產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

2/2知道有左bb 5week
但係第1胎咩都唔識!!!
淨係知要去母嬰院預約檢查(不過仲未去約),但就唔知點預約公立床位
想問問各位媽媽點做好???
我係天水圍住...

男爵府

畀面勳章

冇手績gar~~~

你約左健康院就自然係去你嗰區既醫院生~~唔駛另外約gar!

你宜家知道有左就快d去健康院約期嘞~~因為好多人睇,有d檢查係要早先約到gar!

大宅

回覆:想知預約公立床位手續!!!

我係威爾斯登記流程: 私家e生到拎懷孕證明信,到e院登記,帶身份證,e生紙,住址證明,咁e院就會比e院的第一次產檢時間和唐士檢查,之後再去健康院登記,係健康院第一次檢查日子。。。當第一次e院產檢時記得問有冇期做結構!!

男爵府

畀面勳章

引用:我係威爾斯登記流程:+私家e生到拎懷孕證明

原帖由 catvicky 於 12-02-03 發表
我係威爾斯登記流程: 私家e生到拎懷孕證明信,到e院登記,帶身份證,e生紙,住址證明,咁e院就會比e院的第 ...
要再去健康院?不是book了醫院就ok?

大宅

咁健康院係咪親身去?因為今日打電話長期唔通!

大宅

回覆:mybabycullen 的帖子

係呀,e院姑娘係叫我再去登記,因為有區分,你係天水圍可選屯門或元邊個就你,健康院係有一日子係for新症新手媽媽產檢的,第一次係同你開file,了解下你的情況,時間長小小架

大宅

回覆:yenwongb 的帖子

我就係狂打半日都唔通,要自己走去

大宅

咁係公立生係咪淨計住院費?定仲有其他費用要計。

大宅

咁健康院檢查又點計收費?

大宅

引用:咁係公立生係咪淨計住院費?定仲有其他費用

原帖由 yenwongb 於 12-02-03 發表
咁係公立生係咪淨計住院費?定仲有其他費用要計。
唔。。。我係香港出生!永久性居民!健康院e院檢查唔駛錢,有兩次肚痛入院檢查訓幾晩只係比左急症同住院,但生bb出院我暫時未答到你,因為我個囡都未出世我都係新生媽媽

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

隨便去健康院,或者醫院登記都得.反正登記邊一面,佢地都會約埋另一面.2樣都要親身帶埋懷孕證明書,你既身份證,爸爸既身份證影印本,住址證明,

如果係HK人,醫院生仔只要比住院費.就算要開刀,都唔需要比麻醉費嗰啲..健康院唔需要錢.

首頁

尾頁

跳至