懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無人會返娘家坐月呀

有無人會返娘家或奶奶屋企坐月呀?我唔知是否溝通上出現問題,我奶奶以為我會在媽咪屋企坐月,然後將bb放在奶奶屋企,由佢幫我湊,而我只在日間過去奶奶果度睇bb,(因為我奶奶同媽咪住得好近),佢仲諗住我要調理身體,連bb沖涼等都唔駛我做!佢話咁係為我好喎?

其實我一直都諗住在屋企坐月,自已學湊bb,叫奶奶及媽咪日間過來幫我手,因為放完產假就要返工,呢個幾兩個月係我同bb最親近,最多時間共處的時間,加上我要餵母乳,我一定會同佢一齊住囉!

同埋呢,我真係好想bb留在屋企過夜,但我奶奶一直諗住幫我地湊,等我地夜晚可以有覺好訓,其實我知佢係對我好,但我真係唔捨得嘛!

我老公又好似贊成佢媽咪的想法!仲話其實我在媽咪屋企坐月係最好的,係你自已怕悶要在屋企坐月,攪到個個都麻煩,我聽到真係好唔開心!

大宅

Re: 有無人會返娘家坐月呀

我都係返呀媽度坐月, 頭一個月係休息多d, 你唔好以為自己可以湊bb, 好辛苦, 比呀媽or 奶奶幫
5歲~~

大宅

我就相反, 因為媽咪住老人院, 除左奶奶之外無人照顧到我,而第日我亦打算比阿B佢。
佢叫我出院後去佢到坐月, 但我個心好似唔係好想阿B一出院就無得返屋企, 一直係佢度, 再多一個月又要返工, 感覺有D似生完個仔就要交比佢錦。
如果我在自已屋企坐月, 要佢日日滕來滕去, 又好似好衰, 我都唔知想點。(我阿B會係過年前出世)

伯爵府

你O地就好啦

都叫有人幫,我要自己坐月自己湊,乜都自己黎

大宅

我真係唔想一出世就放bb在奶奶度呀!我明白新手湊bb會好辛苦,但如果坐月唔學湊阿b,到返工又少時間見佢,我驚佢到時唔認我呀! :-( :-( :-(

大宅

celiacat
你同你奶奶講, 坐月期間唔可以出咁多街架, 會入風架嘛, 叫佢去你度住一排幫下手就得啦~
Prudence is my Treasure. She was born on 04 Nov 2004~ p:-Dq

別墅

我要自己坐月自己湊,乜都自己黎ga.but可以多D time陪她

︿︿
該用戶已被刪除

大宅

celiacat 寫道:
我真係唔想一出世就放bb在奶奶度呀!我明白新手湊bb會好辛苦,但如果坐月唔學湊阿b,到返工又少時間見佢,我驚佢到時唔認我呀! :-( :-( :-(

CELIACAT,我都有同感!!!我老公就想我一出院就入奶奶度坐月(因我MUM唔係HK人唔識煲咁多嘢補身),之後我同意坐完月1個月話想帶返阿B返去自己揍返,佢又話我唔識揍,我想放完產假請個工人係屋企揍BB,佢又話不如俾奶奶揍好過啦!我同佢講想對多D個BB,(因我屋企同奶奶屋企好遠GA.俾佢地揍唔通真係1 WEEK見1次個BB咩...)佢又好似唔多LIKE咁想順晒佢阿媽意 :-( :-( :-(

大宅

若果要餵人奶﹐一定要媽咪(你自己)同bb一齊住﹐因為初生bb差不多要每兩小時餵奶一次。
你可以:
(1)住自己屋企﹐叫奶奶同媽咪過黎日頭幫下手﹐例如煮飯、做家務、幫bb沖涼、換片、掃風等﹐你就爭取時間休息訓覺。夜晚就要自己辛苦d喇。
(2)你同bb一齊搬去奶奶或自己媽咪屋企度。
[size=medium]Camille is now 34-month-old!!My Sewing Projects

