親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

只有一個full day係台北...想去野柳及青桐/平溪...預算搭車...可以點plan...睇左好多資料...好似係2個唔同地方...定還是要放棄一個...第2日就下晝6:xx機返hk...趕唔趕到分2日去

男爵府

都可以, 不過要一早起程, 上午一度地方, 下午一度地方, 搭車駁車時間要夾到好準.
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

琥珀宮

引用:都可以, 不過要一早起程, 上午一度地方, 下

原帖由 小艾比 於 12-01-27 發表
都可以, 不過要一早起程, 上午一度地方, 下午一度地方, 搭車駁車時間要夾到好準. ...
咁野柳去青桐應該坐咩車

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

回覆 jcy 的帖子

野柳冇火車到,要公車轉火車,但好耐!!

用一用呢個: 規劃路線
http://maps.google.com/maps?hl=zh-TW&tab=ll

◕順其自然啦~♥ ◕

琥珀宮

kekka 發表於 12-1-28 01:46
回覆 jcy 的帖子

野柳冇火車到,要公車轉火車,但好耐!!
...睇黎都係下次先再去是但1個地方

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

回覆:jcy 的帖子

你可以野柳加九份或十分、平溪靑桐,也可以一天遊

◕順其自然啦~♥ ◕

琥珀宮

kekka 發表於 12-1-28 11:29
你可以野柳加九份或十分、平溪靑桐,也可以一天遊
九份十份平溪青桐算係差不多地方...只係野柳係另一邊...而我只係對野柳+青桐有興趣...e+諗緊去野柳半日就返台北市...定去平溪果邊行埋青桐九/十份mouth:

男爵府

我 by e-mail book 好架的士
以下是我整天的行程
希望妳合用

酒店 check out - 台北巨蛋 > 野柳 > 九份 > 黃金博物園> 平溪瀑布 > 十份 > 菁桐 > 深坑豆腐街 > 東龍 hotel check in >

西門町 > 美麗華 > 士林夜市

琥珀宮

引用:我 by e-mail book 好架的士以下是我整天的

原帖由 天天媽咪 於 12-01-29 發表
以下是我整天的行程
希望妳合用
book taxi要幾錢但我見人話坐火車好feel d

男爵府

taxi booking for this trip
NT$3000 for 9 hrs

琥珀宮

天天媽咪 發表於 12-1-29 17:06
taxi booking for this trip
NT$3000 for 9 hrs
tkx...好似貴左少少...再諗諗先...我想坐火車多d

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:我+by+e-mail+book+好架的士以下是我整天的

原帖由 天天媽咪 於 12-01-29 發表
以下是我整天的行程
希望妳合用
我有年都係包的士相約行程,尾程行埋基隆廟口夜巿;朝8晩8,12小時!

大宅

jcy 發表於 12-1-29 16:16
book taxi要幾錢但我見人話坐火車好feel d
十分﹑青桐 的特色係 支線火車﹑天燈﹑煤礦, 如果包車的話唔駛兩個鐘已經可以行完, 時間係會慳好多, 但就真係會無乜feel, 要自己取捨啦. 我04年時在平溪住了一晚民宿, 慢遊的感覺是完全不同的. 其實上晝野柳, 下晝十分﹑青桐是可以的, 最麻煩係基隆去瑞芳這一段的交通.
台北忠孝復興有巴士直達野柳, 大約一小時車程, 野柳大約玩1.5小時, 搭車回基隆大約45min

基隆可以搭的士/巴士到瑞芳視乎時間再決定, 也可搭火車到八堵轉平溪線.

另外回程如夾唔到火車時間, 菁桐有巴士回台北木柵捷運站但亦要夾o岩時間, 因班次很疏.

一日兩個地方會有點趕, 但時間上是夠的.

琥珀宮

ahmama 發表於 12-1-30 10:28
我有年都係包的士相約行程,尾程行埋基隆廟口夜巿;朝8晩8,12小時!
基隆廟口夜市去唔去得過

琥珀宮

RossoPig 發表於 12-1-30 11:11
十分﹑青桐 的特色係 支線火車﹑天燈﹑煤礦, 如果包車的話唔駛兩個鐘已經可以行完, 時間係會慳好多, 但就真 ...
如果中間轉車車程改坐的士...同埋d schedule 可以係邊度搵到

大宅

jcy 發表於 12-1-30 16:17
如果中間轉車車程改坐的士...同埋d schedule 可以係邊度搵到

台北到野柳http://www.kingbus.com.tw/down2.php?li_code=1A010402
野柳到基隆 1022號巴士 http://www.klbus.tw/ 大約15~20分鐘一班車

火車班次直接到 台鐵網站搵到.

如果基隆到瑞芳搭的士, 時間就好好多.

菁桐到木柵巴士 http://www.tpebus.com.tw/image/5163.html 平溪開出大約3~5分鐘便會到菁桐

琥珀宮

引用: Quote:jcy 發表於 12-1-30 16:17 如果中

原帖由 RossoPig 於 12-01-30 發表
唔該晒呀

首頁

尾頁

跳至