰人!d工人大話多多!我果件,請佢時resume話已婚,有個女,奌知早排同我媽講開,先知道佢原來40歳當年生既b女,係比人搞大左個肚,個男人有老婆,仲有4個仔女!但尼d,佢一路無提!我發覺我地做僱主的,對佢地認認識好小

伯爵府

好媽媽勳章

奶茶小露寶 發表於 12-1-25 17:16
你陀第一胎?咁佢都走?正衰人!d工人大話多多!我果件,請佢時resume話已婚,有個女,奌知早排同我媽講開 ...

第2胎,2年幾前請佢已經話明會生多個,2年幾前果個無咗

男爵府

引用:Quote:奶茶小露寶+發表於+12-1-25+17:16+你

原帖由 bb鼠 於 12-01-25 發表
第2胎,2年幾前請佢已經話明會生多個,2年幾前果個無咗
咁你請到人未?

伯爵府

好媽媽勳章

奶茶小露寶 發表於 12-1-25 17:29
咁你請到人未?
無再請啦~請咗本哋ee,係貴d,但唔洗擔心咁多,起碼對小朋友都有愛心d

男爵府

引用:算吧啦!記住你只係用幾千銀請佢返來,有小

原帖由 downtoearth 於 12-01-25 發表
算吧啦!記住你只係用幾千銀請佢返來,有小朋友就忍下啦!
如果我好有$就請馬姐,大廚,唔洗受佢氣! ...
唉,同一屋檐下,奌解要講到忍自問對佢唔差,如果話要比較人地有提供咩額外嘢,咁我係無!間中送下coffee,平日叫佢做也好禮貌,也教bb要尊重佢,要多謝唔可以打姐姐!

kck_88  無必要比既野就吾好送  發表於 12-1-25 23:41

大宅

引用:Quote:原帖由+SweetyMuiMui+於+12-01-25+發

原帖由 奶茶小露寶 於 12-01-25 發表
我無用支槍指住佢個頭叫佢放假回來工作如果唔like,可以放低唔洗洗,唔應該澎埋廚房門,再響入面洗 ...
你開帖時只係講年初二發生乜事,冇講第二朝既事,只見你一輪咀講自己好厘hea, 老公又病,阿媽又要幫手,先至覺得你好想個工人返來幫你手,但佢又遲到喎。

你重點係想話佢態度差,遲到唔say sorry,咁當然係你個工人唔啱,只係你年初二自己湊仔湊得有幾辛苦,同你想話佢態度差的事無乜關係,你講出來,我只覺得你想因為佢收左你封利是而應該幫手。

男爵府

引用:Quote:原帖由+奶茶小露寶+於+12-01-25+發表

原帖由 SweetyMuiMui 於 12-01-25 發表
你開帖時只係講年初二發生乜事,冇講第二朝既事,只見你一輪咀講自己好厘hea, 老公又病,阿媽又要幫手,先 ...
我第一個post已經交代左工人遲到,我話完佢,佢發脾四,態度差!第朝既事,只係一個補充,想比大家知道,如果工人唔響rest day幫手唔緊要,但至少開工日子就做好本分!再者,比左利是,好歹也是代表僱主向工人示好,我唔係話要用$買表現,更何況我有出糧吖!我比利是表示我一點心意,我希望我工人感恩圖報,而唔係唔做好本份(我指遅到)之余,仲對僱主無禮!再說,收利是前后,2個樣,尼件事最叫我失望,佢竟然係一個咁既人!

男爵府

我支持樓主,做打工仔就要尊重自己份工,自己老闆,放完假返屋企就要做返工人應有嘅嘢,要有基本禮貌,做得唔順氣就返歸,我都接受唔到要受工人氣,我會鏟爆佢唔會忍!

男爵府

引用:我支持樓主,做打工仔就要尊重自己份工,自

原帖由 monchhichi0718 於 12-01-25 發表
我支持樓主,做打工仔就要尊重自己份工,自己老闆,放完假返屋企就要做返工人應有嘅嘢,要有基本禮貌,做得 ...
多謝支持!我覺得禮貌好重要!平日gd morning gd night無都算,當我初頭無教,我忍!但發脾氣就好差!我也想剷佢,但礙於語言關係,好多時就咁,有口難言。到同老公投訴,老公又唔幫口剷!搞到我地2個為工人嘈

大宅

回覆:收完利是,工人現形啦!頂!

我老闆都係比$50開工利是我都要多謝前多謝後,d工人平時已經懶散,新年利利是是都要驚佢地唔鍾意驚佢地黑面佢地國家本身都冇呢d野架啦,而家點解會變成咁架~真係無奈

~~MAG~~

男爵府

回覆 回覆:奶茶小露寶的帖子

真係無謂為工人而兩公婆傷和氣,你嗰個印定菲?我嗰個係印,當初agent話佢英文得,結果唔多掂,但做錯嘢照鬧,雖然佢未必明,但佢睇表情知你發脾氣鬧佢,咁都好啲啦!

男爵府

引用:真係無謂為工人而兩公婆傷和氣,你嗰個印定

原帖由 monchhichi0718 於 12-01-25 發表
真係無謂為工人而兩公婆傷和氣,你嗰個印定菲?我嗰個係印,當初agent話佢英文得,結果唔多掂,但做錯嘢照鬧 ...
菲,我地第一次請,無諗過工人咁煩,而且工人打過十年香港工,我地無考慮過尼奌,我地管唔管得掂尼d工人。我下次再請,一定識奌做

男爵府

引用:我老闆都係比$50開工利是我都要多謝前多謝

原帖由 pkmama 於 12-01-25 發表
我老闆都係比$50開工利是我都要多謝前多謝後,d工人平時已經懶散,新年利利是是都要驚佢地唔鍾意驚佢 ...
咪係law!:;pppp:

伯爵府

奶茶小露寶 發表於 12-1-25 16:02
唔係介意個20分鐘,係態度問題!無sorry,無交帶!我就唔like!我返工遲1分鐘也考績被記遅到啦!香港打工就 ...

如果我係間公司好做得野....我老細係可以比我遲二十分鐘....
well...我估你唔LIKE佢唔係單一事件...
既然唔滿意....抄左佢唔洗篤眼篤鼻方為上策~~~

首頁

尾頁

跳至