子爵府

如果可以..最好返媽咪度坐月..我果陣時係老爺奶奶度坐..成個月都坐得唔開心..加上又餵人奶..得自己一個人湊阿b ..果陣時仲瘦過未有之前..不過坐完月返左黎媽咪度後..成個人肥哂
世家才俊凌宵揚,然諾有禮人敬仰。 多謝Joycelyn 贈予的詩

大宅

我媽咪屋企有大人

複式洋房

我媽咪和奶奶會輪流到我家照顧我。我仲叫我媽咪在最初幾個星期在我家過夜。

大宅

你奶奶似乎唔想放BB比你番,但你話想餵人奶又唔可以帶BB去你媽咪到,似乎好予盾番。我就唔舍得同BB分開,但你都好幸福啦,有禁多人可以幫你。都係你衰啦,你之前又比左個希望比你奶奶既,依家收返會難D啦. :lol: :lol:

celiacat 寫道:
我媽咪屋企有大人?,但放唔到bb?,奶奶果度無大人?,只有bb?,加上佢地住得好近,所以我奶奶諗住我由媽咪照顧,而佢則照顧bb!我日間先至過去睇bb。
仲有呀,我同老公昨日同佢講買了bb?及浴盆木櫃時,佢又話浴盆櫃無用,叫我地退貨換其他野,後來我話諗住餵人奶,所以想留在家同bb一齊住,點知佢話餵奶粉咪好囉,又話我老公個家姐之前都話餵人奶,點知咪又係無奶餵唔到,我同佢講餵人奶個bb有抗體健康dee,佢就話咁咪又係要打針,有乜分別!
我真係火都黎呀,想炳佢又唔得!
雖然佢都係想我休息多dee,但我真係覺得佢好過份,我仲未開始佢已經咁打擊我

大宅

我都好羨慕你地,有禁多人可以幫你地同照顧你,我就要用錢搭夠啦,又請陪月,又請工人,一闊三大。一想到唔夠錢就煩啦!仲好孤獨禁。我都覺得自己好幸福架啦!老公都不知幾石我。

都係申下姐。

複式洋房

我ma咪屋企好細又遠,自己屋企又細唔可以比佢係度過夜。我

複式洋房

celiacat,
我覺得你真係應該同你老公傾下,雖然你奶奶好為你地,但事實上有幾多個媽媽會捨得將十月懷胎o既骨肉,一生出來就比人溱,何況坐月後,好快就要返工!所以更加要珍惜e段時間.而且坐月果時,bb唔o向自己身邊,心情一定差,對你同你身邊的人都有一定影響!所以你真係要盡快解決,你要比佢地知道,就算到時再辛苦極,都一定可以開心渡過.呢d咪係做媽媽o既天性囉!
HI HI :-D

大宅

ming_1212 寫道:
celiacat,
我覺得你真係應該同你老公傾下,雖然你奶奶好為你地,但事實上有幾多個媽媽會捨得將十月懷胎o既骨肉,一生出來就比人溱,何況坐月後,好快就要返工!所以更加要珍惜e段時間.而且坐月果時,bb唔o向自己身邊,心情一定差,對你同你身邊的人都有一定影響!所以你真係要盡快解決,你要比佢地知道,就算到時再辛苦極,都一定可以開心渡過.呢d咪係做媽媽o既天性囉!

我已經同佢講得清清楚楚,但而家仲諗緊同bb一齊去我媽咪果度坐月,定係留在家中,叫老人家來我屋企囉!我prefer後者,因為始終自已會舒服dee,我成日覺得生完bb已經好辛苦,好倦,住在自己屋企會舒服dee!又唔駛之前搬咁多野去媽咪度,又要搬bb野,又要搬自已野,都咪話唔麻煩

別墅

我都好想可以回娘家坐月呀!!!!
可惜........ :-( :-( :-(

複式洋房

celiacat,
最緊要係令你最舒服果種,因為d人話生完之後,心情好壞係好重要嫁!
我就一定要番媽咪度, 因為屋企得我同我老公, 老爺奶奶又唔o向香港,所以我就真係有好多o野搬去媽咪度.
HI HI :-D

首頁

尾頁

跳至