論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

對! 不吊太好, 中壞曬

洋房

對! 不用太好, 中壞曬

子爵府

我都會同姐姐傾下閒計, 不過大家關係係好上司與下屬~~

洋房

Thank you for sharing!

大宅

太冷漠唔得, 太熱情又唔可以, 好煩.

333s  對不同人要做不同角色. 做太太, 媽媽, 女兒, 雇主. 都不會是相同.  發表於 12-2-1 15:50

大宅

係丫, 我家姐姐雖好, (工作巳兩個月)但有時候我覺得佢自己錯覺自己係主人囉, 我一返屋企佢就會沖涼沖涼, 我人都未企定, 就叫我同bb沖涼(因為我不准她幫bb沖涼)日日如是....都唔知我係主還是佢係主, 我要沖涼自然會同佢講ga la....

大宅

仲有最近新年添丫...難得帶bb去拜年, 佢就成日係後面話瞓覺瞓覺, 因為囝囝飲奶後要小睡片刻. 有時真係懷疑佢

大宅

我個姐姐一樣, 做耐左, 咩都出晒來, 我教囝時, 佢搭嘴, 我同老公傾計, 佢又搭嘴, 我買野佢又加意見, 星期六我出街玩, 佢又話不如去邊去邊啦, 一D禮貌都冇, 成日用D阿媽既口敏教我個囝, 真係頂佢唔順, 如我叫她不要這樣佢就黑面, 入廚房, 呯呯彭彭, 十問9唔搭. mouth:

333s  搭嘴->直接說, 我和我家人說話時, 有人搭嘴是很不尊重我的. 下次要記的.  發表於 12-2-1 15:53

男爵府

我對個姐姐都算好..好小當佢工人咁洗... 平時會買d snack比佢... 點都好respect佢.. 好小話佢..
不過佢做野so so..好被動, 時時蛇去天台, 不過佢就有教我個女英文功課..都教得幾好.. 所以就算.. 最近因為有左..我對家居清潔要求高左..因為個女番全日.佢有成幾個鐘都只係hae..仲有d 衫掛了係天台成4.5日仲唔ling番下來.有件衫掛成個星期都唔ling落來.我咪同佢講law..我好straight同佢講.. "next time, after the clothes have dried, please bring down the clothes immediately"..佢就話..上面d 3只係arm arm 摺jar.我火都來..仲博..唔係掛了一兩日..而係成4.5日.. 佢又時時蛇去天台.. 都唔知知做咩..之後我無彩佢幾日..佢就好hardworking咁做野..我係好小會唔彩佢ga..佢都心知不妙..

大宅

333s 搭嘴->直接說, 我和我家人說話時, 有人搭嘴是很不尊重我的. 下次要記的. 發表於 24 分鐘前

之前講左比 佢知, 一講完就黑面神, 年初六又黑面, 真係 大吉利是佢.

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

好難攪

別墅

回覆 Haz-mama 的帖子

什麼叫另類工作??
MoMA

大宅

畀面勳章

回覆:真係唔好對D工人太好, 一耐咗就似熟賣熟....

我工人初初黎都好好,所以我地對佢越寬鬆,太好人,佢就越來越大憺,目中無人,做嘢求其,話返我轉頭,黑面,我都忍佢,因佢攪得掂我個囡,但佢上個月話阿媽走左冇人湊佢個女同我resign 只做了7個月,anyway 我都買嘢送比佢個女,佢3/2星期五早機走,佢之前同我講話要滙錢返去,我話我只可以2/2俾你,我諗住聽朝一早比佢,頭先佢同我講(我啱啱餵完奶抱緊個囡),太太,d印尼舖頭7pm關門,我話我聽朝會比你,佢黑哂面話,聽朝你趕得切咩,跟住入房 依家老馮嫁???我忍埋你呢兩日,我以後對工人只會主僕關係,一定唔會當佢家人

珍珠宮

引用:當佢係人,不過係外人. 我對佢都好好,不過係

原帖由 rean_chau 於 12-02-01 發表
當佢係人,不過係外人.
我對佢都好好,不過係僱主對僱員既好.

大宅

Pris 發表於 12-1-31 23:01
甘佢未至於唔聽我支笛, 不過做咗1.5年開始熟香港又有朋友, 會係房(日頭)send sms, facebook 就唔知有無日頭 ...

我嗰個情況同你一樣,佢係自從買咗新電話後,成日d家務側側膊唔做,經常喺廚房或出街send SMS,搞到夜咗就complain話自己10点都未有得瞓.
叫佢有d地方太污嘈(發霉啦)抹多下,佢就話唔駛我叫,佢夜一夜都打算自發做喎. 講到尾,又係當初同佢太熟有d規舉太鬆,所以2年完約,我會換,否則續約後佢多數態度仲差.

複式洋房

我個咪又係,做左四個月咋,啲態度開始變,做嘢都算乾淨,都醒目(懶醒得滯),但有時佢喺我家人同朋友面前串咀,駁咀,又高級又揀野食,又學我地啲語氣話小朋友,呢啲都令到我地激鬼氣,我喺三個月時已話過佢,依家一個月後又嚟料,你地話值唔值得炒呀!現正考慮中,但一炒佢都好金$$$! 所以話呢啲真係對我地香港人好唔公平,又補乜又補乜,炒一炒都使成萬元!

別墅

Pris 發表於 12-1-31 23:01

...各樣表現減2-3成咁囉...

完全同意, 身同感受! 仲俾我見到佢將手指頭放入杯度試完水溫即刻俾我個仔飲! 嗰刻真係醒晒,係自己對佢太好搞出禍。道理同教小朋友一樣,唔啱就要話,唔話佢就一路試你底線,到時想收都收唔返。
依家就好似俾佢揸頸就命咁,真係恨錯難返!

男爵府

引用:我會同工人姐姐傾計,大家都係人,需要別人

原帖由 yandyyan 於 12-01-31 發表
我會同工人姐姐傾計,大家都係人,需要別人關心和鼓勵,但佢做錯嘢我一樣好嚴肅同佢講正確做法。 ...
我都係,唔會做錯嘢都唔鬧

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆 wongkarie 的帖子

佢話搵咗份工係agent度做staff, 個agent比$7,000一個月, 後來, 佢話個agent簽佢做helper, 實質係agent度做 staff, 即係做"非法勞工"...

珍珠宮

我就一向抱住呢句話;

做僱主要適可而止, 唔好做多餘事~

首頁

尾頁

跳至