自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

我個仔6歲, 一言九頂, 你話佢一句駁返你一句. 最後要強權振壓佢先收聲

珍珠宮

睇左咁多例子, 同埋身邊朋友d小孩既問題, 我知自己係好幸福了....問題總有, 但唔算嚴重....

我有兩個女, 1個就快13歲, 另1個10歲~ 可能我一直都係working mami~ 所以培養到佢地兩姊妹互相幫助, 獨立及自動自覺做功課, 知我做野唔開心都會問候下我, 算係咁了....

但大女進入青春期後, 早排前成日咩都反對我, 又成日黑口黑面, 對亞妹仲呼呼喝喝, 生人勿近咁, 我又係火爆型, 咁就成日嘈, 佢冇禮, 我鬧爆佢, 差不多日日如是, c6亦開解過我地, 直到有一次, 佢又做左d反判行為, 我可能太屈結了, 我忍唔住將d野掉落地, 狂喊失控咁閙, 大女都知過份了, c6的佢入房, 我唔知佢同大女講d咩, 只知我自己心好痛.... 之後大女出返黎, 喊住同我講以後唔敢, 知錯等說話.....c6好本事! haha~ 之後大女好好多了, 衣家都冇再咁了~

我唔識做人媽咪, 但我肯定兩個女知我錫佢地, 其實好多時都好迷惘, 點先叫好? 唉.....

男爵府

一言九頂都不止,仲要寸咀,叫我解釋為何唔可以咁?理由?。。。。
理由喎,叫佢唔好睇咁多電視要比"理由"喎!
再係咁。。。。我估我多數係死於爆血管囉

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我覺得性格由小培養,我囡囡十歲,一定有駁,不過係同我講道理
但一見我唔開心or我開始勞氣時就會立即收聲or認錯
我相信同我地平時既感情好大關係,佢知我好鍚佢
所以佢都好緊張,在意我感受

大宅

回覆:請問家有女兒的家長---十歲度是否開始好辯駁?

我個女6歲已開始係咁

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我個小朋友都係咁,其實諗真都正常姐

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

所以由細我已同個囡講, 佢啊媽我無讀書咩都唔識, 有咩唔好問我, 問爸爸~
我唔洗佢考弟一, 但係要有品德~

用戶要求終止服務

小木偶媽咪 發表於 12-2-3 11:34
我覺得性格由小培養,我囡囡十歲,一定有駁,不過係同我講道理
但一見我唔開心or我開始勞氣時就會立即收聲or認 ...

咁你咪幸福小女人, 幸福好媽媽...又有老公鍚,又有女錫..

用戶要求終止服務

ankle 發表於 12-2-3 13:07
所以由細我已同個囡講, 佢啊媽我無讀書咩都唔識, 有咩唔好問我, 問爸爸~
我唔洗佢考弟一, 但係要有品德~:wa ...

你自命..讀書唔多....但係好鬼精囉(問爸爸)----lee 句講下笑

你咁注重佢品德..有好多讀得書多嘅父母都會在讀書成績與品德方面.有時都迷失架 ! 所以你已是好媽媽啦 !

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

我仔都係,成日大大聲問:點解要咁吖?據理力爭,但佢嗰D全部係"Y"理,解釋俾佢聽唔可以咁,佢又問"咁點解唔可以咁吖?

公爵府

我諗無人慘得過我,我仔由歲幾識講嘢就搞對抗,你話東佢一定話西,到依家九歲你話佢駁咀嘅功力有幾深厚?所以都不敢想像到青春期會點。

用戶要求終止服務

kitkit218 發表於 12-2-3 12:45
我個小朋友都係咁,其實諗真都正常姐

點解而家d 小孩好似咁鍾意同父母駁火嘅? 可能那天她媽媽話得佢太多吧!

首頁

尾頁

跳至