跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:快係時侯要報小學

Me too...tsuen wan mama

別墅

回覆 tsejessie 的帖子

I also like 阮鄭, it is my first choice, but I am afraid that I have only 15 points......

別墅

回覆 tsejessie 的帖子

你會唔會考私小,我想考不過唔知考那間好?????

大宅

回覆 WingWing0607 的帖子

for 阮鄭, my daughter has 20 points as she is a catholic, hope this could help her alittle. No, we won't consider 私小 because my husband refused it, he said primiary school should be free of charge.....anyway, other Tai Po mums i know they are trying for those in Shatin, but I don't recall the names sorry.

大宅

回覆 小曳人 的帖子

咩唔係甲乙部都要填沙呂先有得叩門? 校長唔會見ga wor...

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

JLRLCH 發表於 12-6-26 11:01
回覆 小曳人 的帖子

咩唔係甲乙部都要填沙呂先有得叩門? 校長唔會見ga wor...

沙呂唔係, 一呂先係
今年都有人1-1-0 入到!

大宅

回覆 小曳人 的帖子

沙呂個校長講ga wor...2部份都唔填第一係無得見ga....

大宅

回覆 JLRLCH 的帖子

最近先跟學校參觀完沙呂,簡介會個校長講的.

侯爵府

JLRLCH 發表於 12-6-26 12:44
回覆 JLRLCH 的帖子

最近先跟學校參觀完沙呂,簡介會個校長講的.

咁真係校長自己嘅問題喇!因為我睇咗幾年叩門,舊年已經係話一呂一定要放第一志願,沙呂就無揀過都有得in
今年又有個家長自已話1-1-0 (佢唔係住91網) 叩到!
我呢類6月必然出動嘅人,一早做定功課,唔會叩一呂,但會試沙呂 (我都唔係91)

大宅

佢今年轉左校長,佢親口講如果唔放第一跟本唔會有得叩門,因為佢覺得要一心一意簡佢學校先會見lor..

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Sorry ,

請各位會員留意,請善用教育王國討論區。

學校專區──會員可以到子女正就讀的學校專區集中討論。

幼稚園一覽
http://www.edu-kingdom.com/plugi ... tar&type=kinder

小學一覽
http://www.edu-kingdom.com/plugi ... tar&type=school

如未有設立專區,可以先行到談幼稚園或小學雜談討論。

談幼稚園
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=6

小學雜談
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=7

如欲申請學校專區,請參閱教育王國使用意見置頂主題。
申請學校專屬討論區方法
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

謝謝!

男爵府

回覆:addie 的帖子

請問伍季明難吾難呢?thx

babycam  讀下咪知囉   發表於 12-8-9 13:36

複式洋房

I am in District 41, any advise???
Big headache to choose as my girl has only 15 points

侯爵府

回覆 bitzhee 的帖子

兩件事嚟嘅!
大把人得15分,e+20分好多都要抽,你住41已經好好!放棄第一輪,去睇吓第二輪應該點排啦!
btw,今年15分可以抽官小,有人15分抽中

子爵府

回覆 小曳人 的帖子

你會報自行派位嗎? 我第一輪跟哥哥津校, 也會報私校和直資, 叩門其他官津校。 大仔當年也只有15分, 自行派位選次熱的就抽中了 (62网), 今年插班油天也成功了, 暫時不會去新屋住。

侯爵府

回覆 Gloriasogashiwa 的帖子

我自行無希望架喇,有得抽就抽,無得抽都無問題
都係多數讀私小,最好當然係兩間男校收啦!

Gloriasogashiwa  一起努力!  你不考慮直資嗎?  發表於 12-8-10 12:29

侯爵府

直資咪就係兩間男校囉!

大宅

回覆 小曳人 的帖子

1-1-0 是什麼呢? 謝.

大宅

12網, 有無心水呀? 唔想讀私校. 可以點選呢?

侯爵府

May媽媽 發表於 12-8-16 15:58
回覆 小曳人 的帖子

1-1-0 是什麼呢? 謝.

1-1-1即係兩輪、每個部份都選第一志願

首頁

尾頁

跳至