在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想自己多D時間倍BB, 自己教返佢, 想轉FTM, 但係自己SAVING只可做2年FTM, 雖然老公話會俾家用我~但我唔太想佢生活質素下降太多! 所以打算做兩年FTM, 直至BB返學再找工作!

我大BB而家10個月, 肚裏陀一個8W~我其實好想而家就RESIGN返去湊大B了

男爵府

回覆:請教當初為什麼轉做FTM, BB幾大開始做FTM最好?

我個b 都係10個月,自己湊!行開行埋工人睇住!
唔比人湊,係想自己教好個仔,托人睇住此終冇咁好!加上我同老爺住,佢真係可以抱整曰唔放手,寵壞我個仔要整曰抱,真係多得佢唔少!
但我想炒工人,有個人係度真係唔方便!佢d野越黎越多,原先比2個大膠箱佢放衫,依嫁3個都唔夠佢擺!
又驚一個人照顧個仔同家務,驚吃力!
老公話我唔做野會脫節!

大宅

xoxo0811 發表於 12-2-1 12:32
我想自己多D時間倍BB, 自己教返佢, 想轉FTM, 但係自己SAVING只可做2年FTM, 雖然老公話會俾家用我~但我唔太 ...

其實我都好驚辛苦, 不過自己湊點都好過假手於人~

大宅

我唔放心老人家、工人湊b,所以佢一出世我就自己湊。

複式洋房

You use your own saving?

複式洋房

Do you know is it a common thing that FTM use their own saving!

別墅

bb一出生到現在都是自己照顧, 因為這些寶貴的相處和親子關係的培養是沒有take 2, 加上我不放心別人照顧自己的小孩...

其實從一開始就照顧bb的話, 感情真的是不一樣的, 雖然他會很黏你, 讓你好像沒有甚麼私人空間和時間, 但是也是值得的, 因為過多幾年說不定就不願意跟著你啦...

我的孩子兩歲多啦... 現在有時還會想起他很小時期的種種片段, 很溫馨的

大宅

我最近都煩惱緊呢個問題呀, 我係在職媽媽, 阿女14個月, 一路都係比我媽湊, 但依家我媽越來越寵我個女, 咁我想自己湊返佢, 經濟亦都無問題, 個問題係我個人好無EQ, 無耐性, 要我日日O係屋企湊佢我唔知自己得唔得, 仲要做家務同煮飯, 同埋我依家份工人工高福利好又清閒, 唉~但我又唔想阿女第時變左小魔怪, 好煩惱~

男爵府

回覆:請教當初為什麼轉做FTM, BB幾大開始做FTM最好?

如果做咗幾年全職媽媽,出番黎做野,仲有冇人請!我想阿仔大d,先出黎搵工!

別墅

係屋企揍b就愁錢, 工作搵錢時就憂心bb教育質素.

si_princess_si    發表於 12-2-2 16:09

珍珠宮

一系等大果個上小一前,即系k3先轉ftm,因為上小一好忙假,功課好深,

子爵府

其實我周阿爸阿媽、6299都係住同一區,不過如果俾佢地湊,佢地一定係聽晒D孫話,要乜有乜,想點就點,遲D想教返好就難......所以雖然有時都會想做野搵多D錢,尤其見到D同學朋友個個事業有成,不過再俾我揀,我諗我都係揀做ftm,因為真係放心唔落交俾人湊。

男爵府

引用:係屋企揍b就愁錢,+工作搵錢時就憂心bb教育

原帖由 evalam_88 於 12-02-02 發表
係屋企揍b就愁錢, 工作搵錢時就憂心bb教育質素.
俾你講中咗添

珍珠宮

我想親力親為湊大個女,佢未出世我已經做Ftm。

首頁

尾頁

跳至