跳至

首頁
45678...9

尾頁

伯爵府

Re: BB既發展情況/進度, 分享下

今晚爸爸幫塱塱沖涼時,發現佢出左隻牙仔丫,真係,吾係流料 出左少少白色0者,吾怪得之佢扭得咁勁同埋吾多肯食野啦!!!
我妹同我講,我之後的日子有排辛苦呢:-( :-( :-(

大宅

Yes, 真係勁辛苦,晴晴剛剛出埋上面兩隻門牙,諗住有返d好日子過la!點知?而家下面門牙側邊兩邊牙肉又紅又腫,這兩日勁扭計,唔肯飲奶 :-( :-( ,都唔知可以點做

大宅

Re: BB既發展情況/進度, 分享下吖!

穜穜豬~進食:
2-3餐奶粉 (通常每日第一餐&最尾一餐都必定飲奶,下午則睇情況間中食多一餐奶) 佢飲緊 A+ 2號安嬰寶
1餐糊仔(朝早10點幾食,每次一碗,以"BB碗"計)
2餐粥仔(約中午2點,及黃昏6點"BB碗"計)
零食: 牛奶蕉/大蕉/蘋果/提子 茸, 小饅頭/BB手指餅/BB威化餅/白麵包

穜穜豬~發展進度:
3個幾月自己抬頭
4個月自己翻身
5個月時已識坐學行車行(次序是先向後,向左/右打橫行,最後是向前行)
6個月時佢就可以好'自由'咁四圍坐住架車,想行去邊就去邊
7個月時佢未識自己坐起身,但我幫佢手扶好佢,佢就可以自己坐到好耐仲好穩添!如果有玩具俾佢玩佢就坐得耐D,如果冇/玩到悶,佢就會周身郁/訓低/向前撲想自己爬,每次坐係度抱佢,佢都會撐起雙腳,'unun'下好似跳舞咁.
7個半月剛開始可以爬到幾步,係個肚仲未離地果種,佢已經可以自己扶住床邊企起身,每次比佢企時, 都係跳跳下, 所以, 未能自行扶住野企,好鐘意講野,但冇乜意思.下面中間出左一對牙仔
8個月識拍手,拜拜(每次對住佢講byebye佢就會舉起單/雙手同我地拜拜) 而家學緊請請 & 恭喜,有時仲會亂咁叫,好似想叫媽媽咁

訓覺時間:
大約11點至7點幾 (好準時差唔多日日都係8個鐘,佢會自己調節早D或遲D,但最遲識過1點先訓)

今日講到尼度先,其他野遲D再同大家分享!

伯爵府

nganga,

你囡囡出了幾多隻牙仔丫,塱塱依家先係出得一隻咋

大宅

Joan媽咪 寫道:
nganga,

你囡囡出了幾多隻牙仔丫,塱塱依家先係出得一隻咋

已經有4隻牙la!

別墅

我個女呀,都係0岩0岩先開始出牙仔呀..

伯爵府

cathyyyyy 寫道:

別墅

cathyyyyy 寫道:

恭喜哂!我個女都未出o里!

複式洋房

你哋好!
我的小b現在已經出咗4隻牙仔,
而且開始出僅第5,6隻牙仔啦!!!
我都幾開心!!!

http://www.babysfirstsite.org/newtickers/ticker/107951.birthday.png[/img][/link]  

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Karl仔 剛剛出緊2只上門牙, 好鬼死炆, 仲成日爭大個口+一對好肉緊既手, 咀人地個口, 其實就想咬人.

大宅

Joan媽咪 寫道:
半夜佢會突然喪喊,拗晒腰,喪r佢個頭,昨夜仲要r到有血痕:-(
之前佢扭我地有比肥仔水佢飲,今次吾記得tim,好彩你提下我咋

我阿仔呢兩/三個禮拜又係咁呀! 佢前下兩隻門牙已經出左架喇! 前日發現佢前上兩隻門牙都出緊, 見到兩點白點. 唔知你阿仔會唔會好似我阿仔咁, 出親牙都特別巴閉(半夜醒5次,有時仲醒埋). 好似小朋友有20隻牙架可..........

伯爵府

Hellomimi112 ,

塱塱真係出牙仔,好彩你提提我食肥仔水咋,講真,都幾work,起碼扭少幾夜.不過我發覺佢有時會吾知想點,抱又吾係,玩又吾係,坐學行車又吾係,要比佢喊一陣,冷靜下先得 可能真係牙肉痛啦!!
我想知道一隻牙仔要完全咁生晒出黎要幾耐架 thx!!

伯爵府

anpanman_mama ,

出左咁多隻,咁你bb有無扭計,你湊得辛吾辛苦丫 ,講出黎一齊分享下丫

別墅

Cherie already have 4 teeths lar...two on upper and 2 on lower. She love to bit thing, not people's hand!
http://www.babyhome.com.tw/bb/86256 2/26 - 2.8kg, 3/9 - 2.78kg, 3/12 - 2.91kg, 4/1 - 4.13kg, 4/29 - 5.23kg, 6/4 - 6.13kg, 7/9 - 6.6kg, 9/10 - 7.51kg

男爵府

我個仔仔出左下面兩隻, 上面未有呀.

另外, 佢已經識扶住及踏住D野向上爬高D. 好危險呀. :lol:

早幾天佢識得餵我食餅, 昨天餵我食佢隻手指公

大宅

Joan媽咪 寫道:
Hellomimi112 ,

塱塱真係出牙仔,好彩你提提我食肥仔水咋,講真,都幾work,起碼扭少幾夜.不過我發覺佢有時會吾知想點,抱又吾係,玩又吾係,坐學行車又吾係,要比佢喊一陣,冷靜下先得 可能真係牙肉痛啦!!
我想知道一隻牙仔要完全咁生晒出黎要幾耐架 thx!!

我都唔係好知要出幾耐喎! 因為當時朗朗係病(又發燒又喉嚨痛), 之後就出左隻牙仔喇! 發燒前未見有牙仔, 發燒後好明顯出左呀!

我唸出牙真係好辛苦架! 玩又唔係, 食又唔係, 訓又唔係. 攞攞攣咁~ 為有忍耐下啦! (仲有好多隻牙要出架~)

複式洋房

好開心, 上個月係chicco買

伯爵府

disappear,

講得岩丫,睇見個仔一日一日咁進步係好開心的~~見住他由軟lai lai, 到而家識坐識玩~~所以我成日都睇塱塱的相同埋movic,我都好開心同埋懷念,不過將來仲有條好長嘅路要行,大家努力丫

別墅

各位媽咪:
瑋瑋尋晚坐係窗台上玩,又爬高又爬低,又要望窗口出面,唔覺意就撞到頭仔,當堂喊佐出來.今早起身,見佢額頭多佐個黑印.公公話呢個時期既BB想周圍郁,但對自己既能力同埋空間既感覺都未得,所以會成日撞到,叫我睇開D.
所以順便提提你地:要睇開D.

大宅

Hellomimi112 寫道:
我唸出牙真係好辛苦架! 玩又唔係, 食又唔係, 訓又唔係. 攞攞攣咁~ 為有忍耐下啦! (仲有好多隻牙要出架~)

Joan & Hellomimi112,
阿Kelda(Kelma)媽介紹左一隻藥膏比我, 睇睇你地是否需要買?
Dentinox teething gel ~ 屈人寺和R+有得賣
我買左, 但要問問E生, 睇下Hugo用唔用得先?!

首頁
45678...9

尾頁

跳至