美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

中藥面膜 去痘去印美白

1.綠豆粉面膜
材料︰綠豆粉4茶匙,蒸餾水
做法︰1、綠豆粉加入適量的水后拌勻.涂於臉上。
   2、約15─20分鐘用溫水洗淨,每周可做2─3次。
此面膜可清潔肌膚,去除角質,綠豆粉可降火氣,減少痘痘

2.控油保濕面膜
綠豆粉3茶匙
白芷粉2茶匙
約一湯匙純乳酪或蜂蜜適量
做法︰將綠豆粉與白芷粉混合,再混入乳酪拌勻或蜂蜜適量。敷於面上約15分鐘后清水洗淨便可。每周可做2─3次

美麗秘訣︰這種面膜最適合油脂分泌過多或暗瘡肌膚使用,因為面膜具有消炎抗菌及清潔的功能。干性肌膚不宜使用。

4、我的心得面膜 I
綠豆粉2茶匙、白芷粉1茶匙、白茯苓2茶匙、白芨1茶匙
蜂蜜適量、牛奶適量
做法︰綠豆粉、白芷粉、白茯苓、白芨粉混合,冬天加蜂蜜適量調和如果感覺粘就加幾滴牛奶。夏天或是超油皮膚就只加牛奶適量調和。每次20到30分種。每周可做2─3次

這個可以去豆、去印。不過注意皮膚、天氣不同時,蜂蜜、牛奶的用法。

4、我的心得面膜II
材料:白芷粉1茶匙、白茯苓2茶匙、白芨1茶匙
   蜂蜜適量、牛奶適量
做法:以上三种粉混和,冬天加蜂蜜適量調和如果感覺粘就加幾滴牛奶, 可以每天做。

中藥面膜不會過敏,除非你是超敏膚質。要是有些對蜂蜜或牛奶過敏可以用礦泉水或花水來替代。我用2、4面膜時是第二、三天就明顯變白了。要是去痘呢要慢D。

綠豆的清潔性很強,一周2-3次不要多做,尤其是皮膚很薄要注意﹗

子爵府

Re: 中藥面膜 去痘去印美白

請問呢d粉可以去邊買?
thx啊~ :-P

複式洋房

綠豆粉-源生坊/健怡坊唔知有冇呢?/雀仔街都有
白芷粉, 白茯苓,白芨 - 中藥地方叫佢磨粉

大宅

請問 源生坊 係邊度有 ?
白芷粉, 白茯苓,白芨最少要買幾 $ ?

複式洋房

LaLaMa

天后/紅磡都會廣場地下果層行到最入

白芷粉, 白茯苓,白芨最少要買幾 $??
隨你買架! 我買咗唔夠一百蚊多到可以用幾個月

子爵府

cocoyim,
請問若我去雀仔街買綠豆米粉的話,係咪賣雀糧那些舖頭?一包包?有冇分唔同的綠豆粉?因我每星期都經雀仔街一次啊,,好方便啊..gehehehe
唔該晒 :-P

複式洋房

cameo

佢有D寫住敷面用架!

子爵府

cocoyim,
咁你有冇去過雀仔街買呀???知唔知近邊一檔會有呢?
因為我驚人地見我攪完唔買話我啊(唔啱就唔買嘛!),hehe
如果你唔知唔緊要啦,咁我自己搵吓,,,
唔該晒你!

大宅

cocoyim
天后/紅磡都會廣場地下果層行到最入通常最少買幾多$

白芷粉, 白茯苓,白芨最少要買幾 $??
隨你買架! 我買咗唔夠一百蚊多到可以用幾個月 咁呢幾樣, 又要買幾先得呢? 每樣多少?

複式洋房

通常最少買幾多$
1樽大約$45 ( 有杏仁粉、薏仁粉)
你試下Serch "源生坊" 睇下有冇佢D資料。

你問下药鋪最少可以買幾多?我通常去執茶時買埋叫佢磨粉做面

複式洋房

cocoyim,

Thanks for sharing. I will try it.

子爵府

coco,
thanks for sharing!!!
我sat買左綠豆粉嘞,去到雀仔街我未敢行埋去揀,離遠檔口個阿婆就問我要乜,原來一講佢就知....
我d家姐細妹重分左d嚟一齊試,,,
我用左兩次都ok~~~
下次買埋其他中藥粉再試呢...

複式洋房

cameo,

綠豆粉- 唔好成日用呀! once a week la
天然嘢用耐少少就見度效果

子爵府

coco,
我有樣野想請教你,,,
我今日唔記得睇邊度,教用蛋白full面,,,,
嘩.......乾到丫!!
我個樣直頭變左一個死人樣.....
點解????????

複式洋房

蛋白full面勁收毛孔架! 加少少蜜糖吖!唔好敷太耐因為冬天,局部full T -Zone part ar...

子爵府

thx Coco,
我以為要等到乾晒,因為我full左上面之後又搵唔番條link睇,跟住重捽左幾野,,,ahahahaha..個樣衰到貼地~
咁有冇限一星期最多full幾次呀?thx so much!!!

複式洋房

once a week is good enough lar...

子爵府

咁可唔可以跟你中藥個方法???
洗左面,full住沖涼??
我好多問題..... :lol:
唔該晒你!

複式洋房

Yes!! You can try!
What is your problem ar??

珍珠宮

畀面勳章

我之前買過廣源良o既綠豆粉同薏仁粉,
敷果下覺得好乾,
敷完就覺得好出油~

首頁

尾頁

跳至