跳至

首頁

尾頁

男爵府

有冇媽媽收到博愛陳瀋佩清面見日信?
你們會去嗎?
請問有冇人知會點架?
有冇讀緊小朋友, 媽媽可否分享下?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:kanhan 的帖子

要同幾個miss分開in 的, 佢地有個file 比分, 家長陪同:
1)玩滑梯: 我仔同miss 玩捉迷藏, 林死人
2) 玩木玩具配對&穿孔:我仔唔冼兩秒,超班
3) 觀察佢同其它小朋友玩時相處: 我仔比人搶玩具, 唔出聲玩其它(這個唔知佢點比分)
4). 問佢叫咩名: 啞左,冇分!
5). 老師同家長傾計: 介左片未? 鐘意食咩? 平時邊個湊?

總括而言: 只要小朋友當日夠活潑便可以

birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

男爵府

唔該晒你,
係呢, 咁最後有冇收你小朋友?
你有冇讀緊?
這間學校好嗎?

大宅

回覆:piglet0529 的帖子

呢個形式係in N班定幼稚園?

子爵府

舊年in N班的, 依家讀緊, 都幾好老師都幾有愛心, 但校園較小, 不過N班黎講除周宋主愛同兒童樂園外, 佢己經比其它好好多, 周宋根本排唔表, 兒童樂園reject佢, 因為唔講野, 要考答野, 有的大B已經講到野

1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

子爵府

回覆:piglet0529 的帖子

仲有佢係蒙特梳利教學法, in時已經睇得出, 即係如果你個B唔懂分顏色, 佢會比另出如配對比你再玩, 唔會即叫你走, 好老實今年我有帶小朋友去in肖真K1, 最後冇收, 就算收都好難決定, 到底為小朋友好定選傳統名校好, 肖真只係會考你一樣, 唔得叮走, 即係佢教學未必適合每一個小朋友

男爵府

多謝你指點, 肖珍我就唔多鍾意,
因為太多人一班, 老師跟本好難照顧,
我D朋友有小朋友讀緊, 都話唔好,
所以我好想BB入到陳潘佩清,

至於周宋主愛, 我之前去過排隊拎表,
但排左通宵都拎唔到,
當日校長好冇禮貌,
仲大大聲話唔會再有表派,
但點知我街坊, 排都唔洗排, 最近就拎左表, 仲直入面試隊,
呢間...簡直係垃圾, 玩完家長, 又有另一套...

係呢, 陳潘佩清N班唔知點呢?
我BB仲未介片, 講野都未得, 所以好擔心

子爵府

唔講野都ok , 你有冇果的木玩具比佢玩下? 表現精靈便可以. 未介片可以, 到時返學會要求你書包有pull up 片片, 的姨姨會幫佢換

男爵府

哦, 冇比過木玩具比佢玩呀~
佢係百厭仔一名,
好驚冇位唔收,
因為元朗區N班位唔多,
係呢, 唔知一班約幾多人,
老師會一對幾?
有機會同你做個朋友仔, 好嗎?

子爵府

你去giodano 上一層(好似叫開心廣場)有間賣木玩具平平地, 學下配對穿孔, 生果形狀果的

唉! 我係返工媽咪, 平日返到屋企成八點幾九點, 好彩手提電話上到BK, 搭車可以玩下傾下計

子爵府

一班十二個左右, 一個miss, 一個助教, 再甘多班share好似兩個姨姨, 去到K一班好似人多的
開學九月時得十個, 我仔八月最細粒係佢, 後尾好似十一月收多左兩個細B(應該係收左後要佢足兩歲先入學)

男爵府

哦, 依家最擔心係唔收咋 唔知要等幾耐先知結果?
因為學位咁少, 要見咁多小朋友,
係咪返學乖左好多?
學既野深嗎? 聽講有外籍老師?
食既野好嗎?
N班洗唔洗買書?
點解你K1唔轉校? 如轉真光..信義..三育..肖珍..
係咪學校都好好?

唔好意思, 問咁多..因為好想實在了解下...

子爵府

舊年in完兩個禮拜度收信, 我個係細B, 轉校有難度, 當大部份in N1時仲未識講野時,我仔仲可以靠精靈菻miss, 去到in K1真係好難爭, 傳統名校好難入, 同埋博愛都幾好, 除非好好多, 如果唔係唔會轉, 而有一兩間係諗諗下, 睇落又細的又上樓, 雖然學費平的同近的, 最後冇去in

子爵府

返學後自理好左, 佢遲講野但學野清晰

大宅

請問有沒有跨境學童?

子爵府

回覆:clt_linda 的帖子

唔多覺國內人, 不過邊間都有架啦, 我接過幾次放學, 反而好多印印賓賓接放學

男爵府

收到N1班面試信喇,
唔知點解有埋家長會?
但應該係每個小朋友同家長單獨見,
因為信中有約見既時間,
咁係咪即是所有家長見完再等埋一齊家長會??

有冇人可以講下?

男爵府

子爵府

我果年收左先有家長會, 可能先介紹比你地佢地既教學掛,個校長都幾進取的,因學費不算太平呢! N班$28xx一個月, 不過全日有得食, 我見亞仔的相食鬼曬好似都幾好味 出年到升K班扣卷平一千度

男爵府

哦, 係呀校長好進取, 好好人架,
我識真光, 朗屏邨真光, 周宋主愛, 肖珍, 我覺得呢個校長最好,
佢地用蒙特梭利教學法, 聽聞老師嬸嬸都很愛錫小朋友,
你呀仔食野都有相睇呀?? HA..ha..
係呢, n班洗唔洗買書? 多唔多雜費要交?
究竟係8月中開學or9月開學架?
除了$28xx一個月, 買校服, 仲有咩費呢?

首頁

尾頁

跳至